I väntan på avspark: Mackan och Markus hemlighet

Publicerad 21 april 2020 i Nyheter

Vi längtar efter ljuden, dofterna och förväntningarna. Vi längtar till den allsvenska premiären. Promenera med oss längs minnenas allé och återupplev klassiska himmelsblå premiärer. 2014 färgade vi Europa himmelsblått men det var också början på slutet av en finsk förälskelse. 

MALMÖ FF – FALKENBERGs ff 3–0

2014 pratade alla om att Markus Rosenberg var tillbaka i Allsvenskan. Under försäsongslägret i Florida tog
Super-Mackan över fotbollsrubrikerna runt om i Sverige. En ledare hade vänt hem. Men vänta nu, vem bar egentligen kaptensbindeln i premiären? Visst var det Markus!

– Att leda laget in till en hemmapremiär inför fullsatta läktare är en kick men ens självförtroende sätts samtidigt lite på prov. Visst är det tränarens uppgift att förbereda laget men när vi väl är ute på plan så är det ditt uppdrag som kapten att styra allt, säger Markus Halsti på klingande finlandssvenska.

I premiären mot Falkenberg fick mittfältaren vara lagkapten i en allsvensk match för första gången.

– Just det här året var vi nog alla jättenervösa. Vi hade vunnit SM-guld året innan, skulle möta en nykomling och precis alla förväntade sig att vi skulle vinna, stort.

EN MÖRK FOTBOLLSDAG

Klockan närmar sig 17.30 när spelarna går in på den nyvattnade gräsmattan under kvällssolen. Stämningen var spänd, känslan av fest var utbytt mot något annat. Många supportrar gick till Stadionområdet med en känsla av obehag. Söndagen den 30 mars 2014 var en mörk dag i svensk fotboll.

Timmar innan avsparken i Malmö hade premiären mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF slutat i tragedi. På förmiddagen blev en Djurgårdssupporter så svårt misshandlad att han senare avled av sina skador. Matchen avbröts efter 40 minuter när DIF-supportrar tog sig in på planen i försök att bryta matchen när de tragiska uppgifterna offentliggjorts.

Premiären mellan MFF och Falkenberg inleddes med tyst minut och samtliga spelare bar svarta sorgband. Markus Halsti minns den olustiga känslan av att spela match.

– Jag minns det väldigt starkt. Som spelare är du extremt fokuserad på din egen match och din egen uppgift men här sattes det åt sidan. Det var en utmaning att hantera känslorna. Det som hände är oerhört sorgligt och skulle aldrig behöva hända, säger Markus.

Efter 45 minuter har Henke Larssons Falkenberg 0-0 borta mot regerande mästaren i FFF:s första allsvenska match i historien. Kräsna hemmasupportrar lugnade nerverna med pausfika.

”När jag kom till Malmö fick jag en chock”

Samtidigt som krokusen började blomma i Skåne växte Malmö upp som givna guldfavoriter även detta år. Åge Hareide hade anslutit till MFF med ambitiösa visioner och truppen såg minst lika bra ut som året innan. Det enda som kunde oroa en och annan himmelsblå själ var det centrala mittfältet. Räckte det verkligen till?
Erik Friberg och Ivo Pekalski hade lämnat för Bologna respektive BK Häcken, samtidigt som det blev grinigt i supporterleden när klubben inte värvade in någon ersättare. För Markus Halsti innebar det en tyngre roll på mittfältet och stort förtroende från den nye norrmannen vid sidlinjen.

– Jag hade Åge i ett år bara men han är den bästa tränaren jag någonsin haft, berättar Markus Halsti.

Redan 2008 värvades han till Malmö FF efter att Anders Andersson blivit skadad. Under hemmamatchen mot IFK Göteborg presenterades det finska nyförvärvet för sin nya publik.

– Anders var ju en ikon i klubben och jag kände redan där att förväntningarna på mig var stora. Samtidigt kom jag från Finland och hade precis spelat i GAIS. När jag kom till Malmö fick jag en chock. Nu kom jag till en stad där alla snackade om fotboll och där laget betydde allt för staden. Jag hade aldrig varit med om det tidigare så kanske var det därför som det tog ganska lång tid för mig att komma in i det.

När Markus Halsti sitter i omklädningsrummet i halvtidsvilan hemma mot Falkenberg sex år senare är han en av dem som förväntas ryta ifrån. Spelet har varit knackigt, målchanserna obefintliga och ingen har egentligen varit särskilt bra. Men han behöver inte säga något. Halsti minns en ursinnig Åge Hareide som fick hela laget att lyfta sig och gå ut och göra en fantastisk andra halvlek.

– Efter det så förstod alla vad det innebar att spela för Malmö FF. Även om vi spelade bra så var han aldrig nöjd utan hittade hela tiden nya detaljer som vi kunde jobba med. Och han hade en makalös fingertoppskänsla, vi fick en enorm tro på oss själva tack vare Åge, berättar Markus.

”SÄG DET INTE TILL NÅGON”

På en kvart gör Malmö FF tre mål och guldfavoriterna får tillslut en riktig smakstart på säsongen. Upp i serieledning efter första omgången, en position laget sedan aldrig släpper ifrån sig under resten av året.

– Det ska ju egentligen inte gå men vi fick en väldigt bra start på säsongen och sen kände vi oss ostoppbara. Jag kommer ihåg att Markus Rosenberg gick fram till mig, jag tror det var efter tredje matchen och sa ”Du Markus, oss emellan, spelar vi så här så vinner vi SM-guld. Men säg inte det till någon.

Markus Halsti inser i samma stund som han säger det nu att det nog är första gången han pratar om deras lilla ”hemlighet”. Ungefär en månad efter första Champions League-matchen i klubbens historia försvarar Malmö FF också sitt SM-guld via 3-2 borta mot AIK.

– När jag kom till MFF spelade vi på Malmö Stadion, när jag lämnade så spelade vi inne på den nya Stadion. Jag tycker att den flytten symboliserar klubbens utveckling under de åren jag var i Malmö. När jag kom till klubben såg många MFF som en väg att nå en klubb ute i Europa. När jag lämnade var det precis tvärt om, säger finländaren som idag spelar på andra sidan sundet i danska Esbjerg.

Det blev hela sju säsonger och tre SM-guld för Markus Halsti i den himmelsblå tröjan. På frågan vilket som är favoritminnet från tiden i Malmö kommer svaret direkt.

– Jag hade många fantastiska år i Malmö FF men 2010 minns jag extra väl. Vi firade 100 år och till varje hemmamatch hade supportrarna gjort ett fantastiskt tifo. Varje hemmamatch var en fest och derbyt mot HIF där vi vinner med 2-0 kommer jag aldrig att glömma.

LAGUPPSTÄLLNING

Robin Olsen
Miiko Albornoz, Filip Helander, Pontus Jansson, Mahmut Özen
Emil Forsberg, Markus Halsti, Erik Johansson, Simon Kroon
Magnus Eriksson, Markus Rosenberg

MÅLSKYTTAR

Eriksson, Thern (2)

PUBLIK

19 383 åskådare

huvudpartners

officiella partners