Inför Malmö FF – Degerfors IF

Publicerad 28 februari 2014

Imorgon börjar äntligen tävlingssäsongen när Malmö FF tar emot klassiska Degerfors IF i Svenska cupens första gruppspelsomgång.
– Vad underbart att tävlingsmatcherna drar igång! Jag har verkligen längtat efter det här, säger Erik Johansson.

– Vad underbart att tävlingsmatcherna drar igång! Jag har verkligen längtat efter det här. Under träningsmatcherna vill man mer sätta spelet och kanske inte tittar på resultatet, nu ska det bli skoj att spela och jobba för poäng. Jag tror att det blir en extra aggressivitet i tävlingsmatcher kontra träningsmatcher, berättar Erik Johansson.

Kan du spela mer aggressivt med tanke på din senaste insats?

Haha, det vet jag inte. Jag behöver vara där uppe och nosa på de gula korten. Det är min spelstil och det håller mig hela tiden på tårna. Dessutom tror jag att det får igång laget när de ser spelare som hela tiden ger allt och ligger på gränsen.

Under försäsongen har MFFs fystränare Ben Rosen utrustat spelarna med varsin GPS-sändare för att se hur mycket varje spelare springer och rör sig under match och träning. I den senaste matchen mot Mjällby AIF visade GPS-resultaten att det var Erik Johansson som ifrån sin innermittfältsposition som sprang mest.

– Som mittfältare behöver man ibland trycka iväg på djupet för att dra i sär motståndarnas lagdelar och jag känner mig riktigt pigg i benen. Det här klippet i steget börjar komma tillbaka efter en tuff försäsong och jag känner mig lätt vilket gör att det blir lättare att ge sig ut på olika långlöpningar.

Redan i USA började Åge Hareide testa att använda Erik Johansson på innermittfältet och i de senaste matcherna har Johansson varit en av lagets bästa spelare när han fått ta del av mer boll samtidigt som han med sin stora kropp varit hård i det fysiska spelet.

– Självklart är det roligt att få mer boll. Det luriga är bara att du ofta är felvänd när du får bollen som mittfältare om du jämför hur det är som mittback. Men jag har alltid trivts att ha mycket boll så jag klagar inte. När jag spelar med Markus Halsti har vi inga direkta direktiv vem som ska vara offensiv och vem som ska vara defensiv, utan den som har läge att gå på anfall ska gå på anfall medan den andra stannar kvar, säger Erik Johansson och fortsätter:

– Det är väldigt roligt att vi fått alla våra tre matcher här i Malmö. Det gör att vi får bra atmosfär med våra fans samtidigt som det ökar trycket inför Allsvenskan.

I veckan har mycket av lagets fokus legat på det offensiva spelet och hur de ska komma till fler målchanser.

– Vi har tittat på hur vi ska röra oss för att komma i rätt position men även hur vi ska angripa Degerfors för att såra dem på bästa sätt. Vi ska jobba för att bryta ner motståndare, vi ska jobba på att komma till snabbare anfall. Om du jämför med matchen mot Mjällby så måste vi bli bättre i våra avslut. Fotboll handlar om att göra mål och där måste vi vara mer noggranna. I allt ifrån de sista passningarna till avsluten, berättar Åge Hareide.

Truppen:

Målvakter: Robin Olsen, Zlatan Azinovic
Försvarare: Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Matias Concha, Ricardinho,
Mittfältare: Simon Kroon, Simon Thern, Petar Petrovic, Erdal Rakip, Erik Johansson, Markus Halsti, Emil Forsberg
Anfallare: Magnus Eriksson, Markus Rosenberg, Guillermo Molins, Pawel Cibicki

Malmö FF – Degerfors IF
Lördag 1/3 klockan 13.00
Malmö IP

Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se

Matchen kommer även att streamas på MFF.se