Inför Elfsborg-MFF

Publicerad 06 juli 2003

Daniel Majstorovic är tillbaka efter sin avstängning och Kristian Bergström byter av Erik Johansson som mittfältsalternativ i den trupp som ska bege sig till Borås för att åsamka Elfsborg sin första hemmaförlust.

MFF-truppen i bortamatchen mot Elfsborg:

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga, Matias Concha.
Mittfältare: Hasse Mattisson, Jon Jönsson, Thomas Olsson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Kristian Bergström.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Markus Rosenberg.

Olof Persson har haft lite bekymmer med sitt ena lår, men kunde gå för fullt på söndagens träning och är fit for fight. I övrigt tomt på skadelistan, med undantag av Jörgen Ohlsson.

Försnacket inför matchen – efter storsegern mot HIF och fyra raka allsvenska treopängare – har fokuserat kring faran att göra som ifjol mot Elfsborg borta: åka upp till Borås mätta, ställa ut skorna och få stryk av ett sämre lag med bättre tändning. Alla – ledare, spelare, fans – har sedan slutsignalen i måndags andats medvetenhet om att inga segrar är givna; hur bra formen än är, vilka stormatcher som än åstadkoms häromveckan.
– Men medvetenheten ska fortplanta sig från huvudet ut i benen också, påpekar Tom Prahl – och det är en prestation spelarna är ensamma om att kunna utföra.

– Det är en stor utmaning att åka upp och försöka tillfoga Elfsborg deras första hemmaförlust i allsvenskan. Och det är en jätteutmaning för oss att kunna vinna igen direkt efter en match som den mot HIF, säger Tom Prahl.

I truppen är Daniel Majstorovic tillbaka efter den avstängning som hindrade honom att medverka i derbyt. I övrigt görs bara en förändring: Erik Johansson får lämna plats för Kristian Bergström.
– Vi har tuff konkurrens i truppen. Erik och Kristian är lite samma spelartyper, så det är rimligt att de byter av varandra. Vi har inget rotationssystem, men vi vill gärna byta lite på bänken också. Kristian gjorde en rätt bra match i reservlaget senast.

Elfsborg inledde säsongen lite ryckigt men hade innan förlusten mot Landskrona BoIS borta i förra omgången fem förlustfria matcher i rad. Och hemma på Ryavallen är gulingarna alltså obesegrade i år. Prahl betonar att det viktiga för hans lag är att lyckas i det egna spelet, någon motståndaranalysmöda i stil med förarbetet inför djurgårdsmatchen tycks alltså inte vara nedlagd denna gången. Vilket ju också synes rimligt.
– De är bra på omställningar och djupledsspel, och Andreas Klarströms irrationalitet kan vålla oss problem.

Frågan om huruvida det mittfältsspel med de tre centrala spelarna Olsson-Jönsson-Mattisson som togs fram för att matcha Halmstads och Djurgrådens mittfält, och som också var framgångsrikt mot HIF får en fortsättning – den frågan väljer MFF-tränaren inte alldeles oväntat att lämna öppen tills spelarna springer in på plan.

Vilket de gör några minuter innan sju måndag kväll – med ambitionen att ta femte raka allsvenska segern och bita sig fast i tabelltoppen.

/Tobias Christoffersson