Inför MFF-HIF

Publicerad 29 juni 2003

Inga överraskningar i den MFF-trupp som är uttagen att delta i en av årets stora fotbollsfester på Stadion. Mattisson lär spela på kanten igen, men Tom Prahl konstaterar också att Lolo Chanko närmar sig startuppställningen allt mer.

Truppen:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Matias Concha, Jon-Inge Höiland, Olof Persson, Joseph Elanga, Jeppe Vestergaard.
Mittfältare: Hasse Mattisson, Jon Jönsson, Thomas Olsson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Erik Johansson.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Sommar, fulla läktare, derbyfest – måndagens hemmamatch mot HIF är otvivelaktigt en av fotbollsårets absoluta höjdpunkter. För MFF:arna är elfte omgångens drabbning dessutom Uppdrag Revansch; inte så mycket för den nesliga cupförlusten mot Djurgården i torsdags (0-4) som fjolårets förlust i hemmaderbyt mot HIF. Det blev 0-2 när MFF inte lyckades frammana tillräcklig aggressivitet och få grepp om matchen. Tränare Prahl har inte gjort någon hemlighet varken av sin stora besvikelse på insatsen eller törsten efter upprättelse gentemot kusinen norrifrån (trots två segrar över HIF på Olympia ifjol i serie och cup).
– Vi vill göra bättre ifrån oss än ifjol. Nu vill vi visa att vi är ett lag som står pall.

På söndagens efterhand alltmer regndränkta träning matchades det mittfältsalternativ som skördat två tunga segrar – mot HBK och Djurgården – det vill säga Mattisson-Jönsson-Olsson-Yngvesson. Plan B/variation med Chanko till höger, Mattisson in i mitten istället för Jönsson. Lolo Chanko fick chansen att visa upp sig i cupmatchen mot Djurgården, och även om han inte spelar från start imorgon är Tom Prahl nöjd med honom.
– Lolo kommer närmare och närmare. Han börjar bli mer strukturerad i sitt spel och då är han en tillgång. Han är snart inne genom dörren.

Niklas Skoog har hämtat sig från sin febersläng och körde för fullt på träningen. Jussi Nuorela däremot genomgår behandling för sina ljumskproblem och deltog inte; det är oklart hur länge han blir borta. Bredvid plan långtidsskadade Jörgen Ohlsson, som har börjat jogga, men verkar få vänta ytterligare en månad på sin comeback på gräset innanför kritgränsen. Daniel Majstorovic är alltså avstängd, varför backlinjen Concha-Höiland-Persson-Elanga från cupmatchen får fortsatt förtroende. Som mittback kommer blir det en intressant match i matchen för Jon-Inge Höiland mot förre lagkamraten från IFK Göteborg Gustaf Andersson.

Utöver den speciella derbyrivaliteten, som spänningsladdar mötena lagen emellan bortom aktuellt tabelläge och serielunk, är matchen av nyckelkaraktär för bägge lagen också i allsvenskan just nu. MFF och HIF har samma tabellrad – fem segrar, tre oavgjorda, tre förluster – och från placeringarna fem/sex häng på toppen. En segrare tar tre poängs avstamp just från skånerivalen och kan svinga sig upp till topplagens kotteri; verkligen en så kallad sexpoängsmatch.

HIF:s säsong är så här långt lugnt sagt lite svårtolkad. Tunga segerskalper som Djurgården hemma och AIK borta har varvats med de närmast ofattbara Olympia-debaclena Öster 0-3 och Enköping 0-4. Matchen mot MFF är andra raka skånederbyt för HIF, i förra omgången nådde man 2-2 mot Landskrona BoIS.
– De har gjort bra resultat mot topplagen, det kan tyda på att det blir en hård dust. Jag hoppas vi kan behålla vårt goda försvarsspel – under juni månad har vi bara släppt in ett mål i serien.
I tomrummet efter långtidsskadade Alvaro Santos har nu ett nytt, gifitgt anfallspar börjat trimmas in i HIF: Gustaf Andersson och Mattias Lindström. De har spelat ihop de fyra senaste allsvenska matcherna och hunnit med fem mål.

Är det årets viktigaste hemmamatch?
– Nja, jag hoppas på några viktiga matcher fram på höstkanten också… säger Tom Prahl avslutningsvis.

24 061 åskådare lockades till fjolårets derby på Stadion, en publiksiffra som har alla förutsättningar att tangeras eller distanseras imorgon. Oavsett vilket – storpublik och stormatch.

/Tobias Christoffersson