Inför hemmapremiären

Publicerad 12 april 2009

Laget avslutade söndagens träning med att nöta fasta situationer inne på Swedbank Stadions enastående gräsmatta. Daniel Andersson och Agon Mehmeti är tillbaka i matchtruppen.

Malmö FF – Örgryte IS
Swedbank Stadion måndag 13 april 18.00

MFF:s trupp:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Jimmy Dixon, Gabriel, David Durmaz, Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Agon Mehmeti, Rick Kruys, Jeffrey Aubynn, Guillermo Molins, Daniel Andersson, Edward Ofere, Labinot Harbuzi, Jimmy Durmaz.

Det är inte utan att vänster pekfinger darrar till lite, tvekar kort innan rörelsen mot tangentbordets S fullföljs – men när det där stora S:et väl står där snubblar de andra fingrarna ivrigt på och inom tre sekunder står det skrivet: Swedbank Stadion måndag 13 april 18.00.

Det är dags nu. Det handlar om timmar. MFF avslutade söndagens träning därinne, på riktigt med fotbollsskor, nötande lite fasta. Roland Nilsson säger att underlaget är annorlunda jämfört med Stadion, med träningsplanerna – framför allt i det att det är väldigt… jämnt! Gräset är lite kortare – och ska dessutom klippas två gånger till innan avspark – vilket gör att bollen går fortare. Det kommer att ta lite tid att vänja sig vid, men det är så vi vill ha det, säger Roland. Träningen har varit stängd, och Roland svarar på frågor från församlad media utanför spelarkvarteren på västra sidan, mot Lorensborg.

Två förändringar i truppen. Miljan Mutavdzic borta efter att ha slitit av ett korsband i knäet på träning i torsdags – det stora smolket i hemmapremiärens bägare. Ersättaren kan man dock inte klaga på; Daniel Andersson är tillbaka, fit från sin lårskada och redo att leda sitt lag i den första matchen på den nya hemmaplanen. Tyvärr saknas också Daniel Larsson, som vred till knäet i matchen mot Häcken.
– Han har kört rehab i veckan och testat fram och tillbaka, men det har inte blivit så pass bra, så att vi tycker det är värt att chansa – inte så här tidigt på säsongen, säger Roland Nilsson.
Agon Memheti ersätter i truppen. Fler skador finns inte.

– Vi går in på en ny arena och det kommer att vara en fantastisk stämning – men när domaren blåser till spel är det samma jobb som vanligt som ska göras, säger Roland.
Och även om det låter tråkigt är det väldigt skönt att höra honom säga det, att höra tränaren säga det. Ta till exempel premiärmatchens motståndare; Örgryte har – unikt i sig – aktuell erfarenhet av att spela invigningsmatch på sin nya hemmaplan och hur det kan gå om det inte går så bra: 1-5 mot GAIS på (nya) Gamla Ullevi.
– Ser man på matchen var ÖIS minst lika bra som GAIS, men släppte in tre mål på tjugo minuter, och då dog matchen. De har nog jobbat med sitt försvarsspel i veckan… och de lär komma taggade hit för att visa att premiärförlusten var en tillfällighet.

Efter frågestunden med Roland får församlad media också en titt in på Swedbank Stadion, en orientering bland annat för att hitta rätt imorgon; arbetsutrymmen, mixade zonen, läktarplatserna… Och där nånstans, några steg ut på läktaren, dan före dan – – – gräsmattan är fantastisk, rummet är fantastiskt – – – drabbar insikten. Det är verkligen dags. Det kommer verkligen att hända. Det händer nu. Om 28 timmar börjar dessa läktare fyllas. Nej vänta, 26. Nej, 25 och en halv, snart. Fantastiskt.

/Tobias Christoffersson