Inför cupmatchen mot Mjällby

Publicerad 03 juli 2010

MFF skickar bästa möjliga matchtrupp in på Swedbank Stadion söndag eftermiddag för bortamatch hemma mot Mjällby i cupen.
– Vi vill vara med hela vägen fram i cupen, säger Roland Nilsson.

Mjällby AIF – Malmö FF

Svenska Cupen, fjärde omgången, Swedbank Stadion söndag 4 juli 16.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 6. Markus Halsti, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 9. Wilton Figueiredo, 10. Rick Kruys, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 18. Edward Ofere, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad.

Skadade/rehab/ej spelklara: 7. Daniel Larsson. 29. Jasmin Sudic.

Bortamatch hemma. Så kan det bli. Så blir det. När MFF söndag eftermiddag ställs mot Mjällby på Swedbank Stadion i fjärde omgången av Svenska Cupen är det formellt och arrangemangsmässigt sett Mjällbys hemmamatch. (Läs mer om vad som gäller och skillnaderna jämfört med en vanlig hemmamatch här.) Den som inte genast stängde av tv:n eller direkt skyndade mot utsläppen efter bortaförlusten mot MAIF (4-2) den 15 maj fick ju se en grävskopa hugga in på Strandvallens gräs. Ny matta har lagts, men är alltså ännu inte redo för spel.

Med en blick på gammal matchstatistisk kan man konstatera att om MFF ska få en bortamatch förlagd hemma är just Mjällby ett riktigt bra ”val”. MFF har nämligen till dags dato aldrig vunnit en tävlingsmatch på Strandvallen, detta på fyra försök i Allsvenskan och tre i Svenska Cupen.

– Det här är en ny match med nya förutsättningar, det är viktigt för oss att inte dra paralleller till andra matcher, säger Roland Nilsson, med vårens möte i åtanke.

Något särskilt som krävs för att lyckas bättre mot Mjällby jämfört med senast?
– Vi blev lite stressade i vårt egna spel och var lite passiva i en del situationer vilket stod oss dyrt i den matchen. Vi måste var bättre koncentrerade i vissa lägen än vi var senast, och det vet vi.

Efter träningsmatchen mot Bröndby förra torsdagen konstaterade Roland Nilsson att värmen och ovanan vid densamma inverkade på insatsen. Sedan dess har laget haft tio dagar av träning i mestadels finaste sommarväder. Även cupmatchen spelas med avspark 16.00, och enligt aktuell prognos ska temperaturen gå upp emot de tjugofem.

Har ni vant er vid värmen?
– Både ja och nej. Temperaturen har varit lite upp och ner, ena dagen 18-19, andra dagen 24-25. Men det är lika för båda lagen, så det är inget som spelar in på vårt sätt att agera på plan.

Om MFF skulle vinna bortamatchen hemma mot Mjällby och gå vidare i cupen väntar kvartsfinal mot Örebro SK borta redan nästa helg, lördag 10 juli. Roland Nilsson är positiv till upplägget att spela ett par cupomgångar mitt i sommaren, under serieuppehållet, istället för att tränga in dem i det redan – stundom ytterligt – täta allsvenska spelschemat, såsom vårens match mot Syrianska.

– Cupen har fått lite bättre status i och man lägger de här omgångarna så att vi KAN spela med bästa laget. När man slänger in cupmatcher just då vi har en veckas viloperiod i Allsvenskan GÅR det inte att spela med bästa manskap, man riskerar för mycket då. Och vi vill vara med hela vägen fram i cupen.

Det råder inget tvivel om att Roland Nilsson matchar bästa MFF-manskap för dagen till matchen. Endast två spelare saknas: långtidsskadade Jasmin Sudic och Daniel Larsson, som fick en mindre bristning i ena lårets baksida på träning i veckan. Det verkar dock inte vara någon större – eller snarare längre – fara med Daniel.

– Daniel känner av baksidan lite, och vi vill inte chansa med honom, i och med att han är en så explosiv spelare.

Viss ryktesbildning har funnits kring eventuellt förvärv av en bosnisk försvarare, och efter lördagens träning fick Roland Nilsson tillfälle att dementera:
– Nu när transferfönstret är öppet igen kommer såna här rykten, det är nåt man får vänja sig vid. Jag vet inte vem spelaren är, så då blir det lite svårt for honom att komma till oss…

Betydligt mer konkret är frågan om en framtid i MFF för brasilianske anfallaren Hernane, som under en tre veckors testperiod bland annat gjort tre mål på tre matcher.
 – Hernane gjorde sin sista träning med oss idag. Han har varit här, han har visat upp sina kvaliteter, så vet vi exakt vad vi har i Hernane. Vad vi kommer att göra eller inte göra tar vi i en senare diskussion. Vi får se vad som händer med vår egen trupp, säger Roland.

Tobias Christoffersson