Inför bortaderbyt mot HIF

Publicerad 19 april 2010

– Det är två lag med stort självförtroende som möts, konstaterar Roland Nilsson inför det heta Skånederbyt HIF-MFF på Olympia tisdag kväll. Och temperaturen inför matchen stiger för varje timme.

Helsingborgs IF – Malmö FF

Olympia tisdag 20 april 19.00

Malmö FF:s trupp:

Målvakter: 25. Dusan Melichárek, 27. Johan Dahlin.

Försvarare: 2. Ulrich Vinzents, 4. Joseph Elanga, 8. Daniel Andersson, 15. Pontus Jansson, 15. Pontus Jansson, 20. Ricardinho.

Mittfältare och anfallare: 3. Robert Åhman Persson, 7. Daniel Larsson, 9. Wilton Figueiredo, 11. Jeffrey Aubynn, 14. Guillermo Molins, 17. Ivo Pekalski, 18. Edward Ofere, 21. Jimmy Durmaz, 24. Agon Mehmeti, 26. Jiloan Hamad, 28. Alexander Nilsson.

Skadade/rehab: 6. Markus Halsti, 10. Rick Kruys, 29. Jasmin Sudic.

Allsvenskans sjunde omgång. Ettan och tvåan i serien ställs mot varandra. De två lag som inlett klart bäst. De enda två lag som ännu inte förlorat. Det ena laget har gjort flesta mål, det andra släppt in minst. Lagen är Malmö FF och Helsingborgs IF, och tisdag kväll drabbar de samman på Olympia i Helsingborg. Ett Skånederby mellan MFF och HIF är alltid hett, men det råder inget tvivel om att de båda lagens fina seriestart gör det förestående till det hetaste på länge.

– Det är två lag med stort självförtroende som kommer att mötas. Det gör matchen väldigt intressant, konstaterar Roland Nilsson efter MFF:s sista träning inför matchen måndag förmiddag.
– Som i alla derbyn är det hårt arbete om gäller. Sen gäller det kunna skilja på arbetet och kunna spela fotboll också.

Inte så många har tippat HIF bland topplagen i år, säsongen efter att Henrik Larsson slutat spela, men Roland är inte förvånad över lagets fina inledning av Allsvenskan.
– HIF har ett bra lag. De tappade Henke, men har fått in Ardian Gashi som är en bra bollspelare, Erik Edman som har mycket rutin, och Mattias Lindström som också är väldigt bra. Edman och Lindström har spelat på Olympia innan, vet hur atmosfären är och kan sprida sin rutin bland de andra spelarna i laget.

För MFF har sedan i lördags den egna fina inledningen fått stå i skuggan i förhandssnacket, i skuggan av den knäskada Jasmin Sudic drabbades av på lördagens träning. Närmare hur allvarlig den är står i stunden inte klart, men klart är att både Jasmin och Markus Halsti – blödning i vaden – missar derbyt.

Hur påverkar skadorna er inför derbyt?
– Ett litet avbräck för oss, solklart. Framför allt är det två mittbackar som är väldigt duktiga som är ute ur bilden just nu. Men vi får acceptera läget som det är; det är bara att gå in och köra och få det att fungera ändå. Och vi har spelare som är beredda och villiga att gå in och göra ett jättebra jobb

Antalet tillgängliga spelare som spelat mittback tidigare i år uppgår till en: Pontus Jansson. Pontus, 19, har spelat 20 allsvenska minuter som mittback, när han ersatte Daniel Andersson i slutet av bortamatchen mot Gefle. Pontus är med i matchtruppen, och det är också – för första gången i år – Alex Nilsson, när Roland Nilsson – också för första gången – tar ut 18 man.

För dig som ska upp till Helsingborg och se matchen finns praktisk information här.

Tobias Christoffersson