Inför hemmamatchen mot Elfsborg

Publicerad 20 september 2009

När MFF ställs mot guldjagande Elfsborg på Swedbank Stadion måndag kväll är Daniel Andersson är tillbaka efter sin skada och Jimmy Durmaz i matchtruppen – och så rycker Robin Nilsson in från Ängelholm.

Malmö FF – IF Elfsborg
Swedbank Stadion måndag 21 september 19.00

MFF:s trupp

Målvakter: Johan Dahlin, Dusan Melichárek

Försvarare: Ulrich Vinzents, Gabriel, Ricardinho, Markus Halsti, Jasmin Sudic

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Daniel Andersson, Robin Nilsson, Edward Ofere, Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz, Pontus Jansson.

Avstängda: Wilton Figueiredo, Rick Kruys, Agon Mehmeti.

Det är så här dags på året som bredden i de allsvenska spelartrupperna sätts på sina hårdaste prov. Skadorna tenderar bli fler, avstängningarna duggar definitivt tätare när allt fler spelare drar på sig sitt tredje gula kort och därmed tvingas vila en match. Till hemmamatchen mot Elfsborg är det MFF:s centrala mittfält som drabbas särskilt hårt. Både Wilton Figueiredo och Rick Kruys – plus Agon Mehmeti – bjöds på sin tredje ”ostskiva” i förra måndagens segermatch mot Djurgården. Med både Daniel Andersson och Ivo Pekalski skadade, liksom förstås långtidsskadade Miljan Mutavdzic, fanns efter slutsignalen på Stockholms Stadion bara Robert Åhman Persson kvar bland de ordinarie alternativen.

Dessbättre har läget ljusnat sedan dess: lagkapten Daniel Andersson är nämligen redo för comeback efter att ha tränat för fullt ett par pass under veckan. Som backup hämtas emellertid också Robin Nilsson hem från Ängelholm, dit han varit utlånad ett slag.
– Robin har gjort ett fantastiskt jobb i Ängelholm, det har gått jättebra för honom där. Han har tränat med oss sedan i torsdags, säger Roland Nilsson efter söndagens stängda träning inne på matcharenan.

Även om såväl Jeffrey Aubynn som Ivo Pekalski och så Miljan saknas för närvarande, så går det på rätt håll för allihop i vars och en väg tillbaka.
– Jeff är på G igen och snart tillbaka i full träning. Ivo är tillbaka i full träning, men har varit borta så pass länge att han inte är aktuell än. Miljans rehabilitering har också gått precis som den ska, och han ska snart kunna snöra på sig fotbollsskorna igen – inte för träning med laget, men ändå, säger Roland.
Goda nyheter, inte minst om Miljan!

– Vissa spelartyper är borta, vilket gör att vi får tänka på ett lite annorlunda sätt än vi gjort annars… säger Roland, lagom hemlighetsfullt, av naturliga skäl inte så sugen på att gå in närmare på hur skador och avstängningar påverkar formationen av laget.

Hursomhelst, så har MFF nu spelat 4-4-2 i två matcher, 0-0 mot HIF och 2-1 mot Djurgården. Mot Djurgården matchades Ricardinho som vänster yttermittfältare, medan Markus Halsti  spelade vänsterback.

– Det gick väl lite si och så, som alltid när man provar något nytt. Fördelen med Ricardinho var att han snabbare kom längre fram i banan. Han är en duktig passningsspelare som har bra inlägg och inspel och även kan komma till avslut själv. Nackdelen är att det såg lite ovant ut för honom. Men det är ett bra alternativ för oss.

MFF går nu in i en minst sagt intensiv vecka, med nio poäng på spel: Elfsborg hemma måndag, Gefle borta torsdag, Hammarby hemma söndag.
– Vi fortsätter ta en match i taget och börjar inte titta på något annat, vilket är extra viktigt under en sån här tuff vecka, säger Roland Nilsson.

Måndagens motståndare Elfsborg är med i guldstriden, men har gått aningen knackigt den senaste tiden – bara två segrar på de sex senaste omgångarna – och ligger sist i toppkvartetten med fyra poäng upp till serieledande AIK. Förra söndagen blev det bara 2-2 mot GAIS hemma, och omgången dessförinnan storstryk bort i det prestigeladdade mötet med IFK Göteborg, som vann med 4-0.

Faktum är att det är hela fjärde gången som MFF och Elfsborg möts i år. Resultatmässigt relevantast är förstås allsvenska vårmatchen på Borås Arena som Elfsborg vann med uddamålet, men där MFF stod för en god insats som kunde/borde givit poäng. Dessförinnan blev det 2-0 till Elfsborg i Borås i februari och därefter 2-2 i Lomma i juni i två träningsmatcher lagen emellan.

– Elfsborg kommer att gå för tre poäng, det är solklart, så det kommer nog att bli öppet spel. Vi måste starta matchen bättre än vi gjorde mot Djurgården, då vi var laddade och tända som vi skulle, men trodde att vi skulle kunna spela och föra direkt från början. När Djurgården satte hög press och fick utdelning på det tappade vi; vi kunde ha spelat lite längre i början, säger Roland.
Men starkt att kunna vända matchen?
– Ja, vi är mycket starka och arbetar oss in i matchen. Vi är ett ungt lag, och det är viktigt att se att vi klarar av att vända en match som vi gör, det stärker oss inför framtiden.

/Tobias Christoffersson