I väntan på avspark: Hundraåringen som klev ut på planen och vann

Publicerad 03 maj 2020 i Nyheter

Vi längtar efter ljuden, dofterna och förväntningarna. Vi längtar till den allsvenska premiären. Promenera med oss längs minnenas allé och återupplev några klassiska himmelsblå premiärer. Vi minns händerna på Gamla Ullevi, vi minns vinterkylan i Göteborg, vi minns en tung start på en oförglömlig saga.

GAIS – MALMÖ FF 0–0

2010 fyllde Malmö Fotbollförening hundra år. Drömmar om segrar, framgång och SM-guld låg som ett mjukt och lent nytvättat täcke över landets tredje största stad. Året inleddes därför på ett nästan makalöst sätt när den assisterande tränaren Hans Gren fick lämna föreningen samma dag som det var dags för årets första träning. Senare samma timme kom nyheten att Allsvenskans bästa vänsterfot, Ricardinhio, hade skadat sig allvarligt och direkt inleddes en intensiv jakt på en ny vänsterback.

Det fortsatte sedan med att föreningens ordförande Bengt Madsen berättade att han inte tänkte ställa upp för omval. Lagom till årsmötet presenterade Malmö FF ett renoveringsprojekt i organisationen som skulle ge föreningen en trygg ekonomi. Håken Jeppsson väljs till ny ordförande och samtidigt förbereder supportrarna en hejdundrande jubileumsfest för stadens hundraåring.

– Som spelare tänker man inte så mycket på det som händer utanför planen men just i Malmö är det svårt att undvika. Här finns en enorm entusiasm och kärlek till laget, så visst märktes det att det här året betydde något extra för många, säger Jeffrey Aubynn som 2010 gick in på sin tredje säsong i klubben.

Redan i mitten på mars startade allsvenskan rekordtidigt, sommarens världsmästerskap styrde spelschemat. Malmö fick en resa upp till Göteborg och ett möte mot GAIS i premiären. Ett randigt gäng som MFF inte lyckats besegra på fyra år.

– Har du inte koll så får du det. Det är en sak som många journalister gillar att snacka om. Sånt kan lätt sätta sig i huvudet och spöka men i just den här matchen spelade det ingen roll. Kanske för att det var en premiär då har man så mycket annat att tänka på, berättar mittfältaren som minns tillbaka med blandade känslor.  


En lång rad av kryss

Efter en tuff vinter bjöd inte planen på Gamla Ullevi upp till något skönspel. Redan tidigt i matchen syntes att spelarna inte var bekväma med studsarna som den risiga mattan bidrog till. Kortpassningsspel byttes ut till långbollar och plötsligt en målchans. Agon Mehmeti fångar upp en boll som efter avslut studsar upp på en förvarande arm och en hundra år gammal kärlekshistoria vädjar om straff. Det blir en resultatlös hörna och ilskan som senare skulle kokade hade bara börjat sjuda på låg värme. 

– När jag var ung så var jag vild. Då var det mycket kroppsspråk och gester men som du ser så blev jag lugnare med åren, skrattar Jeffrey när vi på reprisbilderna kan se att det är Malmös nummer 11 som är lugnast av alla.

”När jag var ung så var jag vild. Då var det mycket kroppsspråk och gester”

Efter en halvtimmes spel på Gamla Ullevi syns knappt gräset längre. Det knepiga underlaget är en utmaning för båda lagen och när hemmalagets superbrasse driver in i straffområdet kokar det över. Efter en duell mellan Wanderson och Daniel Andersson väljer domaren att peka på straffpunkten. Hands, tecknar domare Martin Hansson och vilda protester från flera ljusblå spelare.

Wanderson tar själv hand om straffen. På mållinjen står en 23 år gammal Johan Dahlin. Brassen trippar sakta fram mot bollen. Han försöker med tre kroppsfinter lura ner Dahlin som inväntar anfallarens drag. Wanderson skjuter, Dahlin räddar med högerhanden. Dessutom tar malmömålvakten hand om returen just framför motståndarens fötter för att gnugga in missen lite extra.  

– Någonstans så gjorde vi ändå en okej prestation men vi var absolut inte nöjda. Det ska man inte vara som MFF:are vid ett poängtapp. Men det här är väl ett tydligt bevis på att det går att underprestera första omgången och ändå vinna SM-guld, säger Jeffrey Aubynn.

Kampen fortsatte men målchanserna uteblev och för femte matchen i rad delade lagen på poängen.

– Lite ödmjukt så var det här nog en av mina bättre matcher. Jag var ganska kritiserad året innan och kände själv att jag behövde göra något om jag skulle orka prestera max under en hel säsong. Jag var 33 år och man blir ju inte snabbare med åren precis. Så jag la om hela kosten och började äta annorlunda samtidigt som jag körde mycket individuell träning. Det var härligt att se att det gav resultat direkt.

”Overkligt att sitta i samma omklädningsrum som Oliver Kahn, Lothar Matthäus och Giovane Élber”

En go gubbe med HIMMELSblått hjärta

Jeffrey startade karriären i Göteborgsklubben Gunnilse IS. Redan som 19-åring blev han kontrakterad av tyska storklubben Bayern München.

– Det var häftigt att som liten kille från Angered få chansen att spela för en så stor klubb. Men också overkligt att en dag lira i Superettan och nästa dag sitta i samma omklädningsrum som Oliver Kahn, Lothar Matthäus och Giovane Élber.

Det blev ett par matcher på bänken i Bundesliga innan karriären tog ny fart. Efter bland annat ett SM-guld med Halmstad BK och ett par år i Norge värvades en 31 årig Jeffrey Aubynn av Malmö FF.

–  Det var nog några som rynkade på näsan åt min ålder men jag kom till Malmö med en stor portion stolthet och full av förväntansfulla tankar, berättar mittfältaren som idag är tränare för klubbens Pojkar 19-lag.

Vad tjatar du mest om på träningarna?

– Jag lägger väldigt stor vikt vid att våra spelare ska tro på sig själva. En stor del i mitt jobb är också att förbereda spelarna på vad som händer när de får chansen i A-laget. Då vill jag att inte att de ska nöja sig med att delta utan de ska ha sån tro på sig själv att de vågar ta för sig och visa vilka de är. Med det är jag nog rätt tjatig.

Det låter lite som att det är din egen ungdomliga entusiasm du försöker returnera?

– Jo men precis, våra spelare är inte i Malmö FF för att låta sig beundras av andra utan för att visa vilka de är. Jag tror det är därför det klickar så bra mellan mig och Malmö FF. Jag vill också vara bäst men man måste ha en ödmjuk plattform att stå på.

LAGUPPSTÄLLNING

Johan Dahlin,
Markus Halsti, Daniel Andersson, Jasmin Sudic, Ulrich Vintzents
Jeffrey Aubynn, Robert Åhman-Persson, Wilton Figueiredo, Guillermo Molins
Agon Mehmeti, Daniel Larsson 

PUBLIK

4 980 åskådare

huvudpartners

officiella partners