Inför derbyt mot HIF

Publicerad 14 september 2010

Efter en kort sista träning offentliggjorde Roland Nilsson den fullt väntade matchtruppen till onsdagens stora, stora match mot HIF på ett ustålt Swedbank Stadion.

Malmö FF – Helsingborgs IF

Swedbank Stadion onsdag 15 september 20.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 27. Johan Dahlin, 30. Dejan Garaca.

Försvarare: 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 16. Yago Fernández, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 9. Wilton Figueiredo, 10. Rick Kruys, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 21. Jimmy Durmaz, 26. Jiloan Hamad, 28. Alex Nilsson, 44. Dardan Rexhepi.

Skadade/rehab: 2. Ulrich Vinzents, 25. Dusan Melichárek, 29. Jasmin Sudic.
Avstängda: 7. Daniel Larsson, 24. Agon Mehmeti.

– Vi skulle bara känna lite grann på gräsmattan… säger Roland Nilsson med ett litet grin, och lockar fram skratt från församlade medierepresentanter efter tisdagens förmiddagsträning.

Nej, det är inte riktigt vilken match som helst som väntar, om nu någon till äventyrs skulle tro det. För även om måndagens träning var den sedvanligt stängda näst sista träningen inne på Swedbank Stadion, så blev större delen av tisdagens likadan – och nog gjorde laget något lite mer därinne – i ösregnet – än att ”känna på gräset”. Efter tjugo minuter ute på en av träningsplanerna drog sig truppen in i Himmaborgen, och en knapp timme senare tittar MFF-tränaren ut för att offentliggöra matchtruppen och svara på frågor.

Hursomhelst, en ovanligt kort sista träning innan match. Roland förklarar varför.
– Vi spelade match så sent som i lördags och dessutom på konstgräs som suger lite extra på baksidor och ryggar. Killarna har känt av det lite, så vi försökte hålla träningen så kort som möjligt för att få tillbaka så mycket energi som möjligt. Men vi vill också få tillbaka en god känsla i kroppen av att spela på gräs.

Sedan lördagens match mot Åtvidaberg (3-3) har försnacket inför MFF-HIF för MFF:s del nästan helt inriktat sig på hur Roland tänker lösa ”den uppkomna situationen”, det vill säga hur ersätta ordinarie anfallsparet Agon Mehmeti och Daniel Larsson, som båda blev avstängda till derbyt. Därtill blev Ulrich Vinzents skadad. Roland ger förstås inget svar på den frågan, men delger att han funderat mycket på saken – och bestämde sig för startelvan i måndags kväll.

– Spelarna själva får reda på startelvan en och en halv timme före match, precis som vanligt – men de kan säkert gissa sig till den…!

Förändringarna i matchtruppen får sägas vara de fullt väntade: När Agon Mehmeti, Daniel Larsson och Ulrich Vinzents försvinner tar Alex Nilsson och Pontus Jansson plats i truppen – liksom förstås Wilton Figueiredo, avstängd senast.

På Kopparvallan mot Åtvidaberg i lördags tog MFF ledningen med 2-0 i första halvlek men han också släppa till två mål innan paus, för att sedan hamna i underläge en bit in i andra – och kvittera på slutet.
Hur har ni smält matchen mot Åtvidaberg?
– Vi vet vi hade ett bra läge vid 2-0, men vi bjöd in dem i matchen. Tyvärr händer det lite då och då, men det viktigaste var att vi tog oss tillbaka, att vi visar att det finns en riktigt bra fighting spirit. Vi lade oss inte bara ner och väntade på slutsignalen, utan vi skulle verkligen ta oss tillbaka – och det gjorde vi.

Vad har ni pratat om som viktigt inför matchen mot HIF?
– Precis som inför alla de andra matcherna: att vi gör det vi är bra på, vilket är en av orsakerna till att vi är  där vi är. Sedan är där vissa saker i taktiken som vi måste klara av när vi möter Helsingborg.

Som vad då?
– Att vi underviker att tappa boll; HIF är väldigt bra på att jobba till sig bollen bra och sedan ställa om till kontringar och väldigt starka defensivt.

I vårens möte på Olympia fick MFF ett tidigt ledningsmål på straff, men sedan vände HIF och vann med 2-1 i en match dör de flesta lär vara överens om att HIF var det bättre laget. Men där MFF också hade lite strul med att få både Edward Ofere och Ricardinho skadade.

– För oss var det en väldigt konstig match, där det hände väldigt mycket runtomkring. Och det var tidigt på säsongen. Det kommer att skilja sig imorgon, säger Roland.

Efter att under flera veckors tid ha gjort allt för att inte tänka på den stora, stora matchen utan på de andra matcherna förhanden dessförinnan kan nu äntligen spelare och tränare för fullt gå in för megaderbyt, det allsvenska supertoppmötet, kraftmätningen mellan guldkandidaterna, et cetera – MFF-HIF på ett utsålt Swedbank Stadion onsdag kväll.

– Ja, nu är den här. Och det är klart att spelarna känner att det är något extra. Men det är viktigt att vi tar det på rätt sätt; att vi känner att det är kul, att det är det här vi vill ha och har jobbat för. Att vi är här, säger Roland och det med ett eftertryck som låter förstås att inte inte är några svårigheter med den saken.

Tobias Christoffersson