Inför bortaderbyt mot HIF

Publicerad 03 maj 2009

Dags för derby och hög, hög tid för MFF att besegra HIF – det är ju nästan två år sen senast. Två förändringar i truppen: Rick Kruys ersätter avstängde Åhman Persson och Ulrich Vinzents är tillbaka efter sin lårskada. Jimmy Dixon behöver däremot ännu lite tid för att bli kvitt sin.

Helsingborgs IF – Malmö FF
Olympia måndag 4 maj 19.00

MFF:s trupp:

Målvakter: Jonas Sandqvist, Dusan Melichárek

Försvarare: Gabriel, David Durmaz, Ricardinho, Jasmin Sudic, Ulrich Vinzents

Mittfältare och anfallare: Rick Kruys, Agon Mehmeti, Guillermo Molins, Daniel Andersson, Wilton Figueiredo, Labinot Harbuzi, Jimmy Durmaz, Daniel Larsson, Edward Ofere.

Avstängd: Robert Åhman Persson.

Allsvenskans sjunde omgång. Efter tre segrar, en oavgjord, en förlust och en oavgjord är det dags för det tunga bortaderbyt mot HIF. Två förändringar i MFF-truppen jämfört med förra matchen (Gefle hemma, 0-0): Rick Kruys ersätter avstängde (tre varningar) Robert Åhman Persson och Ulrich Vinzents är tillbaka efter lätt lårskada vilket går ut över Markus Halsti. Det vill säga med största sannolikhet, för Roland Nilsson uttrycker en liten tveksamhet kring Ulrich.
– Vi får se hur han reagerar på dagens träning, men efter gårdagens såg det bra ut. Jimmy Dixon är på bättringsvägen; vi får se hur det går på träningarna i veckan, men det ser bättre och bättre ut, säger Roland Nilsson.

Med Dixon kvar på skadelistan lär Jasmin Sudic få fortsatt förtroende som mittback, och ställs i sin tredje allsvenska match inför något av ett elddop i mötet med toppduon Henrik Larsson-Rasmus Jönsson.
– Jag tycker nog han fick sitt elddop redan i höstas när vi mötte Hammarby borta [3-6]. Då hade han det tufft i första men var riktigt bra i andra. Sedan dess har han liksom alla andra utvecklats under vårsäsongen. Mot Gefle gjorde han kanske två misstag på hela matchen, tog i övrigt för sig bra, säger Roland Nilsson.
Som beskriver Jasmin så här:
– Han är stark och bra på huvudet, bra en mot en, ganska snabb, har en bra längd [188 cm] ganska bra i positionsspelet – även om det kan bli bättre, liksom allt annat hos en ung spelare.

Det är besvärande nog nästan två år sedan MFF besegrade HIF senast, men minnet av den segern är desto trevligare: 15 maj 2007 då Jonas Sandqvists fantastiska räddningar och Ola Toivonens vackra mål fällde avgörandet. Ifjol föll MFF i bägge mötena med HIF – vilket inte hänt mot de rödblå sedan svarta säsongen 1999. Vunnit båda matcherna har MFF inte gjort sedan 2005. När MFF mötte HIF borta vid ungefär samma tid ifjol – då i åttonde omgången – innebar 2-4-förlusten säsongens första förlust efter fyra raka oavgjorda och tre raka segrar.
– Det var en bra match ifjol, och det kommer nog att bli en bra match igen. Då hamnade vi i ett tidigt underläge, som vi tog oss tillbaka ifrån. Vi hade sedan någon chans till 2-1 men fick det i baken istället. Sedan fick vi jaga, vilket inte är så lätt mot HIF, som är bra i omställningsspelet, säger Roland Nilsson.
– Vi är inte lika sårbara i defensiven som ifjol. Å andra sidan har vi inte heller gjort så många mål, men det beror mer på tillfälligheter; vi har haft chanserna.

Förlusten på Stadion den siste september (1-2) markerade däremot den sista, och spelmässigt blev det vändningen till den fina avslutningen med sex matcher utan förlust varav fem segrar.

HIF har inlett säsongen övertygande med fyra segrar över IFK Göteborg (hemma), GAIS (borta), Hammarby (hemma) och AIK (borta), men har också släppt till förluster mot Örebro (borta) och HBK (hemma).
HIF i år jämfört med ifjol?
– Liksom ifjol är de väldigt bra framåt, men de är också starkare försvarsmässigt. Så jag tycker nog de är bättre i år. De släpper inte till lika många målchanser. Henrik Larsson är ju förbaskat bra, det är bara att konstatera. Han är inte bara bra som spelare utan också som pådrivare för laget. Vi vet att det händer mycket kring Henrik Larsson, men det finns andra också i HIF – de tär ett bra lag vi möter imorgon.

/Tobias Christoffersson