Inför hemmamatchen mot Åtvidaberg

Publicerad 07 maj 2010

Roland Nilsson ser en tuff match framför sig och sit lag mot formstarka nykomlingen Åtvidaberg och välkomnar Rick Kruys och Agon Mehmeti tillbaka i matchtruppen.

Malmö FF – Åtvidabergs FF

Swedbank Stadion lördag 8 maj 16.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 27. Johan Dahlin, 30. Dejan Garaca.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 3. Robert Åhman Persson, 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 10. Rick Kruys, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 28. Alexander Nilsson.

Skadade/rehab: 6. Markus Halsti, 18. Edward Ofere, 25. Dusan Melichárek, 29. Jasmin Sudic.

I den 18-mannatrupp Roland Nilsson nominerat inför lördagens hemmamatch mot Åtvidaberg finns två glada besked: Agon Mehmeti är kvitt sin hjärnskakning och tillbaka, och Rick Kruys är tillbaka efter ännu en lång skadeperiod.

– Rick har tränat med laget ett slag och är förstås väldigt het på att komma tillbaka, vi har fått hålla honom tillbaka lite. Nu är det inte så långt kvar av vårsäsongen, så han hinner bygga upp sig ännu mer under uppehållet, säger Roland Nilsson efter fredagens för maj ytterst kylslagna förmiddagsträning inne på Swedbank Stadion.

Jeffrey Aubynn gjorde under fredagen sin första träning med laget sedan bristningen i lårbaksidan han fick i matchen mot IFK Göteborg, men lär inte vara spelklar än på ett slag.

Med lördagens match spelad är MFF genom det allra tätaste matchandet i vårens komprimerade spelschema. Femte matchen på tretton dagar. Och det har gått väldigt bra. Tre raka segrar följdes av oavgjort mot Elfsborg borta i vad de flesta tycks vara överens om var den bästa matchen i Allsvenskan hittills i år.

– Jag tycker killarna gör ett fantastiskt jobb. Det spel vi presterar uppe mot Elfsborg, den kraft vi lägger i matchen, och orkar lägga i matchen. Att göra det när man spelat tre matcher innan på en vecka – det är riktigt bra, säger Roland Nilsson.

Matchen var dessutom en MFF länge såg ut att gå segrande ur. De himmelsblå tog ledningen med 1-0 och drygade ut den till 2-0 i första halvlek, samtidigt som Elfsborg skapade åtskilliga farligheter. Efter paus reducerade hemmalaget innan MFF fick en chans att avgöra på straff med nio minuter kvar, men missade. Och istället fick Elfsborg straff med fyra minuter kvar – och satte den. 2-2.

Hur ”känns” matchen två dagar senare?
– Ser man till chanser i matchen för båda lagen så är oavgjort mer rättvist, men just eftersom vi hade chansen att vinna känns det lite besviket; vi fick 2-0-målet och sen straffen. Men det är historia nu, nu finns nya friska poäng att spela om och viktigt fokusera på det istället.

Närmast tillhands tre stycken mot nykomlingen Åtvidabergs FF. Det gamla brukslaget från Östergötland som dominerade svensk fotboll några år i början av 1970-talet – 2 SM-guld, två cupguld, kvartsfinal i Europacupen! – är tillbaka i Allsvenskan efter 28 år. Med noll mål gjorda på de första sex omgångarna och fem förluster på de sju första har återkomsten sett ut att bli tillfällig – fram till för två veckor sedan.

Med 2-1 över IFK Göteborg hemma på Kopparvallen kom första segern, och sedan har det rullat på värre för Åtvid: 3-0-seger över TFF borta, 1-1 mot Elfsborg hemma och 4-1 över Brommapojkarna hemma i onsdags.
 
– Det blir en tuff match det här, och det gäller verkligen att vi laddar ordentligt en gång till. Åtvidaberg har överraskat i de senaste matcherna, och det har de gjort genom att jobba stenhårt. Visst, vi kommer säkert att få mycket boll, men vi kommer också att få fajtas ina de andra situationerna i matchen, säger Roland Nilsson.

Och inskärper:
– Ska vi vara med däruppe i toppen finns det inga lätta matcher, då måste vi gå ut där och göra jobbet, varje gång.

Tobias Christoffersson