Inför hemmamatchen mot Mjällby

Publicerad 06 november 2010

– Nu är vi här. Nu har vi tagit oss hit. Det finns ingenting efter den här matchen. Vi kan tömma oss helt om det skulle behövas, säger Roland Nilsson inför söndagens sista och för Allsvenskan troligtvis helt avgörande match, hemma mot Mjällby på ett utsålt Swedbank Stadion.

Malmö FF – Mjällby AIF

Swedbank Stadion söndag 7 november 16.30

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 27. Johan Dahlin, 30. Dusan Melichárek.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 16. Yago Fernández, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 44. Dardan Rexhepi.

Skadad/rehab: 10. Rick Kruys, 29. Jasmin Sudic.
Avstängd: Ivo Pekalski.

Trettionde omgången. Säsongens sista match. Seger och MFF vinner med till visshet gränsande sannolikhet Allsvenskan. Hemmamatch mot Mjällby inför ett utsålt Swedbank Stadion.

Det är fakta. De flesta övriga ord för att beskriva läget, känslor och stämningar faller platt till marken. Alla tusen och åter tusen MFF:are som på något sätt följer laget och på något sätt hoppas, hoppas – de känner alla av stämningen i luften på sitt sätt. Tänker på matchen som väntar på sitt sätt, fördriver timmarna som räknas ner till den på sitt sätt, förbereder sig på sitt sätt. Så gör förstås också spelarna. Och ledarna. Avgörandets stund.

Med dryga dygnet kvar till avspark mötte Roland Nilsson församlad media efter sista träningen, ett stängt förmiddagspass inne på matcharenan. Han presenterade matchtruppens 18 man. Där ingår inte avstängde Ivo Pekalski. Pontus Jansson ersätter, i övrigt samma manskap som tog säsongens tjugonde seger i måndags genom 4-0 borta mot Brommapojkarna.

– Vi vet vad matchen innebär. Att det bara är en allsvensk match, så är det inte riktigt… Det är mycket som står på spel. Men samtidigt – det är här vi vill vara, det är de här matcherna vi vill spela. Vi vill inte vara någon annanstans, sa Roland Nilsson om sina och lagets känslor inför matchen, om förväntningar, om press, om laddning.

– Nu är vi här. Nu har vi tagit oss hit. Det finns ingenting efter den här matchen. Vi kan tömma oss helt om det skulle behövas. Det finns gott om tid att återhämta sig.

Det är inte vilken match som helst. Och det är inte heller vilken motståndare som helst. Mjällby AIF, nykomlingar i Allsvenskan med chans på fjärdeplats och medalj, och dessutom: det enda laget som vunnit två gånger över MFF i år, på Strandvallen i Allsvenskan i maj (4-2) och på Swedbank Stadion i juli i cupen (1-4).

Vad blir viktigt för er i den här matchen mot Mjällby jämfört med de två tidigare?
– Vi pratar inte om Mjällby i de två tidigare matcherna, det är ointressant. Det här en ny match med andra förutsättningar. Vi vet att Mjällby är ett bra lag, vad vi måste göra och på viken nivå vi måste spela. Men vi har mer gått igenom och tagit med oss bitar av vad vi gjorde mot Häcken och BP; vad vi kan förbättra och vad som var riktigt bra och som vi måste göra igen.

Och samtidigt som MFF i årets sista match gör allt för att vinna över Mjällby, så spelas en annan match några mil norrut: HIF-Kalmar. Ställning och resultat i den matchen blir relevant om ställning och resultat i MFF:s match skulle indikera något annat än himmelsblå seger. 

– Det är viktigt att vi håller fokus på vad vi själva gör. Oavsett vad som händer i den andra matchen är det vad vi själva gör som är viktigt. Vinner vi tar vi tre poäng imorgon, och då har vi klarat av det. Det är mer intressant för Helsingborg att hålla koll på vår match än vi på deras, sa Roland Nilsson.

Den sista sträckan på den 29 matcher långa vägen fram till denna trettionde, avgörande match har MFF levererat två riktiga styrkebesked: två gånger 4-0-seger borta över Häcken och Brommapojkarna, i matcher där laget i princip var piskat att vinna för att hålla jämna steg med HIF. Roland underströk att laget tar med sig känslan av de prestationerna in på plan söndag eftermiddag.

– Vi har varit i läget att vi måste vinna matcherna, och det har vi klarat av. Efter matcherna mot Häcken och BP tar vi med oss in känslan av att vi är starka, men också att det krävs en bra prestation av oss för att slå Mjällby.

Tobias Christoffersson