Inför hemmamatchen mot Häcken

Publicerad 16 augusti 2009

Ett MFF på väg mot fin sensommarform jagar efterlängtad hemmaseger på Swedbank Stadion måndag kväll, när getingarna från Hisingen kommer på besök.

Malmö FF – BK Häcken
Swedbank Stadion måndag 17 augusti 19.00

MFF:s trupp

Målvakter: Johan Dahlin, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Gabriel, Ricardinho, Markus Halsti, Jasmin Sudic.

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Wilton Figueiredo, Rick Kruys, Jeffrey Aubynn, Edward Ofere, Guillermo Molins, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad.

Avstängd: Daniel Andersson.

Det känns ändå ganska bra nu, när kräftmörkret sänker sig. Det känns som att MFF är på väg mot fin sensommarform, kanske också med löfte om en intressant höst – och det är resultatet de senaste matcherna som alstrar känslan. Fem matcher utan förlust, fem matcher med bara ett insläppt mål. Fortsatt bra spel och många målchanser – men också, äntligen, lite utdelning i mål och poäng. Två färska bortasegrar, sex gjorda mål.

Det enda som riktigt saknas är, förstås, en hemmaseger. Blott två stycken har det blivit hittills i år, på nio försök. Men också bara en förlust. Sex oavgjorda, varav fyra 0-0. Dags att ändra på det nu, måndag kväll, när Bollklubben Häcken från Hisingen som tionde motståndare för säsongen gästar Swedbank Stadion. Efter söndagens stängda träning möter Hans Gren upp för några kommentarer inför matchen, och han instämmer i de positiva vibbarna.

– Det är lugnt just nu. Vi har inte förlorat på ett slag, vi har spelat hyfsad fotboll, transferfönstret har stängt. Veckan har varit jättebra. Vi har haft lite folk borta i olika landslag delar av veckan, men det har fungerat bra ändå, säger Hans Gren, som förstås också är nöjd med att laget hållit tätt bakåt.

– Ett insläppt mål på fem matcher, det är bra, det är jättebra. Det har legat och väldigt varmt om hjärtat att åstadkomma ett tätare försvarsspel, och det har ju varit ännu viktigare när vi inte gjort så många mål framåt, säger Hans Gren, men tillägger:
– Fast egentligen är det intressantare att se hur många avslut motståndarna får i matcherna. Gör målvakten åtta idioträddningar är det ju inte ett bra betyg till backlinjen… Men vi har haft stort bollinnehav i många matcher, och det har inte gett motståndarna så mycket tid att komma till avslut.

Förra lördagen 2-0 över TFF på Vångavallen, en riktigt skön derbyseger. Hur ser du på insatsen med en veckas perspektiv?
– Vi är framför allt nöjda med resultatet. I första halvlek började vi väldigt bra och var aggressiva över hela plan, sedan tappade vi positionerna särskilt i försvarsspelet. Vi rättade till det i halvtid, och sedan var vi ganska trygga i matchen. Det var roligt att få se ett fint spelmål, vi hade övat på just det inlägget! Och så fick vi straff för en gångs skull…

Nu väntar så Häcken, det Häcken som besegrades med uddamålet borta i säsongspremiären, men också det Häcken som gått riktigt bra efter U21-EM-uppehållet och de facto ligger alldeles före i tabellen. Vid hemmaseger går MFF om.
– Häcken är ett lag som organiserar sig bra och väldigt snabbt, därför är det viktigt att vi är skärpta i omställningssituationerna. Och när de väl hunnit organisera sig gäller det att vi flyttar bollen ännu snabbare än vi gjort i de senaste matcherna.
Gick det för långsamt mot TFF?
– Nja, lite. Planens beskaffenhet underlättade inte heller snabbt passningsspel, men nu, på vår hemmaplan, hoppas vi få ”bättre betalt” för vårt passningsspel.

I matchtruppen en förändring: lagkapten Daniel Andersson är avstängd (andrekapten Ulrich Vinzents övertar bindeln), medan Ricardinho i sin tur är tillbaka från avstängning.

Väl mött på Swedbank Stadion för säsongens tionde hemmamatch, och missa inte att det är såväl blå måndag som förfest på supportertorget!

Tobias Christoffersson