Inför hemmatchen mot Gefle

Publicerad 28 april 2009

Dags för tredje hemmamatchen på Swedbank Stadion onsdag kväll. När svårspelade Gefle kommer på besök gäller det för MFF att i Himmaborgen växla tillbaka in på det fina inledningsspåret som gav tre raka segrar. Dessvärre tvingas både Ulrich Vinzents och Jimmy Dixon avstå på grund av skada.

Malmö FF – Gefle IF
Swedbank Stadion onsdag 29 april 19.00

MFF:s trupp:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Gabriel, David Durmaz, Ricardinho, Jasmin Sudic, Markus Halsti

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Agon Mehmeti, Guillermo Molins, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Labinot Harbuzi, Jimmy Durmaz, Daniel Larsson, Edward Ofere.

– 50 procent av backlinjen fattas, det är förstås inte optimalt. Vi får laborera lite, men – så är det, konstaterar Hans Gren inför onsdagens hemmamatch mot Gefle.

Både Ulrich Vinzents och Jimmy Dixon har drabbats av muskelbristning i lårbaksida, Dixon under sin sista spark i söndagens cupmatch mot Mjällby. När de kan vara tillbaka är i stunden oklart.

– Till den här matchen är det uteslutet att de kan vara med, sedan får vi se, hur de reagerar på
behandling och träning.

Det är nog ingen alltför vågad gissning av det blir David Durmaz som ersätter Ulrich Vinzents som högerback; han spelade hela cupmatchen och gjorde bra ifrån sig. Hur tränarna väljer att gestalta mittlåset återstår att se. Jasmin Sudic och Markus Halsti går in i truppen, där också Daniel Larsson gör comeback.

Efter den formidabla seriestarten med tre raka segrar mot Häcken, Örgryte och AIK har resultaten uteblivit i den därpå följande trion matcher: delad derbypoäng mot TFF hemma, första förlusten i Borås mot hemmastarka seriefavoriterna Elfsborg och så söndagens nesliga cupnederlag mot Mjällby.

Frågan är huruvida MFF skapat tillräckligt med målchanser i matcherna, eller om det är i avlsluten på de heta lägena det saknats en del, eller både och…?

– Vi har skapat en hel del bra chanser, sedan har avsluten inte varit de bästa – eller så har målvaktsspelet varit bra. Tittar man på statistiken blir det inte så många chanser i en match, kanske 6-7 avslut på mål och ett tiotal sammanlagt. Och möter man då lag som ligger med 8-10 man på rätt sida bollen blir det svårt, säger Hans Gren och syftar tveklöst på Mjällby med den avslutande ordvändningen.

Det är inte alldeles osannolikt att en liknande matchbild väntar imorgon mot Gefle, som nog kan sägas vara specialiserat på att krypa hem med många man, försvara lågt och täppa till.

– Nyckeln är att ha ett snabbare passningsspel. Gefle spelar ett klassiskt positionsförsvar, där spelarna ligger i sina zoner hela matchen. Det gäller för oss att passa bollen snabbt så att de inte hinner göra sina överflyttningar, säger Hans Gren.

– Gefle är skickliga i det spelet, och kan sedan också komma i bra omställningar med fart. De är svåra att möta; jag minns en match med GAIS hemma, då vi fick stryk med 4-0 efter att de haft tre målchanser och vi 70-30 i bollinnehav… så det är med all respekt vi går in i matchen.

Hans Gren ger truppen och inför-matchen-kommentarer efter tisdagens förmiddagspass inne på Malmö Stadion. Pratstunden med församlad media glider in på formationen 4-2-3-1 och hur olika och närmare vilka olika spelare ska få plats, särskilt sedan Wilton Figueiredo anslutit truppen. Hans Gren ger förstås inga direkta svar på det, men passar än en gång på att understryka att uppställningen med en central toppforward och tre offensiva bakom inte genererat färre målchanser än ett renare tvåmannaanfall, samt att – minst – tre spelare är att betraktas som forwards när laget går till anfall.

– Det beror också på vilken typ av tia vi spelar med, säger Hans Gren.
Hittills har Labinot Harbuzi och Wilton matchats i rollen som ”tia”. I vilka lägen föredrar ni vilken typ?
– Det är en smaksak vem vi väljer att ha som tia, de har lite olika karaktärer. Wilton till exempel är bättre felvänd och kan jobba längre upp i banan. Vi vill egentligen inte låsa oss vid att alla ska ha exakta positioner; en del spelare vill vi kunna använda olika, en del positioner vill vi kunna skifta.
Känns det som att ni ännu provar runt lite, till exempel med Wilton?
– Det optimala vore förstås om Wilton hade kunnat komma tidigare, och det är klart att det blir en viss prövotid nu.

Oavsett vilka som får spela var, så har MFF en bred och intressant trupp med många alternativ – vilket förhoppningsvis kommer att bli en fördel i allmänhet i längden och i synnerhet i perioder av tät matchning. Som nu. Dags att växla in på vinnarspåret igen, och självklart är platsen och tiden för det Himmaborgen, snarast möjligt.

Tobias Christoffersson