Idag såddes gräset på Swedbank Stadion!

Publicerad 18 juni 2008

Strax efter lunchtid strödde arenachef Mats Engqvist och MFF-ordföranden Bengt Madsen några symboliska nävar gräsfrön över Swedbank Stadions plan – alltmedan en traktor med den egentliga såningsmaskinen stretade på i bakgrunden under övervakning av internationell expertis. Gräset till MFF:s framtida hemmaplan är sått!

– Hjärtligt välkomna till en milstolpe för Swedbank Stadion och i Malmö FF:s historia, hälsade ordförande Bengt Madsen det femtiotal personer som med bygghiss fått åka upp till den östra läktarens norra hörn för en pressträff och kort ceremoni med anledning av att gräset till Swedbank Stadions och Malmö FF:s framtida hemmaplan skulle sås.

Byggentreprenören Peab har under lång tid arbetat med uppbyggnaden och anläggningen av planen. Ett mellan en och halvannan meter tjockt lager lera utgör själva grunden. På detta har dräneringsrör lagts i fiskbensmönster över planen för att kunna suga upp allt vatten som rinner av. Därtill kommer cirka tre mil av 25 millimeter tjocka värmeslingor över planen samt tolv vattenspridare för bevattning, tio omkring planen, två på. Dränering, uppvärmning och bevattning – tre nyckelfaktorer i den framtida planskötseln.

Själva planen är uppbyggd av först ett tio centimeter tjockt dräneringslager av makadam, därefter ett 30 centimeter tjockt växtbäddslager, och så överst ”turflagret”, det vill säga gräset. Och det är inte vilket gräs som helst: Weibulls tillhandahåller den särskilda ”Sport Elit”-blandningen, bestående av engelskt rajgräs och ängsgröe. Mixen av rajgräsets starkare blad och snabba uppkomst med ängsgröens förmåga att läka ihop bra över skadade ytor ger sammantaget en slitstark gräsmatta som återhämtar sig snabbt efter belastning och slitage.
– Vi har tagit fram de bästa gräsarterna och i princip handplockat de allra bästa partierna fröer till Swedbank Stadions gräsmatta, sa Bengt Hansson, produktchef på Weibulls.

För att säkerställa att gräsfröna kommer i jorden på allra bästa sätt och att deras grogrund är optimal har internationell expertis anlitats. Skotske greenkeepern Euan Mackenzie och hans team har lång erfarenhet av att anlägga gräs till golfbanor och fotbollsarenor.
– Själva sådden är inte så komplicerad. Det viktigaste är att planens ytlager är noggrant förberett. Vi har gått över planen och jämnat ut de allra minsta små ojämnheter och håligheter, säger Euan Mackenzie.

Skotten är mycket positiv till kvaliteten på anläggningsarbetet och planens framtida skick.
– Det är inte alldeles ovanligt att klubbar kan lägga ner hundratals miljoner på sitt nya stadion men börja spara pengar när de kommer till själva planen. Jag menar – planen, hemmaplanen… det är ju den som är klubbens hjärta och själ! I Malmö har man inte sparat på några utgifter, och den här planen har alla förutsättningar att bli av bästa europeiska kvalitet, säger Euan Mackenzie.
– Men nu är bollen hos planskötarna. Det är de som har det svåra jobbet.

Miljontals små frön ligger nu utspridda över planens cirka sju tusen kvadratmeter och börjar gro i vilket ögonblick som helst. Och det dröjer inte länge alls förrän de första gröna stråna spirar, uppskattningsvis en dryg vecka enligt Weibulls Bengt Hansson. Så, ta en sväng upp om utsiktsplatsen på byggbodarna på väg till cupmatchen mot Hammarby och se hur MFF:s framtida hemmaplan tar gestalt.

/Tobias Christoffersson