Inför MFF-Portadown

Publicerad 13 augusti 2003

18 man har Prahl att ta ut i truppen till internationellt cupspel. Det gör han gärna, för konkurrensen är hård. Thomas Olsson är tillbaka, och han lär komma väl till pass då det sannolikt blir upp till MFF att föra matchen.

Truppen mot Portadown:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Matias Concha, Jussi Nuorela.
Mittfältare: Erik Johansson, Hasse Mattisson, Thomas Olsson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Jon Jönsson, Kristian Bergström.
Anfallare: Peter Ijeh, Niklas Skoog, Markus Rosenberg.

Thomas Olsson är fit for fight igen efter sina skadebekymmer och tar plats i en också i övrigt (med undantag av långtidsskadade Jörgen Ohlsson) skadefri trupp. Söndagens imponerande 4-0-seger mot ÖIS var utöver Peter Ijehs akuta anfall av målffrossa en stark laginsats trots tre ordinarie spelare borta. Tom Prahl borde ha fått vad som brukar kallas angenäma problem.
– Det är inte enkelt att ta ut laget just nu – plötsligt har vi väldigt mycket folk. Ersättarna för de avstängda mot ÖIS skötte sig bra – det är hård konkurrens i försvaret och på mitten, ännu mer förstås sedan Tobias Grahn kommit hit, säger MFF-tränaren.

Nyblivne MFF-22:an är dock inte aktuell för den internationella cupmatchen, utan får koncentrera sig på att slå sig in i elvan som ska möta Hammarby på söndag. Men, att truppen visar sin bredd just nu verkar vältajmat: spelschemat är tätt framöver med två – viktiga och krävande – matcher i veckan månaden ut.
Blir det nödvändigt att gå runt på många spelare?
– Inte till varje pris, det är något vi får avgöra från match till match. Går det bra är det snarare så att vi inte behöver träna och pröva så mycket utan kan köra med samma elva.

Någon hypotetisk möjlighet att kanske spara spelare till Hammarby-matchen och inte toppa laget mot på pappret betydligt blygsammare motståndarna Portadown? Så skedde trots allt i cupmatchen mot Djurgården.
– UEFA har hög prioritet, vi kommer att spela med det för dagen absolut bästa laget. Sedan är det på några positioner osäkert, det varierar vilket som är det bästa laget för dagen.

Mot Örgryte kom MFF perfekt in i matchen och kunde ägna sig åt det spel laget dokumenterat sina största framgångar med: avvaktande med defensiv kontroll och snabba spelvändningar och kontringar av högsta kvalitet. En annorlunda matchbild är sannolikt att vänta mot Portadown. MFF lär behöva hålla i spelet och föra matchen, vilket laget å andra sidan har haft dokumenterade svårigheter med.
– Det kan nog bli lite som hemmamatcherna mot Sundsvall och Elfsborg, det är vi som får ligga på; hålla i bollen och skapa chanser och hota med längre anfall. Men ska vi bli ett bra lag måste vi klara det också. Portadown verkar spela typiskt brittiskt lag 4-4-2, vara bra på fasta situationer och bra i huvudspelet. De kommer väl att spela för att undvika att släppa in mål.

Även om återinträde i UEFA-cupspel är en stor händelse för förening och lag är kvalomgångens motstånd kanske inte lika inspirerande, och publikintresset – cirka 5 000 sålda biljetter – är svalare än vi vant oss vid. En match lite liksom i vakuum.
Finns risken för underskattning, eller kand det bli problem att frammana geist?
– Det hoppas jag verkligen inte. Vi måste ju börja nånstans, vi kan inte spela finalen först. Det blir ett bra test för oss.

Tobias Christoffersson