Inför MFF-Sporting Lissabon

Publicerad 14 oktober 2003

– Nu visar vi vad det ska bli av oss i framtiden, säger Tom Prahl, något ödesmättat och tar ut 19 man. Bland dem en Maestro fit for fight.

Nominerade UEFA-cuptrupper är inte särksilt spännande. Arton man ska ingå och när Tom Prahl inför onsdagens returmatch mot Sporting Lissabon dessutom väljer att hålla öppen för en nittonde är saken klar. Alla är med, helt enkelt.

Det vill säga:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Matias Concha, Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Jussi Nuorela.
Mittfältare: Andreas Yngvesson, Hasse Mattisson, Louay Chanko, Thomas Olsson, Jon Jönsson, Tobias Grahn, Erik Johansson, Kristian Bergström.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Daniel Majstorovic är alltså, frisk, läkt och redo för spel – om han blir uttagen. Olof Persson dras med en ond vrist från och till, men i övrigt inga svårare skavanker.

När avspark sker på Stadion 20.15 väntar en mycket svår uppgift för MFF att lösa på 90 minuter: vända ett 0-2-underläge.

”Om vi lyckas fånga Sporting på en dålig dag har vi chansen på bortaplan”, tyckte Tom Prahl inför första matchen. Man kan säga att det blev tvärtom – MFF hade en dålig dag i Lissabon. Prahl pekar på tre fallerande faktorer som måste funka på bortaplan i UEFA-cupen:

1) Försvaret. Det går inte att bjuda på någonting alls; det gjorde MFF vid 1-0-målet.

2) Förvalta chanserna. MFF hade ett par målchanser i första halvlek, till exempel Peter Ijehs friläge efter några minuter. 1-0 där.

3) Alla toppresterar. Alla spelare måste ligga på sin högsta nivå i en sån här match, så var inte fallet: 4-5 spelare underpresterade i Lissabon.
– Sammantaget var vi för tama, för stillastående. Vi måste komma upp i de nivåer vi nådde i andrahalvlekarna mot HIF hemma och HBK borta. Nivån vi hade mot Enköping och Öster räcker inte till för att besegra Sporting Lissabon., säger Tom Prahl.

I Lissabon ställde MFF upp med 4-5-1 i första halvlek, för att sedan – på grund av Hasse Mattissons skadesorti – gå över till 4-4-2 i andra. I hemmamatchen blir det 4-4-2 från början.
– Vi spelar med en i folkmun mer offensiv uppställning denna gången.

I folkmun.?
– Ja, folk brukar tycka det är offensivare ju fler man har i anfallet. Men faktum är att vi skapade fler målchanser i första halvlek med 4-5-1.

Är ett defensivt Sporting att vänta?
– Jag tror inte de kommer att spela speciellt defensivt. Avvaktande – säkert. De är ju skickliga på att hålla i bollen, så det är viktigt att vi inte ger oss ifrån den så lättvindligt.

Det ser alltså kärvt ut för ett MFF-avancemang i UEFA-cupen, även om chansen naturligtvis finns. Ett tidigt ledningsmål och allt kan hända. Men Tom Prahl betonar oavsett avancemangsmöjligheterna den stora vikten av att göra en bra match, och låter snudd på ödesmättad:
– Vi står vid ett vägskäl, där vi måste visa vad det ska bli av oss i framtiden. Även om vi inte går vidare måste vi göra en bra match. Vi ska visa oss själva och publiken att vi inte har långt upp till den internationella nivån.

/Tobias Christoffersson