Inför HIF-MFF

Publicerad 14 september 2003

Tom Prahl mönstrar en frisk och stark MFF-trupp, medan han kan notera blott hyfsade träningar i veckan. På söndagens fick Hasse Mattisson ta emot en mycket speciell gåva av supportrarna: en kaptensbindel med skånska flaggan som motiv.

MFF-truppen som ska inta Olympia:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Jussi Nuorela.
Mittfältare: Louay Chanko, Hans Mattisson, Thomas Olsson, Andreas Yngvesson, Jon Jönsson, Tobias Grahn.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.
(Matias Concha är avstängd och Jörgen Ohlsson långtidsskadad.)

– Vi har ett starkt lag. Bättre förutsättningar än de vi har nu kan vi inte få – de spelare som är med är våra bästa, säger Tom Prahl, nöjd med truppens höga friskstatus; han medger lite skavanker här och där, men inga sådana som kan få någon att avstå en så het match som returmötet i det förnämsta av skånederbyn.

Efter två veckors landskampsuppehåll drar allsvenskan igång igen, och sätts på sin spets direkt: efter måndagens skånederby stockholmsditot mellan Hammarby och Djurgården. Prahl har en farhåga framför andra:
– Det värsta är om vi gör en pissematch och Hammarby vinner. Men nu gäller det för oss att hålla den här grytan kokande, och det ska inte bara vara spik i soppan.

MFF gick till uppehåll med de fantastiska segrarna mot ÖIS, Hammarby och HBK samt den lite konstiga matchen men viktiga trepoängaren mot Öster. Flera gånger tidigare har de här uppehållen i ett stim fått MFF ur rytmen. Och träningarna i veckan har varit. OK. Men inte mer.
– Ganska bra, inte speciellt bra. Det gäller att vara vaksam nu, efter en framgångsperiod. Inte sänka axlarna, inte få ett tufft uppvaknande. Det så kallade reservlaget har vunnit tvåmålsspelet – jag vet inte om det är ett bra tecken eller ett dåligt, funderar Prahl.

HIF befinner sig på tabellens övre halva, borta från toppstriden, utan risk för bottenstrid – då skulle det eventuellt kunna vara svårt att motivera sig. Om det inte varit skånederby. OM man inte fått stryk med noll fem i bortamatchen på Stadion; denna historiska urladdning. Då var inte Alvaro Santos med, det är han inte nu heller. Däremot tycks gamle måltjuven Hans Eklund ha vaknat till liv för ge sig själv värdig salut på en lång allsvensk karriär.
– Jag tror inte på någon större skillnad i slagstyrka eller spelsätt hos HIF. Lite nya spelare har kommit till, även om både backlinje och mittfält lär vara i stort sett samma; kanske kan de överraska med en ny brasse. Men – Helsingborg är ett skickligt lag, som haft en trög säsong med allt som hänt runt omkring.

Blir det naturligt för MFF att lägga sig lite avvaktande igen, som till exempel mot ÖIS?
– Det får vi se imorgon! Det viktiga är att vi gör det vi gör bra!

På söndagens träning två annorlunda inslag, signerade grupper av de många supportrar som tagit sig dit för att granska sitt lag dan före dan:
1) En banderoll med den hyfsat dramatiserande ordalydelsen ”Imorgon står svensk fotbolls framtid på spel”. Öppet för tolkning, men hur som helst ytterligare inskärpande den svåra väg som är MFF:s denna höst: vinna allt – varje poängmiss torde vara lika med förlupen guldchans.
2) Supportrarna överlämnade en ny kaptensbindel till Hasse Mattisson. Med en skånsk flagga som motiv. Ett bättre tillfälle att inviga en sådan än i ett derby mot HIF är förstås svårt att se.
– Jag ska bära den med stolthet. Ett bra sätt att visa att vi är bäst i Skåne, säger Kapten Mattisson själv och försäkrar att han kommer att dra på sig den nya bindeln imorgon och framöver.

Och om ni förlorar.?
– Nja, då kan vi nog inte skylla på en bindel.

Det är första gången en regional symbol som den skånska flaggan används som lagkaptensbindel i svensk fotboll. Det finns heller inget särskilt regelverk för hur en bindel får se ut eller inte se ut. Men det finns utländska exempel, som kan vara trevliga att jämföra med, till exempel har Barcelona den katalanska flaggans mönster på sin kaptensbindel. För övrigt med samma vackra färgkombination gult-rött.

Hur tror du spelarna i motståndarlagen reagerar, i synnerhet skånerivalerna HIF?
– Jag tror väl inte de kommer att tycka något speciellt – och i så fall är det nog avundsjuka!

/Tobias Christoffersson