Inför MFF-HIF

Publicerad 06 augusti 2007

Dags igen. Derbydags. MFF-HIF. Lagom till årets viktigaste hemmamatch har Sören Åkeby ett helt skadefritt spelarmaterial att tillgå, och han medger att morgondagens elva varit årets svåraste att ta ut.
– Mer skärpa sista tredjedelen. Våga mer sista tredjedelen. Bli vassare, ta vara på de tillfällen vi får, ta bättre beslut i avslutslägena, sammanfattar MFF-tränaren prioriteterna inför matchen.

Truppen mot HIF:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jon Inge Höiland, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Behrang Safari, Gabriel

Ola Toivonen, Daniel Andersson, Labinot Harbuzi, Yksel Osmanovski, Guillermo Molins, Junior, Niklas Skoog, Jonatan Johansson.

Skador: Inga.

Dagen innan derbyt gjorde MFF ett lätt träningspass inne på Stadion. Hela MFF. En komplett A-trupp i rörelse tillsammans över gräset är en fröjd att skåda; den ende som inte är i alldeles speldugligt skick riktigt än är Joakim Nilsson, som får värk i sin tå emellanåt. Resten – konkurrerar om en plats. 25 man redo. Elva får spela.

Oviss startelva
Sören Åkeby medger att elvan till hemmamatchen mot HIF har varit den svåraste hittills i år att ta ut. Inte nog med att han för första gången de facto har samtliga spelare (med undantag av Babis Stefanidis, som enligt överenskommelse med HIF inte matchas i derbyt) till sitt förfogande, konkurrensen på ett par positioner är knivskarp. Toivonen gjorde ett intressant inhopp till höger på mittfältet mot Hammarby, men det var med Vinzents – som gjort bra ifrån sig matcherna innan – sjuk. Niklas Skoog gjorde också ett piggt inhopp senast och nötte hörnor på sista träningen. För att ta två exempel. Så hur blir det? Sista träningen gav i princip inga svar till nyfikna åskådare.

Under denna sista träning brukar normalt sett en mycket trolig startelva prydligt radas upp i en övning vi kan kalla ”positioner och uppspel utan motståndare” – men måndagens pass bjöd inte på denna vanligtvis pålitliga möjlighet att luska fram vem som spelar. Mörkning och list inför derbyt? Sådana spekulationer viftar Sören enkelt bort:
– Vi hade en rejäl urblåsning på träningen igår, vilket vi behövde. Därför tog vi det lugnare idag med ett kortare pass. Men igår var det riktigt bra fart, bättre än jag hade väntat mig faktiskt.

Motrörelser och löpa i tid
Just farten och tempot i passningsspelet är den heliga Graal MFF 2007 fåfängt jagat över hela året. Alf Westerberg ger i förbifarten en snabb skiss till förklaring av vad som fattas.
– Det är inte det att vi saknar snabba spelare, det handlar mer om att vi ska bli bättre på att hitta motrörelser och att spelarna ska ge sig i väg i sina löpningar i tid. Det är för ofta så att vi har för mycket folk på fel sida bollföraren, säger Alf.

I andra halvlek mot Djurgården hemma såg spelet ut att lossna, men första halvlek mot Hammarby blev ett nytt steg tillbaka spelmässigt. Eller? Sören håller inte med:
– 70 minuter var bra mot Hammarby. Första tio var riktigt bra, tills de fick 1-0. Då fick de mycket energi, och vi blev sämre. Men vi kom tillbaka i slutet, sista 15-20, av första och i andra halvlek tycker jag vi är klart bäst, säger Sören Åkeby.

Vassare sista tredjedelen
Vad som utan tvivel fungerat bra de senaste matcherna är aggressiviteten i laget, och Sören hoppas förstås på en fortsättning i den andan mot HIF. Men det behövs mer, mer tryck och skärpa framåt.
– Vi måste våga flytta fram positionerna mer i anfallsspelet; få fram ytterbackarna, få in yttermittfältare och forwards i boxen. Mer skärpa sista tredjedelen. Våga mer sista tredjedelen. Bli vassare, ta vara på de tillfällen vi får, ta bättre beslut i avslutslägena.

Åkeby konstaterar att laget dilemma är det motsatta mot fjolårets: försvaret är solitt men effektiviteten framåt lämnar mycket övrigt att önska:
– Det har varit vårt dilemma i år. Försvaret har varit fantastiskt bra, men vi har inte fått till det samarbete vi hade ifjol mellan Junior och Jonatan. Sedan är det ju också så att motståndarna läser oss och spelar tajtare mot dem i år, säger Sören, och undviker leende att svara på om ett sådant uttalande ger en fingervisning om hur anfallet kommer att formeras imorgon…

Knackigt också för HIF
HIF, då? Har en ännu knackigare säsong bakom sig än MFF, men har också fått till det i ett par matcher och får väl sägas vara precis lika oberäkneliga som de flesta andra allsvenska lag i år. Den lite oturliga hemmaförlusten mot MFF i våras sved förstås i skinnet, och frågan är om Stuart Baxter kastar in sitt manskap med sikte på blodig revansch – eller på en säker pinne på Stadion?
– Jag tror nog att vi får se ett rätt anfallsvilligt HIF – för deras sätt att spela är sådant. Laget har en hel del offensiva kvaliteter, och en bra spelare som Mariga är tillbaka. Jag tror inte de kommer att göra några större förändringar till den här matchen, kanske är de angelägna om att bli lite mer kompakta i sitt spel, säger Alf Westerberg.

Sören:
– Får du bort Henke Larsson får du bort mycket av HIF:s anfallsspel. Men han är en lurig spelare, så det är lätt att stå här och säga nu… Men jag tror att bägge lagen är missnöjda med var de ligger i tabellen, och ser den här matchen som en möjlig vändning.

Så, det lär inte bli någon sömnig, småtrist match den här gången heller när de skånska ärkerivalerna än en gång drabbar samman; det är liksom inte möjligt.

/Tobias Christoffersson