Inför hemmamatchen mot GAIS

Publicerad 30 maj 2009

– Vi är nöjda med att vi har spelat en bra och underhållande fotboll, men samtidigt frustrerade över att det inte blivit fler poäng, säger Hans Gren inför söndagens match mot GAIS på Swedbank Stadion.
Två skador medför två förändringar i MFF-truppen till sista matchen innan U21EM-uppehållet: Gabriel och Labinot Harbuzi ersätts av Markus Halsti och Pontus Jansson.

Malmö FF – GAIS
Swedbank Stadion söndag 31 maj 17.00

MFF:s trupp:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Jimmy Dixon, Ricardinho, Jasmin Sudic, Ulrich Vinzents, Markus Halsti

Mittfältare och anfallare: Guillermo Molins, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Daniel Larsson, Edward Ofere, Jiloan Hamad, Robert Åhman Persson, Agon Mehmeti, Pontus Jansson.

Inför årets sjätte match på Swedbank Stadion, den elfte allsvenska och tillika sista innan det månadslånga uppehållet för U21-EM – tvingas MFF konstatera två tunga återbud: backlinjens klippa Gabriel och den store kreatören Labinot Harbuzi, båda med en riktigt stark vår bakom sig. ”Labbe” fick lämna måndagens bortamöte med IFK Göteborg (förlust 0-2) med ljumskkänning redan halvvägs in i första halvlek, medan Gabriel fick en smäll på knäet senare i matchen vars skadeverkningar växt efter slutsignalen. Ersätter i truppen gör Markus Halsti och Pontus Jansson, villkoren för den senares utlåning till IFK Malmö medger kortfristig hemkallelse. Wilton Figueiredo, som också fick en smäll hård nog för att tvingas till byte i förra matchen, är däremot med i truppen och redo för spel.

Förlusten mot Göteborg var ett faktum efter att hemmalaget effektivt utnyttjas sina chanser, medan MFF:s svåra måltorka bara fortsatte, den här gången också utan särskilt många chanser skapade. Hans Gren både instämmer med och nyanserar den beskrivningen.
– Hade vi haft 3-4 poäng till och gjort en sån här match mot Göteborg tror jag inte vi hade tänkt så mycket på att vi gjort en dålig match. Jämför man med matcherna mot dem ifjol, särskilt den på hösten, så är det en stor skillnad, till det positiva. Vi har fler avslut än dem, men de är effektiva, säger Hans Gren.
Och tillägger:
– Vi mötte ett mycket starkt lag, som inte förlorat och inte släppt in ett mål på hemmaplan, och dessutom fick ett tidigt ledningsmål. Göteborg är tunga att möta, och de utnyttjar sina chanser på ett bra sätt, medan vår spelplan för matchen ändrades ganska tidigt när Labinot fick gå ut – en skada på en tongivande spelare. Och senare fick också Wilton en smäll.

För motståndet söndag eftermiddag-kväll svarar ett annat västkustskt lag, nämligen Roland och Hans tidigare arbetsgivare GAIS. De grönsvartrandiga som inte sällan liknas vid en vanlig matfisk har hållit fast vid och byggt vidare på det 4-2-3-1-system som de förra tränarna introducerade där då liksom nu i MFF. Därframme gäller det att se upp framför allt med brassen Wanderson (7 mål, 3 assist) och hemvändaren Mattias Lindström (3 mål, 4 assist).
– GAIS har några individuellt intressanta spelare, med förmåga att avgöra matcher – eller i alla fall göra mål. De har ändrat lite mellan matcherna och ibland spelat med en balansspelare, och Wanderson ibland till vänster och ibland som tia.

Säger Hans, som har sett GAIS två senaste matcher: derbyt mot Göteborg (0-1) och hemmamatchen mot Kalmar (2-2).
– De gjorde en bra match mot IFK och borde har fått en poäng med sig från den. Mot Kalmar ledde de med 2-0 men släppte in två mål i slutminuterna; de gjorde en bra första halvlek och en sämre andra.

MFF:s allsvenska vårvandring, som började så käck och rask med tre raka segrar, har tappat tempot i takt med att målen uteblivit; staven att hålla fast vid är det fina spelet laget presterat. Hans Gren försäkrar att stämningen varit och är god, också under sista veckan innan sista matchen innan uppehållet:
– Vi har dragits en del skador under veckan, annars har vi tränat på som vanligt, med visst fokus på att göra mycket mål på träningarna – vilket vi också gjort. Det har sett bra ut, spelarna har en positiv hållning till det mesta. Både de och vi är nöjda med att vi har spelat en bra och underhållande fotboll, men samtidigt frustrerade över att det inte blivit fler poäng. Men det är gott mod i dem!

Tobias Christoffersson