Inför MFF-Djurgården

Publicerad 16 juli 2007

Serien vänder och MFF ska innan fem dagars ledighet vända utvecklingen i positiv riktning med en efterlängtad hemmaseger. Tre avstängda mittfältare är tillbaka – och bredvid plan tar Jari Litmanen motionscyklingen till en ny nivå…

Truppen mot Djurgården:

Jonas Sandqvist, Håkan Svensson

Jon Inge Höiland, Jimmy Dixon, Anders Andersson, Behrang Safari, Gabriel

Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Ola Toivonen, Yksel Osmanovski, Niklas Skoog, Junior, Labinot Harbuzi, Guillermo Molins, Jonatan Johansson.

Skadade i rehab: Jari Litmanen, Joakim Nilsson
Skadade i olika grad av bollträning: Johan Andersson, Daniel Theorin, Philip Milenkovic.

Det är ganska exakt mitt i sommaren, och alldeles exakt mitt i allsvenskan. Imorgon tisdag kväll vänder serien när MFF och Djurgården åter möts på Stadion, denna gång Malmös. Sista passet innan matchen genomförde MFF i förmiddags inne på matchgräset, och det var halvannan timme med såväl lekfull som kollektivt och individuellt fokuserad träning.

Först de mer lättsamma inslagen med en slags tafatt-kasta-boll-tävling följd av vad som såg ut som en tredimensionell variant på skolgårdens klassiska ”tvärsan”. Mycket skratt och inlevelse, men också en hel del pärlande svett i den stekande middagssolen och en rejäl vätskepaus efteråt.

Därefter den mer seriösa, sedvanliga uppställningen av startelvan för nötning av positioner och uppspel utan motståndare – och då började det förstås bli intressant inför morgondagens match. Daniel Andersson, Yksel Osmanovski, Ola Toivonen – alla tre avstängda i förra matchen mot Djurgården, alla tre tillbaka från start i nästa. Till synes…
– Det är tre stomspelare som varit med hela säsongen som kommer tillbaka, det är klart att det betyder något, även om jag tyckte att de som spelade istället i förra matchen gjorde det bra, kommenterar Sören Åkeby.

Fyramannamittfältet ser dock ut att förbli rakt med lite mer utpräglade kantspelare, dock inte rakare än att Ola Toivonen är tillbaka som mer offensiv central mittfältare och Daniel Andersson förstås intar sin normala, mer defensiva. Toivonen prövades på topp i förra veckans U21-match och Edward Ofere spelade från start på Stockholms Stadion, men nu ser det som om Sören Åkeby går tillbaka till att matcha Junior och Niklas Skoog som anfallspar.
– Vi fick inte ut det djupledsspel vi hoppats på med Edward Ofere i förra matchen, säger Sören, som petar ”Eddie” inte bara ur elvan utan också ut truppen.

I förra matchen valde Sören också att låta Jon Inge Höiland och Ulrich Vinzents byta plats, en rockad som han – till synes… – håller fast vid.
– Jon Inge är väl inte upp i hundraprocentig form än, även om den nalkas, och som yttermittfältare får man ta lite fler löp, och tanken med att låta dem byta var att få lite mer löp i djupled. Det var OK senast, säger Sören.

Förlust med uddamålet blev det som bekant i Stockholm, i en match där MFF emellertid hade åtminstone en stark period med grepp på Djurgården i varje halvlek men – liksom motståndarna – hade svårt att producera de där riktigt heta målchanserna.
– Spelarna gjorde ett jättebra jobb. Vi fullföljde den plan vi hade för matchen till 100 procent: vi fick stopp på deras omställningar och de skapade i princip inga målchanser, förutom i slutet då vi chansade och gick ner på trebackslinje. Det är små marginaler som gör att vi släpper in ett mål på en dubbelhörna, säger Sören om matchen, och fortsätter:
– Vi hade flera goda perioder i matchen, där vi hade fina femton minuter då vi kom upp i plan och lyckades med våra kombinationer, men vi fick inte till det djupledsspel vi hoppats på. Vi valde att spela med låg backlinje; då har vi lång väg fram i banan och behöver få fast bollen högt, men det fick vi inte, spelarna blev oroliga att tappa boll högt upp, och anfallen blev för korta. På hemmaplan måste vi vara mer aggressiva och gå ut för att föra matchen.

Med på dagens träning, deltagande men framför allt iakttagande, var Åke Fjellström, den riksbekante idrottspsykologen vars tjänster laget sen en vecka tillbaka anlitar.
– Vad han kan tillföra är inget direkt mätbart – men det är klart att vi hoppas att några av våra spelare en bättre mental trygghet. Reaktionen har varit mycket positiv hos spelarna, säger Sören.

En alldeles extra attraktion på, eller snarare vid, måndagens träning inne på Malmö Stadion var – Jari Litmanen. Som mitt under passet iklädd tröja nummer tio, pannband och solglasögon kom incyklande och drog ett bejublat (äre-?)varv runt löparbanorna. Solsting, internskämt, mycket personlig rehab eller skön självdistans – någon officiell eller inofficiell kommentar har ännu inte gått att få, men man kan väl säga att Jari tog såväl motionscyklingen som sin egen oförutsägbarhet till en ny nivå…

Halva allsvenskan kvar, och trots tre förluster på de fyra senaste matcherna och inte en hemmaseger sedan i slutet av april – så ligger MFF där i tabelltoppens bakvatten och håller sig med möda flytande.
– En trea imorgon och vi är med, sammanfattar Sören förutsättningarna.
Och visst är det så.

/Tobias Christoffersson