Inför Malmö FF – BK Häcken

Publicerad 26 juni 2013

Malmö FF tar imorgon emot BK Häcken ifrån Hisingen

Vi var nog många uppe på läktaren som satt och var nervös i måndags när Elfsborg tryckte på för en kvittering i matchens slutskede. Hur är det att vara tränare i sådana situationer? Det är trots allt du som står där efter matchen och ska svara på frågorna, oavsett om det blir vinst eller förlust.
– Det är en utav bitarna i arbetet som jag tror att jag kommer sakna när jag inte står där längre. Det är en adrenalinkick utan dess like som är svår att hitta någon annanstans. I det vanliga näringslivet kan jag tänka mig att det sker vid presentationer av en kvartalsrapport, presskonferens, vid ett företagsköp eller något annat spetsigt tillfälle där allt strålkastar ljus hamnar på en. Som tränare tror jag att du måste älska det, annars går det inte, säger Rikard Norling.

Du sitter inte ner på bänken många minuter under en match utan du är ständigt uppe och styr spelarna. Inte ens när bollen är utanför linjen släpper du koncentrationen i din blick. Hur lång tid tar det för dig innan släpper en match efter att domaren blåst av?
– På ett sätt släpper jag matchen direkt. Men efterbehandlingen av en match är också viktigt. Jag släpper nog koncentrationen när jag lämnar Stadion och åker hem. Jag njuter på olika sätt. Jag njuter direkt efter slutsignalen när man får en form av reaktion och att få dela glädjen med publiken, jag njuter när jag får komma in i omklädningsrummet tillsammans med spelarna. Det är nog först när jag sätter mig ner i bilen och lägger i ettan som jag kan ta ett djupt andetag och reflektera över matchen.

I måndags blev det klart att vi kommer få möta Drogheda United ifrån Irland i Europa Leagues första kvalomgång. Hur följde du lottningen?
– 
Jag såg den faktiskt inte utan fick meddelat av Per Ågren och Anne-Maj Jansson vilka motståndare vi blev lottade mot och sen började jobbet med att dela ut olika ansvar och påbörja processen. Först och främst handlar det om att se om vi har några naturliga kontaktytor och vem inom gruppen som är mest lämpad att ta de kontakterna. Vito Stavljanin som chefsscout är naturligtvis en viktigt del i detta, men just i detta fallet har Simon Hollyhead oerhört många kontakter. Vi har även som klubb byggt upp ett bra kontaktnät med våra träningsmatcher mot Shamrock Rovers och Celtic.

Vi spelade match i måndags och bara tre dagar senare är det match igen. Detta täta matchande kommer förhoppningsvis att fortsätta under hela hösten om vi tar oss in till Europa Leagues gruppspel. Innebär detta att ni kommer rotera mycket eller blir det till att spela in en och samma startelva match efter match?
– 
Det är klart att det blir ett visst hänsynstagande men vi kommer att fokusera oss på att vara så konsekventa som vi bara kan snarare än att vi ska hitta ett rotationssystem som grundförutsättning.

BK Häcken med Moestafa El Kabir står för nästa motstånd i Allsvenskan. Förra året var det Helander som satte stopp för den kvicka anfallaren när han försökte springa igenom vår backlinje. Med Filip på skadelistan måste någon annan axla den rollen – vem?
– 
Det får vi se. El Kabir rör sig naturligt mot vår högersida så det må bli där som vi tar hand om honom. Samtidigt kan vi se på matchen mot Elfsborg, som också har många duktiga spelare, just den prestationen tar vi med i våra förberedelser inför matchen mot Häcken. Det viktiga är vad vi ska göra och att vi ska få igång vår rörelse och disciplin. Visst kan det vara så att vi ibland kan titta extra specifika spelare hos motståndarna, men det är inte så att vi idkar markeringsspel där en av våra spelare får i uppgift att plocka bort en av deras. Utan vi får vara lite mer noggranna och uppmärksamma i situationer där just den spelaren kan få bollen.

Förra året gjorde BK Häcken överlägset flest mål i Allsvenskan men i år har det blivit målsnålare. Hur är din bild av dem?
– Bilden är nog den samma, enda skillnaden är att motståndet har läst in sig på deras spel. De jobbar på samma sätt som förra året. De har haft många matcher där de varit det bästa laget men inte riktigt fått med sig resultatet.

Trupp

Målvakter: Johan Dahlin, Robin Olsen
Försvarare: Pa Konate, Erik Johansson, Pontus Jansson, Ricardinho, Miiko Albornoz
Mittfältare: Markus Halsti, Simon Thern, Simon Kroon, Erik Friberg, Pawel Cibicki, Emil Forsberg, Petar Petrovic
Anfallare: Dardan Rexhepi, Magnus Eriksson, Tokelo Rantie, Benjamin Fadi

Malmö FF – BK Häcken
Swedbank Stadion 27/6 klockan 19.00
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på Ticnet.se

Ladda upp med matchprogrammet, Avspark