Inför HIF – Malmö FF

Publicerad 29 augusti 2015 i Nyheter

Efter några hektiska dagar med Champions League är det nu åter dags att rikta blicken och fokusen tillbaka till Allsvenskan. På söndag spelar Malmö FF bortaderby på Olympia där inte bara prestige står på spel utan även tre viktiga poäng som MFF måste ta för att hänga med i toppen.

– När vi spelar i Allsvenskan måste vi ha samma attityd, inställning och spelstil som vi har haft i våra kvalmatcher. Då kan Allsvenskan bli en väldigt nyttig resa för oss i höst, säger Åge Hareide.

På vilket sätt tycker du lagets spelstil skiftat i kvalmatcherna kontra Allsvenskan?

– Vi har varit betydligt rappare och duellstarka när vi spelat i kvalmatcherna och dessutom har vi haft ett högre tempo. I Allsvenskan har vi ibland slagit av på takten. Nu väntar ett derby som troligtvis kommer att vara fartfyllt och det är bra för oss. Det passar oss att vi nu först får möta HIF och sen Elfsborg, som också är ett topplag. Det ger oss en perfekt ingång till bortamatchen mot Paris.

Åge Hareide berättar att han känner att laget börjar bli betydligt mer samspelt men att det varit svårt att få alla bitarna på plats i sommar samtidigt som det nya lagbygget tävlat på två fronter.

– Det har varit lite av en balansgång. Laget var inte moget tidigare, och det får jag ta på mig. Vi skulle kanske inte gjort den rotationen som vi gjorde i bortamatcherna mot Åtvidaberg och Häcken. De som vi startade med hade kanske spelat för lite med varandra, men så blir det när du har många ny spelare. Vi tar med oss den lärdomen, säger Hareide och fortsätter:

– Samtidigt hade vi inte kunnat spela med samma startelva hela tiden då det hade varit för slitsamt och då hade det kostat oss en Champions League-plats.

Hur känner du att lagbygget är nu?
– Jättebra. Vi har fantastiska spelare med bra karaktärer. Jag känner att vi har en bred och bra trupp och att vi måste börja titta framåt. Vi måste kanske först och främst ta sikte på tredjeplatsen för att säkerställa att vi åtminstone spelar i Europa League nästa år för att samla rankingpoäng. Det är det som jag ser som den främsta uppgiften just nu: att vi minst blir trea.

Du har varit tränare i HIF en gång i tiden, ser du någon skillnad hur klubbarna ser på ett Skånederby?
– Nej, ett derby lever sitt egna liv. När jag var i HIF pratades det mycket om derbyt och här i Malmö har det på senare tid blivit mindre prat om derbyt, här har folk mest pratat om Champions League. Jag vet att derbyt betyder mycket för våra supportrar, och det ska det alltid göra. Det handlar om prestige.

– På senare år har MFF vuxit sig stora och starka, inte minst ekonomiskt. Därför är det lite större skillnad på Malmö FF och Helsingborgs IF idag än när jag var tränare i HIF, avslutar Åge Hareide.

Truppen
Johan Wiland, Fredrik Andersson
Anton Tinnerholm, Anderas Vindheim, Carvalho, Kári Árnason, Yoshimar Yotún, Franz Brorsson.
Guillermo Molins, Erdal Rakip, Magnus Wolff Eikrem, Enock Kofi Adu, Oscar Lewicki, Vladimir Rodic.
Jo Inge Berget, Nikola Djurdjic, Markus Rosenberg, Agon Mehmeti.

Helsingborgs IF – Malmö FF
Olympia
Söndag 30/9 klockan 17.30

huvudpartners

officiella partners