Inför Elfsborg borta

Publicerad 03 augusti 2002

Ännu en matchtät vecka väntar för MFF – det gillar Tom Prahl, men tycker däremot det är svårare att ta ut bänken än startelvan för närvarande.

Efter två triumfer mot IFK Göteborg och Landskrona BoIS väntar nu en hektisk allsvensk vecka för MFF, om än mot på pappret vardagligare motstånd: Elfsborg borta imorgon, Norrköping hemma på onsdag och Djurgården borta nästa söndag.

Tom Prahl aviserar följande manskap att åka upp och fightas på Ryavallen imorgon sondag (avspark 17.00):

Målvakter: Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare: Gudmundur Mete, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Jörgen Ohlsson, Mikael Roth.
Mittfältare: Erik Johansson, Hasse Mattisson, Brian Steen Nielsen, Peter Sorensen, Joseph Elanga
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Andreas Yngvesson, Markus Rosenberg.

– Det är nästan svårare att ta ut bänken än laget, kommenterar Tom Prahl det knivskarpa konkurrensläget i MFF.
Markus Rosenberg gjorde två mål när B-laget 7-1-krossade IFK Malmö i veckan och återfinns nu i truppen på Mats Lilienbergs bekostnad. Daniel Majstorovic är tillbaka från sin avstängning och Andreas Yngvesson är kvitt den krasslighet som i sista stund hindrade honom att delta mot Landskrona.

Tre matcher kommande vecka, sedan hittar allsvenskan tillbaka till sin sedvanliga veckolunk, förryckt av VM-slutspelet.
– Jag har alltid tyckt om tätt matchande, och har oftast haft framgång under sådana perioder. Eftersom det går bra för oss nu tycker vi förstås det är roligt att spela mycket, säger Prahl.

Frågan är hur roligt det är för Elfsborg och nye tränaren Anders Grönhagen. Endast två trepoängare och ännu ingen hemmaseger på Ryavallen. Men i cupen har det gått bättre: häromveckan slog Elfsborg hemma ut IFK Göteborg på straffar i kvarten och har därmed liksom MFF avancerat till semifinal.

Två raka vinster mot Blåvitt låter ju bra – problemet för Elfsborg är bara att det ligger mer än tre månader och åtta omgångar av ettor och nollor däremellan. Elfsborgs färskaste allsvenska seger bärgades på Ullevi den 22 april!
Anders Grönhagen har alltså inte haft något direkt maxflyt. Han har talat om att vilja göra karlar av pojkarna i sitt unga lag (7 spelare födda på 80-talet), samtidigt som han provat 4-3-3- och 4-5-1-uppställningar bredvid den gängse 4-4-2. Talangfulle anfallaren Lars Nilsson fick en flygande start i de inledande matcherna (bl a premiärsegern mot AIK pa Råsunda) för att sedan mattas, men är kanske på uppåtgående igen – han petade in 1-4-tröstmålet mot ÖIS i senaste omgången. Bäste målskytt är Hasse Berggren med 4 mål.

– Både Elfsborg och Norrköping har gått kraftgång, och måste väl vinna nån gång. Elfsborg är av tradition ett spelande lag, och kanske att den här traditionen ligger dem i fatet – de spelar gärna lite för mycket och saknar den rätta aggressiviteten framför mål. Vi hoppas för vår del att Peter Ijeh och Niklas Skoog fortsätter hitta målet. Eller kanske hade det varit ännu bättre om någon annan också hade gjort det, funderar Tom Prahl.

/Tobias Christoffersson