Inför MFF-Halmstads BK

Publicerad 16 juni 2003

Ijeh är tillbaka i truppen, över 11 000 biljetter är sålda, alla snackar om matchen som inleder MFF:s tuffa, spännande högsommarschema. Tom Prahl väntar sig en hård mittfältskamp mot svårspelade HBK – ett alternativ kan vara att matcha kapten Mattisson till höger på mitten.

Tisdagens hemmamatch mot Halmstads BK inleder MFF:s ”svitta fem” – de högsommarmatcher mot tuffast möjliga motstånd då de himmelsblå ska komma ifatt toppen genom matcher mot HBK, Djurgården (b, 23/6) och HIF (h, 30/6) och som lök på laxen cuprysaren mot Djurgården hemma insprängd den tjugosjätte. Sist Elfsborg borta 7 juli sedan vänder serien, och målsättningen så långt ligger fast – fem poäng efter toppen. För närvarande är avståndet tio, vid seger mot Halmstad sju eller åtta.

Vid sidan av själva poängplockandet är matchen också av portalkaraktär för de fortsatta äventyren.
– En match vi mycket gärna vinner för att visa att vi är på gång. Förlust och vi är nere ”i skiten” igen – och toppen är elva tlv poäng borta, vilket kommeratt vara för mycket. Vi håller fast vid målsättnignen att vara fem poäng efter toppen när serien vänder, säger Tom Prahl.

Följande trupp är nominerad:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Matias Concha.
Mittfältare:Hasse Mattisson, Jon Jönsson, Thomas Olsson, Kristian Bergström, Erik Johansson, Louay Chanko.
Anfallare: Niklas Skoog, Andreas Yngvesson, Peter Ijeh.

Peter Ijeh alltså tillbaka! Regerande allsvenske skyttekungen höll också de sista träningarna, blir joker på bänken och kan räkna med ett varmt mottagande på Stadion. I den med undantag av Jörgen Ohlsson nu skadefria truppen synes konkurrensen stenhård, till exempel saknas Markus Rosenberg och Jussi Nuorela i truppen. På måndagens träning spelade Andreas Yngvesson konsekvent i anfallet. Samtidigt tog kapten Mattisson plats till höger på mittfältet, vilket är intressant med tanke på de alternativ – Erik Johansson, Andreas Yngvesson, Lolo Chanko – som tidigare använts där.

Är Mattisson till höger ett alternativ för att väga upp Halmstads synnerligen starka femmannamittfält med spelare som Mikael Nilsson, Magnus Svensson, Torbjörn Arvidsson plus Sharbel Tourma till vänster? Tom Prahl ordar ogärna om sin tänkta startelva, men konstaterar:
– Det kan bli aktuellt under matchen med mer folk centralt på mitten för att vinna boll.

Hur ska MFF vinna över Halmstad?
– Genom att inte skänka bort något, och inte göra misstag. HBK är ett svårspelat lag, som har hållit nollan i tre raka matcher nu, bortsett från ett frisparksmål mot Elfsborg. Vi måste vinna mittfältskampen och vinna bollarna som spelas mot Szypniewski därframme.

En annan matchbild än mot Öster senast alltså, lugnt sagt?
– Ja. Vi kommer inte att kunna skapa lika mycket. Det låter kanske trist, men det kan bli en bra fotbollsmatch ändå, kampen kan ge en hög intensitet.

HBK har i år förstärkt med vad man kanske saknade mest ifjol, särskilt under seriens två första tredjedelar: en pålitlig målskytt. Polske Igor Szypniewski var långt ifrån matchform när han anlände, men har nu börjat visa sin kvaliteter ordentligt: två mål och en assist i 3-0-segern mot Landskrona senast.
– Ett fantastiskt nyförvärv. Med honom kan HBK spela defensivt och ändå i kraft av honom skapa målchanser, säger Prahl.

Under det lilla tvåveckorsuppehållet har MFF bland annat kört löpträning.
– Jag är nöjd med uppehållet. Segern mot Öster gav oss glädje och stämningen har varit positiv, samtidigt som vi har folk friska och hemma.

Några formkurvor som sett särskilt fina ut den allra senaste tiden?
– Niklas Skoog hade det trögt i början, då han kom för långt ner i banan i matcherna, men han är på väg åt rätt håll nu. Tomas Olsson kan bli viktig för oss om han får förbli hel och Kristian Bergström måste se till att bygga vidare, fortsätta producera inlägg och vinna bollar. Men de har sett bra ut.

Dessa förutsättningar plus de speciella relationer lagen emellan som försnacket fokuserats på – Fedel i HBK-målet, Prahls gamla klubb, Thern, Jönsson och Thylander – gör att manegen är krattad för en stor och spännande fotbollsmatch på Stadion. Missa den inte. Mer än 11 000 biljetter är redan sålda i förköp.

OBS! att hemsidan, liksom vid de senaste hemmamatcherna, direktrapporterar löpande.

/Tobias Christoffersson