Inför MFF-Öster

Publicerad 31 augusti 2003

Akut backbrist och överflöd av kvalificerade mittfältare – då kan vi få se Kapten Mattisson debutera som vänsterback. Försvarsformeringen ger Tom Prahl huvudbry, men ambitionen är glasklar:
– Det är inget att resonera om, vi ska vinna den här matchen.

En 17-mannatrupp är nominerad till måndagens hemmamatch mot Östers IF:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.

Försvarare: Matias Concha, Jussi Nuorela, Jon-Inge Höiland, Kristian Bergström, Johan Guiomar Nilsson, Hasse Mattisson.

Mittfältare: Louay Chanko, Thomas Olsson, Andreas Yngvesson, Erik Johansson, Tobias Grahn, Jon Jönsson.

Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Tre fjärdedelar av den MFF-backlinje som spelats in och byggts så stabil under säsongen finns inte att tillgå: Daniel Majstorovic och Joseph Elanga är avstängda, Olof Persson skadad (tiodagarsuppehållet föranlett av dubbellandskamperna ska räcka för få honom disponibel igen). Och när den återstående fjärdedelen får ändra position – Jon-Inge Höiland lär spela mittback – uppstår en helt ny backlinje.

Att döma av söndagsträningen tar Concha naturligt nog över högerbacksplatsen, medan Nuorela får lite A-lagsspeltid och Kristian Bergström liksom i torsdagens match mot Portadown placeras till vänster. Han eller självaste lagkapten Hasse Mattisson – där Tom Prahl har att välja mellan en bra vänsterfot med precist passningsspel eller slitstarkare närkampsspel och kanske större chans för stängd sidoentré till straffområdet.

På mittfältet är konkurrensen trots att Mattisson tagit steget ner stenhård. Thomas Olsson, Jon Jönsson och Andreas Yngvesson är redo efter olika grad av skadebekymmer.

Öster, då? Nyligen till synes avsågade nykomlingen framstår nu som ett skendött lik i den allsvenska lasten. 3-0-spö av BoIS på Värendsvallen följt av kryss mot AIK och sanslöst kryss (4-4) mot Hammarby har gett hopp om livet, eller åtminstone om kvalplatsen.

– Andreas Ottosson har kommit i form där framme och Peter Wibrån har tillförts laget. Och nu spelar de rakare och enklare än i våras, då de var naiva och spelade krångligt på egen planhalva, säger Tom Prahl.

MFF-tränaren brukar poängtera den långtifrån oviktiga betydelsen av när och i vilket skede man möter de olika lagen i serien – den aktuella motståndarens form som präglande faktor utöver spelarmaterial, utöver tabellplacering.

– Vi har haft ett par bra matcher, där motståndarna varit i mindre bra form, på väg neråt efter en period av framgång: Örgryte, Hammarby och HBK – men nu får vi ett Öster på uppgång. Samtidigt borde de ha viss respekt för oss. Med tanke på de matcher vi gjort på sistone borde vi inge något slags respekt.

Det kan ju utan tvekan tyckas. Samtidigt har MFF fortfarande det där problemet med att föra matcher mot lag som drar sig tillbaka, samtidigt är MFF bäst på snabba omställningar och vassa kontringar. Prahl håller inte riktigt med.

– I andra halvlek mot Sundsvall lyckades vi, efter en dålig första. Är vi bara aggressiva, tar vi fara fatt i det. och det var bra fart på träningen idag. Det är inget att resonera om, vi ska vinna den här matchen.

/Tobias Christoffersson