Inför bortamatchen mot GAIS

Publicerad 22 oktober 2009

Mod, positiva tankar och slopat säkerhetsspel! Det efterlyser Roland Nilsson inför fredagens bortamatch mot GAIS. Tyvärr tvingas Johan Dahlin lämna återbud på grund av skada, medan Jimmy Durmaz är tillbaka i truppen.

GAIS – Malmö FF

Gamla Ullevi fredag 23 oktober 18.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: Dusan Melichárek, Dejan Garaca

Försvarare: Ulrich Vinzents, Gabriel, Markus Halsti, Ricardinho

Mittfältare och anfallare: Robert Åhman Persson, Daniel Larsson, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Guillermo Molins, Ivo Pekalski, Edward Ofere, Jimmy Durmaz, Agon Mehmeti, Jiloan Hamad.

Avstängd: Jasmin Sudic.

Efter fem raka segrar tvingades MFF till slut inkassera en ny förlust, med uddamålet 0-1 hemma mot IFK Göteborg i måndags. Nu återstår tre omgångar av årets allsvenska, det finns nio poäng kvar att spela om, och MFF ska förstås göra allt för att kamma hem allihop. Nästa utmaning är GAIS på Gamla Ullevi fredag kväll.

Efter torsdagens stängda träning inne på Swedbank Stadion mötte Roland Nilsson upp för att räkna upp den nominerade matchtruppen och dela med sig av sina tankar inför matchen – de flesta det färska nederlaget till trots fulla av tillförsikt.

– Alla förluster svider förstås, men jag tycker ändå att vi gjorde en bra match mot Göteborg, och vårt självförtroende är fortsatt stort. Vi spelade väldigt bra fram till deras mål och i början av andra halvlek, sedan tappade vi koncepterna lite när vi inte fick utdelning på våra chanser, säger Roland Nilsson.

Och understryker:
– Vi fick negativa tankar och lät dem styra oss, istället för att vi körde på. Det är det stora viktiga vi tar med oss från den matchen: att fortsätta nöta. Oavsett vad som händer.

Ett par förändringar i matchtruppen sker jämfört med senast. Tyvärr har Johan Dahlin problem med en lårbaksida och kan inte spela, och som oftast med lårbaksidor är det i stunden ovisst hur länge Johan blir borta. Dejan Garaca ersätter i truppen.

Gabriel är tillbaka från en matchs avstängning, men istället är det Jasmin Sudics tur att bota den ackumulerade synden av tre gula kort. Jimmy Durmaz tar steget in i truppen, och det blir på Pontus Janssons bekostnad.
– En förändring som handlar om vilka spelartyper vi vill ha med till den aktuella matchen, säger Roland.

Och den aktuella matchen är alltså GAIS borta. MFF och GAIS har mötts tre gånger sedan Roland Nilsson och Hans Gren lämnade det ena laget för det andra – och alla tre gångerna har matcherna slutat oavgjorda. 1-1 hemma och 2-2 borta ifjol, 2-2 hemma i våras.

– Och det blir en tuff fight däruppe igen. Efter en dålig period då de höll på att bli inblandade i bottenstriden har GAIS nu fått ett par segrar och har klarat kontraktet. De spelade 2-2 senast mot Kalmar men var enligt uppgift det bättre laget; de kom igen från underläge två gånger, säger Roland Nilsson och påminner också om att GAIS ju har allsvenskans möjlige skyttekung i laget: Wanderson, 17 mål hittills.

Förväntad matchbild?
– De kommer nog att backa hem och försöka stänga ytor som de brukar för att sen satsa på kontringar.

Vad fokuserar ni på i förberedelserna?
– Att det ska vara positivt! Att vi vågar göra det vi kommit överens om, spela det spel som vi kan, när vi löper mycket och utmanar. Att vi släpper på den där säkerhetsselen som kommer på ibland!

Säger Roland Nilsson och utvecklar, med MFF:s spel efter Göteborg ledningsmål i måndags som exempel:
– Vi kom tillbaka i matchen, men det blev säkerhetsspel framåt. Vi spelade oss förbi deras mittfält, men sedan vände vi för ofta om och spelade tillbaka igen istället för att fortsätta och utmana backlinjen också. Men vi måste våga!

Tobias Christoffersson