Inför AIK-MFF

Publicerad 11 juni 2011

Söndag kväll möter MFF AIK borta på Råsunda, och efter sista träningen infr matchen presenterade Rikard Norling sin första allsvenska trupp som MFF-tränare. I den ingår bland andra Johan Dahlin, tillbaka efter skada.

AIK-Malmö FF
Råsunda söndag 12 juni 19.00.

Efter två veckors uppehåll för landskamper drar så Allsvenskan igång igen. Tio omgångar spelade. Tjugo kvar. Och efter en solgassig förmiddagsträning inne på Swedbank Stadion möter Rikard Norling upp för att presentera sin första allsvenska trupp som MFF-tränare. Den ser ut så här:

Målvakter: Dusan Melichárek, Johan Dahlin.
Försvarare: Ulrich Vinzents, Daniel Andersson, Markus Halsti, Pontus Jansson, Yago Fernandez, Ricardinho.
Mittfältare och forwards: Miljan Mutavdzic, Daniel Larsson, Jeffrey Aubynn, Wilton Figueiredo, Guillermo Molins, Amin Nazari, Dardan Rexhepi, Jimmy Durmaz, Agon Mehmeti, Alexander Nilsson.

Comeback efter skada alltså – i alla fall i matchtruppen – för Johan Dahlin, medan Jiloan Hamad och Ivo Pekalski fortfarande jobbar för att bli spelklara igen.
– Det är inte så farligt med Jiloan, men vi tar inte steget fullt ut med honom än. Ivo tränar inte för fullt än, men förhoppningen är att han ska kunna smyga igång nästa vecka, säger Rikard Norling.

Smyga igång får däremot Rikard själv knappast göra. Efter endast en vecka med laget, fem träningar, är det allsvensk hetluft och poäng på spel. Och dessutom ett riktigt intensivt spelschema: 5 matcher de närmsta två veckorna. Under de första träningarna och inför matchen mot AIK har Rikard Norling fokuserat på den defensiva balansen.
– Vi har tryckt lite mer på det balanserande, på att sätta det lagmässigt defensiva. Annars handlar det om att förstärka det som varit bra. Det här laget har en offensiv instinkt, så framåt säger jag till spelarna att ”bara kör, gör det ni gör så bra”.

Ödets ironi vill alltså att det är just mot AIK på Råsunda som Rikard Norling, AIK-tränare 2005-08, gör sin första match som MFF-tränare. Han har redan till leda – gissningsvis – fått svara på frågor kring denna omständighet, och gör det efter lördagsträningen ännu en gång.
– Jag ska dit och göra min första match som Malmös tränare, det är det enda jag tänker på. Det är typiskt att det sker just på Råsunda, men alla kommer att se var min själ, mitt hjärta och min hjärna finns just nu, och det är här i Malmö. Sen skäms jag inte över min historia, varken i AIK eller någon annanstans.

Efter en vecka i Malmö med laget – hur är känslan?
– Att jag är en lycklig ung man… ok lycklig då. Jag har att göra med jättefina spelare och goda förutsättningar. Jag har skaffat mig ett första intryck, och bestämt mig för att inte göra för mycket.  Man måste vara ärlig med det. Jag kan inte gå in till spelarna och säga att ”så här är det”, jag behöver mer kött på benen för det. Vi är nya tillsammans och vi ska göra allt vi kan för att ta tre poäng imorgon.

Matchen liverapporteras i vanlig ordning hos everysport.com.

Tobias Christoffersson