Inför MFF-Gefle

Publicerad 26 maj 2007

Dags att äntligen slå Gefle! Lördagens träning gav glädjande besked: Jonatan Johansson och Behrang Safari, som lämnade onsdagens cupmatch småskadade, är bägge spelklara igen, liksom Edward Ofere.

Truppen mot Gefle:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Ulrich Vinzents, Jon Inge Höiland, Anders Andersson, Behrang Safari, Gabriel, Daniel Theorin

Joakim Nilsson, Daniel Andersson, Johan Andersson, Marcus Pode, Ola Toivonen, Jonatan Johansson, Edward Ofere, Guillermo Molins.

Skadelistan: Jari Litmanen, Junior, Jimmy Dixon, Anes Mravac, Philip Milenkovic, Christian Järdler.
Avstängd: Yksel Osmanovski.

– Junior sa en bra sak häromdan: om man ska vara med och slåss i toppen ska man ta 10 poäng på fem matcher, funderar Sören Åkeby efter lördagens förmiddagsträning inne på söndagens matcharena.
10 poäng på 5 matcher, motsvarande två poäng i snitt och 52 poäng sammanlagt, ja, jo, det kan nog räcka… I så fall ligger MFF med 12 poäng på 7 spelade omgångar två poäng ”efter”. Fast fördelen med Juniors modell med matcherna fem och fem är förstås att det inte närmare specificeras i vilka matcher poängen ska tas. Hursomhelst: alla är nog överens om att Gefle hemma imorgon är en match som MFF ”måste” vinna under en säsong som är framgångsrik.

Att vinna över Gefle är emellertid något som ställt sig mer än lite svårt. MFF har tre raka misslyckade matcher mot gästrikarna, varav ifjol ground zero-halvleken där Gefle hämtade upp 0-3 till 4-3, följt av revanschen som smög sig på Stadion, där 2-0 blev 2-2. Sören Åkeby finner det som vanligt meningslöst att prata om historiska resultat, vilket ju är begripligt, utan understryker istället att laget har gått framåt sedan ifjol:
– Vi har en mycket högre lägstanivå i år än ifjol, vi sjunker inte så lågt i matcherna.

Gefle, som – bland annat med hjälp av de fyra poängen mot MFF – landade en för ett lågt skattat lag respektingivande niondeplats i fjolårets allsvenska, har börjat mer än hyfsat också i år. Segrar mot GAIS, Kalmar, Hammarby i serien och Djurgården i cupen – dock med endast ett poäng plockat på annan plats än Strömvalen.
– Gefle är ett blockspelande lag som är välorganiserat, med några spelare som har spetskompetens. I år har de tagit lite högre positioner i några matcher, vilket varit lite överraskande. Men jag tror vi är väl förberedda på dem, säger Sören Åkeby om Gefle.

Onsdagens cupförlust mot Landskrona är smält, analyserad och lagd till handlingarna. Sören pekar särskilt på att laget blev för brett och långt, och efterlyser kompaktare spel och snabbare överflyttningar.
Inför tidigare matcher har du talat om målet att göra en hel bra match i 90 minuter. Den matchen kom kanske i Örebro, men så den oturliga kvitteringen på övertid.
– Hade de fått en spelare utvisade vid vårt mål – som de skulle – hade matchen kanske sett annorlunda ut. Samtidigt tycker jag att vi gör en bra match i 90 minuter mot Elfsborg i premiären. Men man kan ju inte heller tro att det bara är vi som ska trycka på och trycka på och att motståndaren inte ska göra något alls.

Tvåmålsspelet på lördagens träning var chansrikt, fartfyllt och intensivt, bland annat gladde Jonatan Johansson med flera högkaratiga avslut i mål. Vad gäller formeringen av laget gav träningen vid handen att det är Johan Andersson och Marcus Pode som slåss om platsen till vänster på mittfältet där avstängde Yksel Osmanovski normalt spelar. Till höger spelade hela tiden Joakim Nilsson, medan Jon Inge Höiland liksom mot BoIS tog position som mittback.

Varken Behrang Safari eller Jonatan Johansson besväras av de smällar de fick i onsdags, och är liksom Edward Ofere redo för spel. Tillbaka i full träning och med i tvåmålsspelet var både Niklas Skoog och Labinot Harbuzi.

/Tobias Christoffersson