Inför bortamatchen mot AIK

Publicerad 16 juli 2010

Allsvenskan startar om efter VM-uppehållet, och det gör den för MFF:s del med ett dubbelmöte med AIK när serien vänder. Roland Nilsson tar 18 man med sig upp till Råsunda för första matchen lördag eftermiddag.

AIK – Malmö FF

Råsunda lördag 17 juli 16.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 5. Miljan Mutavdzic, 7. Daniel Larsson, 10. Rick Kruys, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 18. Edward Ofere, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, Muamet Asanovski, Dardan Rexhepi.

Avstängda: 9. Wilton Figueiredo, 17. Ivo Pekalski.
Skadade/rehab/ej spelklara: 6. Markus Halsti (bristning vad), 28 Alex Nilsson (bristning vad), 29. Jasmin Sudic (korsband knä).

Och på den femtiofjärde dagen återuppstod Allsvenskan… ur VM- och sommardvalan. Så lång tid har förflutit sedan MFF besegrade Brommapojkarna hemma på Swedbank Stadion sista måndan i maj (2-1). Nu väntar sexton omgångar och 48 poäng att spela om fram till och med första söndan i november. MFF skuggar HIF i tabelltoppen, fem poäng upp; samtidigt fem poäng ner till trean Örebro.

Efter en lysande vårserie ska nu MFF hitta tillbaka till – eller, hellre: bygga vidare på – det såväl fina som resultatrika spelet. Efter längre uppehåll finns alltid en osäkerhet på var laget egentligen står, en osäkerhet som för MFF:s del inte precis blev mindre efter mycket svaga 1-4-förlusten mot Mjällby i cupen härom veckan.

– Allsvenskan börjar igen. Nu gäller det att ha huvudet på skaft och veta vad som krävs. Det sa vi inför Mjällbymatchen också, fast så blev det inte då. Men jag tycker att det har sett bättre ut den senaste veckan. Allvaret har kommit tillbaka på träningarna, det smäller på lite mer, koncentration på det vi ska göra är större, säger Roland Nilsson efter fredagsförmiddagens välbesökta – ett hundratal åskådare kanske – träningspass inne Swedbank Stadions solheta gryta.

Var det framför allt koncentrationen som saknades mot Mjällby?
– Ja, i den mån att när man säger en sak gäller det att ta in det och göra det, inte bara säga det och sen tro att saker och ting ska lösa sig. Det har varit lite uppehåll, lite semester, sedan tillbaka och så plötsligt kom värmen fram, och den är svår att hantera i början. Det syntes på träningarna; vi tappade lite kvalitet och tempo. Men det har blivit mycket bättre nu.

Vad har ni jobbat särskilt med sedan Mjällby-matchen?
– Attityden till träningarna, så att vi har förstått innebörden i det vi sysslar med. Att semestern ÄR slut, att det är allvar nu.

MFF kommer till match med vårens succéartade mittfältsduo Figueiredo-Pekalski båda avstängda. Med Robert Åhman Persson (sannolikt) med på Råsunda, fast med svart tröja representerande AIK, återstår Rick Kruys och Miljan Mutavdzic bland de gängse centrala mittfältsalternativen. Båda med lite speltid i benen efter skador.

– Nej, de har inte spelat så mycket. Men det är det ju ingen som gjort den senaste perioden. De ser pigga och glada ut som alla andra! säger Roland Nilsson, som utan att gå in på detaljer även öppnar för ”en liten ändring i spelsystemet” som ett alternativ imorgon.

Motståndarna AIK – regerande mästare men kris- och bottenlag under våren – har hämtat in skotske tränaren Alex Miller och storstädat i truppen.

– Jag såg AIK mot Ängelholm i cupen och i Champions League-kvalet – och vi möter ett helt annat AIK. Ett annat lag, som spelar på ett helt annat sätt, en ny tränare med en helt annan filosofi.

Nästa lördag, 24 juli 16.00, är det AIK:s tur att ta sig till Malmö för ”retur” när serien vänder. Betyder det något särskilt att starta om Allsvenskan med ett dubbelmöte?
– Den ena matchen brukar inte vara den andra lik. Särskilt inte nu med en omstart av serien, och två lag som är lite osäkra på var de står. Man får ett litet övertag om man vinner den första, men det kommer ändå att bli två olika matchscenarier.

En avslutande kommentar av Roland Nilsson summerar väl läget inför omstarten och inför andra halvan av serien: 
– Vi vet vad vi gjorde i våras som gjorde att vi var bra. Tror vi att det ska komma av sig själv, då är vi farligt ute. Det kommer att krävas väldigt mycket av oss om vi ska fortsätta vinna matcher och vara med däruppe i toppen. Men det är spelarna beredda att offra sig lite extra för.

Tobias Christoffersson