Inför hemmamatchen mot IFK Göteborg

Publicerad 25 september 2010

Ny storpublik väntas och ett nytt stormöte står på programmet när guldjagande MFF söndag eftermiddag tar emot mycket formstarka ärkerivalen IFK Göteborg på Swedbank Stadion.

Malmö FF – IFK Göteborg

Swedbank Stadion söndag 26 september 16.30

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 27. Johan Dahlin, 30. Dejan Garaca.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 44. Dardan Rexhepi.

Skadad/rehab/sjuk: 16. Yago Fernández , 25. Dusan Melichárek, 28. Alexander Nilsson, 29. Jasmin Sudic.

Trots att det blev förlust med uddamålet på Stockholms Stadion i måndags i senaste matchen, så värmer förstås ännu minnesbilderna från den fantasiska derbykvällen veckan innan, då MFF besegrade HIF med 2-0 inför i princip fulla läktare på Swedbank Stadion. Nu är det dags för nästa prestigemöte och ytterst heta hemmamatch, när IFK Göteborg står för ett av allt att döma riktigt tufft motstånd söndag eftermiddag.

Prestigen är rentav ännu större, då det ju är svensk fotbolls mesta mästare och särklassiga giganter som drabbar samman – även om Blåvitt den här säsongen redan tidigt hamnade på efterkälken i den allsvenska slädjakten. Fjolårets guldaspiranter – IFK slutade tvåa fyra poäng efter AIK – gjorde en överraskande svag första halva av serien, men har kommit tillbaka starkt: sex segrar, två oavgjorda, två förluster i de tio senaste matcherna. Senast 1-1 mot Elfsborg borta.

Vårens möte lagen emellan är redan en av säsongens himmelsblå höjdpunkter: 2-0 till MFF och en alltigenom imponerande insats på Gamla Ullevi.
– Men det är ett annat Göteborg vi möter nu än i våras; de har en annan fart, en annan aggressivitet och ett helt annat självförtroende, säger Roland Nilsson efter MFF:s förmiddagsträning inne på Malmö Stadion.

Besvikelsen var förstås stor efter förlusten mot Djurgården i måndags, och Roland slår fast två orsaker till den: dålig rörlighet och brister i det kollektiva arbetet.

– Vi var inget lag. Och då får vi inte samma styrka i vårt spel som annars. Vi måste göra det vi är bra på, och vi måste göra det tillsammans, det gjorde vi inte mot Djurgården. Vi hade inte samma rörlighet och vårt passningsspel var inte lika bra som det brukar; vi hade ett alternativ istället för två eller tre, säger Roland, och tillägger:
– Samtidigt var Djurgården väldigt bra, det får vi inte glömma. De var heta.

Blev det en reaktion på derbyt?
– Det är klart… derbyt var en jätteurladdning. Det är jobbigt mentalt att ställa om efter en sådan match, och det är något vi måste bli bättre på.

Vad blir viktigt mot Göteborg?
– Att vi gör det vi ska göra för att vi ska vara bra. Sen har vi tittat på några små taktiska saker som kan hjälpa oss i en sån här match, men i det stora hela ska vi utgå från det vi är bra på och se till att vi gör det så bra som möjligt.

Uppskattningsvis 150 till 200 supportrar var på plats på träningen för att visa laget sitt stöd och peppa extra inför den oerhört viktiga hemmamatchen. De fick bland annat se Ivo Pekalski lämna plan och Stadion – men det ska inte vara någon större fara för Ivo och han är med i matchtruppen.
– Han kände sig lite stel i baksidan av låret, planerna börjar bli tunga, och så här i slutet av säsongen är vi försiktiga, säger Roland Nilsson.
I förra matchen tvingade en annan baksida Johan Dahlin att lämna sent återbud, men nu är Johan tillbaka mellan stolparna igen.

I fredags var 17 000 biljetter förhandsbokade till matchen – på nytt väntas alltså storpublik till en ny stor, viktig, och mycket spännande hemmamatch på Swedbank Stadion, med tre tunga poäng på spel i guldstriden mot HIF. Missa den inte!

Tobias Christoffersson