IFK:s Haglund och Alvbåge om Supercupen

Publicerad 07 november 2013

På söndag väntar inte bara säsongens sista match utan också årets första final för Malmö FF. Vi passade på att ta ett snack med IFK Göteborgs Philip Haglund och John Alvbåge inför matchen i Supercupen som spelas på Swedbank Stadion den 10/11 med matchstart 18:00.

Philip, Supercupen, en match som alla andra eller något extra?
Skulle väl främst säga att det alltid känns extra speciellt att möta Malmö FF. Malmö är ett bra lag och dessutom är det en extra krydda att Malmö är Svenska Mästare i år. I övrigt så är det alltid viktigt med titlar både för supportrar, förening och spelare.

Ni var länge med i guldracet men tappade på slutet. Vad är det som inte har klaffat de sista veckorna?
Vi fick ett par tuffa matcher på slutet där vi inte riktig hade marginalerna med oss, förklarar Haglund. Då tänker jag främst på matcherna mot Djurgården och Kalmar. Jag tycker också att vi oturligt nog åkte på en hel del skador på slutet av säsongen, vilket gjorde att vi inte fick till någon riktig konsekvens. Allsvenskan är så pass jämn att alla matcher blir riktigt tuffa om man har för många spelare borta på grund av skada, så är det.

SM-guld till Malmö, Svenska Cupen till er. Hur viktigt är det att ni vinner titelmatchen med 2-1?
Självklart väger Svenska Cupen och guld i Allsvenskan tyngre än Supercupen. Det är självklart alltid viktigt för IFK Göteborg att vinna alla matcher och som jag sa förut kanske ännu viktigare mot ett lag som Malmö FF. Vi satsar naturligtvis på att vinna titelmatchen med 2-1.

Som utomstående och dessutom motståndare; Vilken är den främsta anledningen till att Malmö FF vann SM-guldet 2013?
Malmö är ett lag som består av många bra spelare och de har spelat mycket fin fotboll i år. Det är bara att applådera Malmö, de är värdiga vinnare. Vi får se till att ta hem guldet nästa år, avslutar Haglund.

John, under en period av säsongen pågick en diskussion där några i Malmö FF menade att IFK Göteborg spelar ”brottarfotboll” och där du kontrade och ironiskt kallade Malmö för Sveriges svar på Barcelona. Hur påverkar det söndagens match?
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den diskussionen och hur det påverkar matchen. Vi förväntar oss helt enkelt en tuff match. Vi möter Svenska Mästarna på hemmaplan och det säger sig självt att det blir svårt.

Om vi struntar i ”Brottarfotboll” eller Barcelona, vad är den största skillnaden mellan IFK och MFF?
Vi spelar olika typer av fotboll. Vi har olika filosofier men i grund och botten är det som med alla andra filosofier; båda går ut på att göra fler mål än motståndaren, det är ju så man vinner matcher. Jag menar också att vi har ganska olika typer av individer i de båda lagen och anpassar spelet därefter, såklart. Malmö var jämnare än oss i år, men jag hade gärna sett att vi hade varit med och krigat om guldet längre. Vi får se till att ge dem en match på söndag istället, slår Alvbåge fast.

3 nollor förra året, 12 nollor i år och delad etta i målvaktsligan. Vilken är den största anledningen till den stora skillnaden?
Nollor och nollor. För mig är det inte så viktigt, menar Alvbåge. Det går alltid plocka fram en hel drös med statistik som man sedan kan vrida och vända på för att få fram olika svar. En stor anledning till att jag höll fler nollor i år är att jag stod fler matcher. Då finns det självklart större chans att hålla fler nollor. Angående förra säsongen så är jag bara glad över att jag överlevde den och fortfarande står i IFK Göteborg. Den säsongen stärkte mig mycket.

Vem ska vi hålla extra koll på i IFK Göteborg på söndag?
Först och främst ska publiken titta på oss som ett lag, där i ligger vår styrka. Men vill man se någon med ett ess i rockärmen så kan Sam Larsson alltid hitta på något extra, hälsar Alvbåge avslutningsvis.

Matchstart söndagen den 10/11 klockan 18:00 på Swedbank Stadion

Biljetter till matchen köper du här

OBS! Matchen arrangeras av Svenska Fotbollsförbundet och därmed gäller INTE MFF:s årskort.

/Filip Skog