Inför matchen mot Metalist Kharkiv

Publicerad 19 oktober 2011

Med fyra raka allsvenska segrar i ryggen tar MFF sig an ukrainska FC Metalist Kharkiv i Europa League-gruppspelets tredje match, Swedbank Stadion torsdag kväll.

Malmö FF – FC Metalist Kharkiv
Swedbank Stadion torsdag 20 oktober 19.00

Malmö FF:s trupp:
Målvakter:
Dusan Melichárek, Johan Dahlin.
Backar: Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Markus Halsti, Pontus Jansson, Ricardinho, Filip Stenström, Tobias Malm.
Mittfältare/anfallare: Miljan Mutavdzic, Daniel Larsson, Wilton Figueiredo, Jiloan Hamad, Jeffrey Aubynn, Mathias Ranégie, Miiko Albornoz, Ivo Pekalski, Amin Nazari, Dardan Rexhepi, Jimmy Durmaz, Agon Mehmeti.
MFF-truppen består som synes av 21 man och är alltså preliminär; till matchen ska 18 spelare väljas ut.

Tre veckor har gått. Sedan den tunga förlusten hemma mot Austria Wien (2-1), den andra på två matcher i Europa Leagues gruppspel (den första 1-4 borta mot AZ Alkmaar). Tre veckor under vilka MFF inte bara hunnit ikapp övriga Allsvenskan utan också tagit sig upp på medaljplats genom fyra raka segrar – varav de tre senaste hemma på fem dagar i torsdags (Häcken 1-0), lördags(Djurgården 1-0) och måndags (Syrianska 1-0).

– Det kan inte bli bättre förberedelse för oss än att vinna tre matcher på så här kort tid, säger Rikard Norling inför matchen.

Med noll poäng i den lilla Europa League-grupptabellen är MFF piskat att vinna matchen mot Metalist Kharkiv för att ha en rimlig chans att slåss om de två första platserna. Likväl var det det defensiven som MFF-tränaren fick flest frågor om på eftermiddagens presskonferens. Mer specifikt kring huruvida laget lärt sig av de defensiva misstagen i de två första matcherna (och för all del också i bortamatchen mot Zagreb i Champions League-kvalet) och om möjligheten att ställa upp och/eller spela mer defensivt. Rikard Norling gav flera intressanta svar.

– Vi har lärt oss väldigt mycket, och vi får väldigt många svar under de här matcherna som jag måste ta hänsyn till. Själv känner jag spelarmaterialet bättre nu än för en och en halv månad sedan.

Norling om en defensivare uppställning:
– Att frångå att spel med två forwards är inte aktuellt, på grund av att vi tränar varje dag med det, spelar varje match i allsvenskan så, och för att vi vill förfina vårt spelsätt så vi klarar av att möta bättre lag med den uppställningen.

Norling om mer försvarsinriktat spel:
– Säger jag till spelarna att bara sparka iväg bollen för att inte riskera något, så är det på något sätt som att omyndigförklara deras fotbollsskicklighet. Att få testa av sin förmåga mot något nytt är bland det viktigaste för våra spelare. Det är kanske an av anledningarna till att det tog FC Köpenhamn sex år att kvalificera sig för Champions League OCH vara redo för det.

Norling om hur det offensiva spelet lönat sig:
– Vi är glada för att vi med en offensiv inställning och med en tro på oss själva kvalificerat oss till Europa League från början., det hade vi inte gjort annars. Att bara försvara oss mot ett Glasgow Rangers som var helt ur balans, det hade aldrig gått, det hade de haft fördel av.

Mealist Kharkiv kommer till spel med 4 av sex poäng vunna på de två första matcherna: bortaseger mot Austria Wien med 2-1 och 0-0 hemma mot AZ Alkmaar. I ukrainska ligan parkerar laget på en fjärdeplats med nio segrar, fyra oavgjorda och noll förluster sedan i juli. Spelartruppen hyser vid sidan om 13 ukrainare hela sex argentinska och tre brasilianska spelare.

– De är ett lag som vill spela sig fram och som pressar högt i defensiven. De har många offensiva spelare i laget, bland annat två kantspelare som gärna utmanar. Det blir något att bita i för oss, säger Rikard Norling.