Inför MFF-IFK Göteborg

Publicerad 18 oktober 2003

– Vi spelar för andraplatsen nu, säger Tom Prahl inför årets sista hemmamatch mot IFK Göteborg.
Och vid sidan av medaljstriden spelar också MFF för en förlustfri hemmasäsong, revansch för plumpen i vårmötet och återerövrandet av förstaplatsen i maratontabellen.

Truppen:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Matias Concha, Kristian Bergström.
Mittfältare: Tobias Grahn, Thomas Olsson, Hasse Mattisson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Jon Jönsson.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Europaäventyret slut för den här gången, guldet i princip utom räckhåll. Innebär det säsongasvslutning lite i ett vakuum, efter de förlupna hoppen om att åstadkomma det där allra bästa? Nix. MFF parkerar förvisso på stora silver-platsen med två omgångar kvar att spela, men med endast en poäng till godo på ett Hammarby som skickligt girat undan hotande formsvackor under hösten är andraplatsens slutliga besättning ännu en helt öppen historia.
– Det viktiga är att vi gör vårt, vi spelar för andraplatsen nu. Vi måste ta fyra poäng för att klara den, vi kan bli tvingade att ta sex. Hammarby har hemmamatch mot Örebro i denna omgången, och jag har svårt att se att de tappar den. I sista matchen har de Elfsborg borta, och med vittring på silvret då bör de kunna vinna den också, säger Tom Prahl.

Utöver tabelläget står mer på spel. MFF har chansen att göra en förlustfri hemmasäsong på Stadion vad gäller det allsvenska spelet, en hjärtvärmande och moraliskt stärkande prestation såväl för laget som den stora publiken och alla som följt laget genom många tuffa år. Vid seger återtar MFF dessutom förstaplatsen i maratontabelen från just IFK Göteborg, som ligger tre poäng före men har betydligt sämre målskillnad.
– Det är stimulerande för oss, liksom strävan att ta så många poäng som möjligt. Riktigt hur stimulerande får vi se – det är till slut vårt uppträdande på plan som fäller avgörandet, säger Prahl.

Kring detta uppträdande har MFF-tränaren trots den mycket framgångsrika hösten – åtta matcher i rad utan förlust nu – lite att bekymras över, för faktum är att laget bara gjort ett spelmål på sex veckor, övriga har tillkommit på fasta situationer. Liksom vid samma tid ifjol är det det framgångsrika djupledsspelet som kommit av sig.
– Det ska bli spännande att se om vi kan skapa lite mer i djupled och attackera lite friskare mot Göteborg; det måste vi göra. Spelar vi inte bättre än mot Enköping klarar vi inte sviten på vår hemmaplan.

Vårmötet mot IFK Göteborg slutade med 3-0-förlust, säsongens (hittills, måste man ännu tillfoga) största förlust. Hasse Blomqvist var tillbaka i allsvenskan efter ett halvt decennium av skador, han kom att dansa en match och det var givetvis mot MFF. Men hans två mål och kvicka fötter till trots var huvudskälet till förlusten MFF:s sammantagna tama, lama insats – tillsammans med förlusten mot BoIS, Sundsvall och Enköping borta kandidat till utnämningen Årets Bottennapp.

I söndagens upplaga av göteborgskamraterna saknas de två tongivande spelarna Patric ”Långås” Andersson och Tomas Rosenkvist, samt även de floppade nyförvärven ”Big Mama” Diallo, Martin Crossa och Marino Rahmberg. Sett till de senaste resultaten är formen oklar: uddamålsförlust mot Hammarby hemma, storförlust i derbyt mot Örgryte, uddamålsseger hemma mot Djurgården, dessförinnan kryss mot Sundsvall borta.
– De spelade bra både mot Örgryte och Hammarby. De har mycket boll men skapar inga målchanser, så jag förstår deras intresse för Peter Ijeh… en sådan spelare skulle gara guld värd för dem. I det allmänna spelet är de ett helt annat lag i år – de sparkar inte bara, som tidigare: de spelar, säger Tom Prahl.

Mycket står alltså på spel inför den sista i raden av årets fantastiska – och historiska – pärlband av publikfester. För publikfest blir det – mer än femton och ett halvt tusen biljetter är sålda och allt pekar på att MFF med söndagens publiksiffra når det högsta publiksnittet i klubbens historia.

/Tobias Christoffersson