I väntan på avspark: När Hasse strök sig själv

Publicerad 12 april 2020 i Herr,Nyheter

Vi längtar efter ljuden, dofterna och förväntningarna. Vi längtar till den allsvenska premiären. Promenera med oss längs minnenas allé och återupplev en ny klassisk himmelsblå premiär. 2001 var Hasse Mattisson självskriven i MFF:s laguppställning, lika självklart var det att han inte skulle spela premiären.  

MALMÖ FF – AIK 2–0

2001 visade den malmöitiska kaxigheten åter upp sig för hela fotbollssverige. I kvällssolen den 9e april välkomnade 17 100 åskådare Malmö FF tillbaka till Allsvenskan. Under den klarblå himmeln väntade premiär mot guldaspiranten AIK hemma på Stadion. För mittfältaren Hasse Mattisson väcker just den här måndagen många minnen.

– Det fanns ett jäkla sug efter fotboll i Malmö. Redan året innan i Superettan kände vi av ett enormt stöd från våra supportrar. Det var en fantastisk känsla att ha en hel stad bakom sig. Men att som MFF-spelare gå ut som underdog på hemmaplan, det var inte roligt, berättar Hasse.

Under tre säsonger hade han varit självskriven i laget. Ändå var det lika självklart att Hasse Mattisson inte skulle spela premiären för 19 år sedan.

– Jag fick en smäll på vaden dagen innan och vi valde att avvakta till matchdagen för att se om jag kunde vara med. Men redan tidigt var jag säker på min sak, det där skulle inte hindra mig från att spela. 

Men det blev ingen match för Hasse Mattisson. Det blev bättre än så.

”oj vilket gäng”

Samtidigt som spelartruppen samlas och börjar fokusera på match är Hasse i en helt annan värld. Ett par kvarter från Stadion har Hasse Mattisson och hans fru precis blivit föräldrar. Alla som minns dokumentären Blådårar 2 minns kanske också lyckan i Hasse Mattissons ögon när han i scener från omklädningsrummet just denna dag myser som nybliven pappa.

– Ja vilken underbar dag. Jag säger väl som då, det kunde ju inte bli bättre. Vi åkte ju in till förlossningsavdelningen redan under natten och vid lunch så blev vi föräldrar. Så jag han ju till och med se matchen på plats.

När klockan närmar sig 18.55 har Hasse Mattisson varit pappa i fem timmar. Samtidigt är det fem minuter kvar tills det att den Allsvenska säsongen startar för di blåe. En säsong med flera nya spelare. Under vintern hade nästan en hel elva från året innan lämnar truppen. Där bland Mattias Thylander som gick till just AIK och fanns med i motståndarens trupp direkt.   

– Vilka spelare hade vi då? Oj! Vilket gäng, hur kunde vi vara underdogs med dom spelarna, kommenterar Hasse när han får kika på laguppställningen.

I mittlåset hade Olof Persson fått en jätte bredvid sig i Daniel Majstorovic som när han närmade sig bollen såg ut att kunna sluka den. På mittfältet hade Jörgen Ohlsson hittat rätt med sin nya lekkamrat, dansken Peter Sörensen. Ja man skulle kunna tro att hårlös var frisyren som gällde i Malmö men lockarna ute på kanten avvek för den nya trenden. ”Samba-Erik” hade värvats från Örgryte med uppgiften att dribbla sig in i himmelsblå hjärtan.

” 2001 var faktiskt ett riktigt kämpigt år”

Laget får en kämpig inledning på matchen och det var gästerna som fick de första målchanserna. Jonnie Fedel i målet fick flera gånger om sträcka ut maximalt för att hindra AIK från måljubel. Det tog nästan en halvtimme innan hemmalaget började hitta rätt. Resten är början på en mytomspunnen historia. Hasse Mattisson minns.

– När Zlatan gör sitt första mål så visar han upp en annan tröja som han har under matchtröjan. Det var en ljusblå t-shirt med ett hjärta på. Det är lite lustigt för vi fick faktiskt de tröjorna av Erling Pålsson som satt i styrelsen, berättar Hasse Mattisson.

På läktaren sitter Sveriges förbundskapten Lars Lagerbäck och imponeras av Malmö FFs snabba omställningar.  
Solen går ner bakom betongen och i strålkastarljuset växer en världsstjärna fram. Samtidigt som AIK-målvakten Daniel Andersson duckar för den kaxige Zlatans andra mål i matchen värmer en annan ung, tanig kille upp och gör sig redo för inhopp. När hemmapubliken sjunger segersång byts han in. Med två minuter kvar av matchen kliver Markus Rosenberg in på Stadions gräsmattan och göra allsvensk debut som 18 åring.

– Ja vi kan väl konstatera att det är en dag med fina minnen för många. Det gick ju väldigt bra för oss där i början på säsongen. Vi inledde otroligt starkt men sen, nej 2001 var faktiskt ett riktigt kämpigt år, berättar Hasse Mattisson.

En helt annan sak, när blev du Hasse-Brasse?

– (Skratt). Det vet i fasen. Nu får jag tänka efter.
Tror nog att det var två-fots-dribblingen hemma mot Halmstad. Den var i alla fall fin. Måste ha varit där för efter det så gjorde jag den ett par gånger till. Jo det var nog två-fotaren som blev Hasse Brasse.


”Supportrarnas kärlek har lyft en många, många gånger”

EN ny karriär

Mittfältaren som även kom att göra stora insatser som högerback kom till Malmö FF som 24 åring från Husie som då höll till i division 3. Det blev tillslut över 340 matcher och hela tio raka säsonger i MFF-tröjan och av supportrarna fick han dessutom en egen ramsa.   

– Man är ju oerhört tacksam över att som Malmökille ha fått uppleva allt detta. Supportrarnas kärlek har lyft en många, många gånger.

Idag mår Hasse Mattisson bra och han är fullt återställd från den stroke han drabbades av i höstas. Utan någon som helst förkänning slutade kroppen plötsligt fungera under en hundpromenad i september.

– Det var tur jag hade hunden med mig för jag tror faktiskt att det var Larry som hittade hem och inte jag. Jag mår precis som vanligt nu fast jag hade tur. Det är klart att en sådan här händelse är omtumlande, även för alla som står en nära, säger Hasse och betonar hur glad och tacksam han är över alla som hjälp honom under den tuffa tiden.  

Efter tre år som försäljningschef i Trelleborgs FF har idag Hasse Mattisson ett arbete som står långt från fotbollen och han är längre från planen än han någonsin tidigare varit.  

– Sedan i höstas jobbar jag med bemmaningslösningar. Det är helt nya utmaningar men väldigt roligt. I samband med det nya jobbet slutade jag också som assisterande tränare i TFF:s U19 lag. Så abstinens – Ja det har jag. Får hoppas att jag kan träna ett lag här i framtiden, det längtar jag till, säger Hasse Mattisson.  

LAGUPPSTÄLLNING

Jonnie Fedel
Jimmy Tamandi, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Mikael Roth
Erik Johansson, Peter Sörensen, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga
Mats Lilienberg, Zlatan Ibrahimovic

målskyttar

Ibrahimovic (2)

Publik

17 100 åskådare

huvudpartners

officiella partners