Inför bortamatchen mot Varbergs BoIS FC

Publicerad 03 maj 2023 i Herr,Nyheter

Efter storsegern mot Hammarby väntar nu Varberg på bortaplan. Henrik Rydström pratar om att ta kliv även utanför fotbollsplanen och varför han bytt ut Anders Christiansen efter en timmes spel i de senaste matcherna.

Henrik Rydström under hemmamatchen mot Hammarby IF.

OM MATCHEN

Varbergs BoIS FC – Malmö FF
Torsdagen 4 maj 19:00
Påskbergsvallen
Tv-sändning: discovery+

Vår sektion på Påskbergsvallen är slutsåld. Du som ska stötta laget på plats i Varberg kan läsa supporterinformartionen här.

Henrik Rydström om

Prestationen mot Hammarby
Tyckte vi var dominanta och det betyder ju bra, och då menar jag sett över 90 minuter fotboll. I den första halvleken fick vi bra utdelning på våra lägen vilket tvingar vår motståndare att göra förändringar till den andra halvleken. Vilket i sin tur gör att vi möter ett mer aggressivt och anfallsinriktat Hammarby i den andra halvan av matchen. Men utöver två omställningar så skapar de egentligen ingenting, trots att de är desperata. Så jag är nöjd med hur vi kontrollerar matchen, vi väljer vid ett par tillfällen att inte gå på attack som vi hade gjort om matchen hade stått 0–0 eller 1–0 och det vittnar om en mognad i hur vi spelar.

Atmosfären i omklädningsrummet
Den är go och jag tycker vi tar kliv varje dag i hur vi vill vara, både på- och utanför plan. Det är klart att ett lag som vinner matcher mår bättre än ett lag som förlorar, vi är en grupp människor som styrs av känslor, men jag tycker vi är närvarande och har fokus på rätt saker. Det som gläder mig är att vi har många spelare som är måna om varandra och vi har kommit en bra bit in i vårt relationsskapande. För mig handlar fotboll mycket om relationer och vi måste kunna lita på varandra, ge varandra ansvar men framförallt också ta ansvar.

Att inte bli bekväm
Den risken finns alltid men det tyder väl på att man gjort någonting bra när den risken finns. Sen märker jag att miljön här i Malmö är att man bara vill ha mer och mer. Vi kan ta Hammarbymatchen som exempel, alla kan se att spelarna är glada och nöjda direkt efter matchen men ganska snart börjar folk gräma sig över att vi släppte in två mål och inte gjorde tre i den andra halvleken. Den mentaliteten som hela föreningen har gör att jag inte är ett dugg orolig. Och med det året som vi har bakom oss så är det heller inte så att någon här tar någonting för givet.

AC:s 60 minuter
Jag pratar mycket om hållbarhet och med det menar jag till exempel: vad är det som gör att du kan spela tre matcher på en vecka utan att riskera att bli skadad? Ja det handlar om hur bra du har tränat under en längre tid, inte bara den senaste månaden. De spelare som har bäst hållbarhet är då de spelare som har kunnat träna kontinuerligt i flera år. I Anders (Christiansens) fall var förra året ett väldigt stökigt år, och det har han med sig in i det här året. Därför vill jag vara snäll och försiktig med honom. Han hade säkert kunnat spela betydligt mer och det är lätt att lockas av att spela AC hela matcherna, men vi försöker balansera och låta honom vila när han kan vila. Jag vill ju att han ska vara tillgänglig för oss under hela året och då låter jag honom spela 60-65 minuter nu, så kanske vi kan stegra det så han kan spela 90 minuter mer kontinuerligt efter sommaren.

Motståndaren Varberg
De är ett lag som skapat en tydlig identitet i sättet hur de vill spela. De har förmågan att kunna anpassa sitt spel lite grann efter vilken motståndare de möter och det är ju en otroligt skicklig egenskap. Det kommer bli mycket dueller och det kommer säker bli sekvenser i matcherna där Varberg kommer få möjlighet att spela sitt spel vilket är direkt. Varberg kommer också skapa målchanser, inte genom att spela sig fram utan för att bollen helt enkelt skickas dit. Det kommer krävas att vi har tålamod men jag tycker vi hanterat den här typen av motståndare bra tidigare under året.

huvudpartners

officiella partners