Inför hemmamatchen mot Kalmar

Publicerad 17 oktober 2010

Årets näst sista hemmamatch och brinnande guldstrid – MFF-Kalmar Swedbank Stadion måndag kväll. Yago Fernández är tillbaka i matchtruppen, men Ivo Pekalski tvingas däremot stå över på grund av skada.

Malmö FF – Kalmar FF

Swedbank Stadion måndag 18 oktober 19.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 27. Johan Dahlin, 30. Dejan Garaca.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 16. Yago Fernández, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 10. Rick Kruys, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 44. Dardan Rexhepi.

Skadad/rehab: 17. Ivo Pekalski, 29. Jasmin Sudic.

Dags igen. Och det börjar dra ihop sig. Efter två veckors uppehåll för landslagsspel följer nu under tre veckor och fyra återstående omgångar upplösningen av Allsvenskan 2010. Guldstriden mellan MFF och HIF fortsätter, den guldstrid i vilken MFF alldeles innan uppehållet fick ett litet försprång: med 3-0-segern över Trelleborg borta samtidigt som HIF förlorade hemma mot Gais. Måndag kväll möter HIF Elfsborg borta – och samtidigt spelar MFF årets näst sista hemmamatch på Swedbank Stadion, mot Kalmar FF.

Sista träningspasset innan match för MFF som vanligt inne på Malmö Stadion, denna söndagförmiddag i gnistrande höstsol och massor av klar kall  fin luft. Alla spelare med, utom en: Ivo Pekalski. Frågetecken både för honom och Agon Mehmeti under veckan, båda på grund av lårbaksidor, och det blev Ivo som fick stå över medan Agon finns med i truppen.

– Ivo är bättre men inte tillräckligt bra och det finns ingen anledning att chansa. När han började öka träningen igår var det inte riktigt hundra, och då slog han ner på takten direkt. Men han har kommit ganska långt i sin rehab, säger Roland Nilsson om Ivo Pekalskis skada, och hyser stort hopp om att Ivo är tillbaka till nästa match, som är Häcken borta onsdagen 27:e.

– Magnetröntgen på Ivo visade på en liten blödning, så visste vi att det fanns en skada och att det tar lite tid. Det är skillnaden jämfört med Agon, där röntgen inte visade någonting, och för honom var det lite vila, lite massage och lite allmän styrketräning som behövdes. Agon är pigg, förklarar Roland.

Centrala mittfältsduon Pekalski-Figueiredo har onekligen varit en av nycklarna till MFF:s framgångar hittills i år, och frågan är hur Ivo ska ersättas i startelvan – en fråga Roland Nilsson naturligt nog inte är så sugen på att lägga ut texten om. Vem som än spelar står i alla fall klart att rollfördelningen mittmittfältarna emellan förändras.
– Man kan inte ta ut en spelare och sätta in en och tro att det fungerar exakt likadant. Oavsett vem som kommer in blir det annorlunda. Ivo är också väldigt speciell i sitt spel. Jag har funderat lite fram och tillbaka, och lösningen jag har känns bra. Och skulle det visa sig att det inte fungerar så bra, så har vi spelare som kan förändra bilden, säger Roland.
Han tillägger:
– Vi har spelare som är redo, spelare som är pigga och har visat det under uppehållet. Vi vet att de som kommer in är sugna och brukar göra väldigt bra ifrån sig.

Det har blivit en del uppehåll under säsongen, oftast både på gott och ont – tid till återhämtning men också spelare iväg på landslagsuppdrag och splittrade träningsrutiner. Hur har detta uppehållet varit för er?
– Det har varit bra med ett litet uppehåll för att hinna reparera oss, få lite vila och energi. Samtidigt har vi haft spelare i väg som spelat, och för dem är det lite tuffare. Men den här gången har vi haft fler dagar emellan, och det har varit positivt; även de som spelat har hunnit vila, samtidigt som vi hunnit träna lite mer alla tillsammans. Det känns bra.

Under uppehållet har truppens skadelista hunnit krympa. Yago Fernández, som var tillbaka i full träning redan inför matchen mot TFF, är nu redo för spel och uttagen i matchtruppen. Dusan Melichárek är tillbaka i full träning, men inte helt redo för spel, och även Alex Nilsson är skadefri.

För motståndet svarar 2008 års svenska mästare Kalmar, som haft en säsong gissningsvis långt under de egna förväntningarna. Nio segrar på 26 försök – sex hemma och tre borta – och lika många förluster har limmat smålänningarna fast i seriens breda mittskikt, för närvarande på en åttondeplats. Senast oavgjort hemma mot Gefle, dessförinnan förlust borta mot Örebro.
– Kalmar är bra, har fått jobba med saker under uppehållet och är säkert jäkligt sugna när de kommer hit. Men liksom i de andra matcherna är det vad vi själva gör som är viktigast; att vi presterar bra, säger Roland.

I vårens möte på Fredriksskans stod MFF för en mycket stark prestation genom att vända två underlägen och till slut vinna matchen. Högt odds på matchvinnaren Markus Halsti, som nickade in 3-2 på en hörna från Wilton Figueiredo i den 58:e minuten; övriga två MFF-mål av Edward Ofere och Wilton.
Har ni er fina match i våras med er på något sätt i ”returmötet”?
– Nja, det känns väldigt längesen. Nu när det börjar närma sig slutet på säsongen plockar spelarna fram lite extra ur kropparna i vilket fall som helst. Antingen spelar man för någonting direkt, eller så spelar man för att hålla sig kvar i serien, eller för att komma högre upp i tabellen. Oavsett vilka lag man möter så har alla något att spela för.

Få se… MFF spelar inte för att hålla sig kvar i serien, inte för att komma högre upp i tabellen – så det får bli för ”någonting direkt”. Tränaren och laget fortsätter utan tvekan vara starkt vaksamma på att inte ryckas med i något som helst ”guldsnack” eller liknande…vilket onekligen känns tryggt.

– Vi pratar mycket om att fokus är på nuet, på Kalmar imorgon. I nuet kan vi bara styra det som händer på Swedbank Stadion imorgon.

Tobias Christoffersson