Inför Örebro-MFF

Publicerad 25 oktober 2003

Manfallet bereder väg för två lärlingar in i truppen. Även Matias Concha är osäker för spel – däremot tror Tom Prahl att MFF efter en vecka i Anderslöv har acklimatiserat sig till Eyravallens konstgräs.

Truppen, som änsålänge består av 17 man:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Matias Concha, Kristian Bergström, Jussi Nuorela, Thommie Persson.
Mitfältare: Andreas Yngvesson, Jon Jönsson, Louay Chanko, Tobias Grahn, Erik Johansson, Joakim Nilsson.
Anfallare: Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Hasse Mattisson alltså fingeropererad, Thomas Olsson och Niklas Skoog avstängda. Matias Concha har problem med ljumskarna och har inte tränat på hela veckan, varför ett inte obetydligt frågetecken får resas inför hans medverkan i den allsvenska avslutningen. Träningen i Örebro ger besked, men Tom Prahl medger att han nog har lite huvudbry framför sig lördag kväll. Med kapten Mattisson och speluppläggare Olsson borta måste ett nytt fungerande innermittfält uppstå, och därframme saknas förstås en så tongivande spelare som Niklas Skoog.

Men inget inget ont som inte har något gott med sig: luckorna i truppen fylls upp av två lärlingar, som får chans att smaka på hetluften. Fast mittfältaren Joakim Nilsson vet redan hur den smakar: han gjorde imponerande debut från start i hemmaderbyt mot Landskrona i våras, men sedan blev skadad. Thommie Persson väntar ännu på sin allsvenska debut: han tog en bänkplats i bortamatchen mot Örgryte, då uttagen som mittfältare. Nu är han med igen – som back.

MFF har tränat på konstgräs i en hall i Anderslöv hela veckan, och Tom Prahl tror att det varit nog för acklimatisering till de förhållanden som numera råder på Eyravallen. Den huvudsakliga skillnaden gentemot naturgräs är att bollen rullar snabbare och att det artificiella underlaget är helt jämt; det blir enklare att kontrollera bollen och spelet på fötterna längs marken främjas.

Det bör väl vara läge att innan avspark tacka närkingarna för att MFF trots den nesliga förlusten mot Göteborg i söndagens hemmaavslutning på Stadion ännu har initiativet i striden om den andraplats som belönas med stort silver och UEFA-biljett. Dagen efter förmådde ju ÖSK spela 1-1 mot Hammarby på Söderstadion i en match de flesta nog trodde stockholmarna skulle vinna klart, särskilt med silvervittring i näsborrarna.

Nu har MFF och Hammarby istället bägge 48 poäng inför sista omgången, men MFF har sannolikt ”ointagliga” tio plusmål tillgodo: 50-22 och 28 mot Hammarbys 48-30 och 18.
– Men vi måste vinna den här matchen. Hammarby möter borta Elfsborg, som jag tror är inriktade på cupfinalen. De laddar och sparar sitt krut till den matchen, säger Tom Prahl.

MFF hade ÖSK hemma i seriepremiären, då blev det 2-0 och en ganska säker seger. Sedan dess har Örebro varit… mycket upp och ner. Den tiondeplats laget för närvarande parkerar på är nog en besvikelse för nye tränare Stefan Lundin, speciellt som laget i början av sommaren nosade på medaljerna och tagit ett par skalper under säsongen. Så här ser söndagens startelva ut: John Alvbåge – Axel Kjäll, Magnus Samuelsson, Thomas Andersson, Fredrik Samuelsson – Mirza Jelecak, Fredrik Nordback, Lars Larsen, Eduardo – Paul Oyuga, Ricardo Costa.

– De har haft svårt med målskyttet, men är svårpelade på hemmaplan. Men vi ska inte bry oss så mycket om dem, utan koncentrera oss på att vinna, säger Tom Prahl, som i bussen upp till Örebro under lördagen förstås glatts speciellt åt ett av eftermiddagens matchresultat: TFF-Häcken 3-0:
– Jag vill skicka gratulationer till Lilienberg och pojkarna i Trelleborg. Det ska bli roligt att åka till Vångavallen nästa år!

Det är bara att instämma: grattis TFF, välkomna upp igen!

/Tobias Christoffersson