Inför AIK borta

Publicerad 12 maj 2002

Brian Steen Nielsen är tillbaka i den MFF-trupp som måndag kväll skall undvika post-derby-backlash och istället hänga kvar i toppen.

Truppen mot AIK:

Målvakter:Driss El Asmar, Lee Baxter
Försvarare:Matias Concha, Daniel Majstorovic, Gudmundur Mete, Mikael Roth, Billy Berntsson.
Mittfältare:Erik Johansson, Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga, Brian Steen Nielsen, Peter Sörensen.
Anfallare:Niklas Skoog, Peter Ijeh, Andreas Yngvesson

Två raka segrar varav en skön derbyvinst mot HIF, det har MFF med i bagaget på resan till huvudstaden och måndagens match mot AIK. Knivar långt från strupar, frågetecken rätade till utrops-dito, av som blivit. Skönt att slippa pressen?
– Den pressen finns kvar. Allsvenskan är så pass jämn, så förlorar vi en match åker vi ner igen. Nu har vi ett bra läge att hänga på däruppe, och det hade varit skönt att gå till VM-uppehållet där vi ligger nu, med tätkänning och visst avstånd till de nedre regionerna, säger Tom Prahl.

Vad gladde mest med segern över HIF?
– Även om HIF fick ett djupledsmål, så höll vi ihop laget bättre. Samtidigt spelade vi bra anfallsfotboll med Skoog och Ijeh bra igång, och vi fortsatte spela med mål och mening matchen igenom. Men vi ska inte dra för höga växlar på den här segern, i nuläget är HIF i min mening ett rätt ordinärt allsvenskt lag.

I den jämna allsvenskan med tre stockholmslag, tre skånelag och två göteborgslag är derbyna höjdpunkterna som drar till sig den största uppmärksamheten, dock kan det vara svårt att ladda om.
– Derbymatcherna bränner mycket krut, och det är lätt att matchen efter blir avslagen. Vi njöt av segern dagen efter, men har sen försökt fokusera fullt på nästa match, säger Tom Prahl.

Intryck av AIK?
– AIK har på pappret det kanske främsta spelarmaterialet. De är spelskickliga och får Andreas Andersson det att stämma därframme, då blir det åka av! Dock har AIK inte imponerat som lag så här långt, och vi ska nog inte spela så mycket på dem utan fortsätta med vårt eget spel.

Det är inget snack om på vilket lag den största pressen ligger; guldkandidaterna AIK har inlett säsongen mer än knackigt. Premiärförlust mot Elfsborg, mer torsk mot Norrköping och kryssning de senaste tre matcherna – Örgryte (b, 2-2), Hammarby (h, 2-2) och Kalmar (b, 0-0). Bara en seger på sex försök, den kom i andra omgångens sanslösa stockholmsderby mot Djurgården (4-3). Men trots att den matchen spelades på Råsunda väntar AIK ännu på första hemmasegern, då det formellt var Djurgårdens hemmamatch.

De får förstås gärna vänta lite till. Eller, rättare, ganska länge till. För allsvenskans sjunde omgång är också den sista innan VM-uppehållet, som för Råsunda-publiken blir mer än två månader långt. När allsvenskan drar igång igern har AIK två bortamatcher och möter ÖSK hemma först 14 juli. För Stadions blådårar blir väntan tio dagar kortare – den 4 juli gästar Halmstads BK. För MFF:s del tar knappast någon VM-vila vid imorgon 20.45: på torsdag väntar HIF på Olympia igen och dagen efter är det avfärd till Sevilla.