I Malmö FFs Sommarakademi kan resan till Allsvenskan börja

Publicerad 06 juli 2013

Mats Engqvist instruerar spelarna i Malmö FFs Sommarakademi

Malmö FFs ungdomsansvarige, Mats Engqvist, känner sig glad och stolt när han tittar på väggen utanför hans kontor och alla de bilder på spelare som tagit sig hela vägen ifrån ungdomslagen upp till A-laget.
– Vi har väldigt bra förutsättningar här i Malmö FF med bra träningsanläggningar och duktiga tränare, men i grund och botten handlar det om att du måste älska att spela fotboll, berättar Mats Engqvist.

Färgglada västar delar upp de 176 ungdomarna i åtta olika lag som springer över konstgräsplanerna på Stadiongatans södra  sida så att de svarta gummikulorna far all världens väg. Det är den andra veckan på Malmö FFs Sommarakademi och det är här resan mot Allsvenskan kan starta.

71 OLIKA KLUBBAR

Ungdomarna, som i år kom från 71 olika klubbar, tränar med Malmö FF i fyra dagar för att på så sätt lära känna klubben samtidigt som den har lättare att se vilka spelare som ska erbjudas skolplatser på fotbollsakademin, där fotboll är en del av den dagliga skolverksamheten.

– Det viktigaste, och det låter kanske lite larvigt men det blir bara tydligare och tydligare, det är att du måste älska att  spela fotboll. Våra killar tränar först fotboll i skolan på dagen och sedan är det vanlig träning på eftermiddagen. Vad gör de där  emellan när de går i skolan och har rast? Då ser du dem stå och trixa med en boll, säger Malmö FFs ungdomsansvarig Mats Engqvist och fortsätter:
– Om vi tar Erdal Rakipsom ett exempel så spelar han alltid fotboll. När hans polare går ut på kvällarna så spelar han istället fotboll på Rosengård hela kvällen. Det räcker inte att säga att du ska bli proffs utan du måste verkligen älska det du gör  

Mats Engqvist blir väldigt energisk och glad i sin röst när han börjar prata om sitt jobb och alla entusiastiska ungdomar och
ledare som han får träffa varje dag.

ROLIGT SE MATCHER

– Jag tittar på väldigt många av våra matcher, och inte bara för att det är mitt jobb utan för attjag tycker det är så otroligt roligt. Varje helg åker jag in minst en av dagarna och tittar. Det är inte bara fotbollen som jag tycker är roligt utan det är lika mycket att få träffa spelarna och tugga lite. Det är så jäkla roligt att ha och göra med alla dessa kanonungdomar.

– Det som också gör mitt jobb roligt är att jag vet att vi kan ge våra spelare de bästa förutsättningarna för att lyckas.

BÄSTA SPELARNA

– Vi har de bästa spelarna och vi har duktiga och kontrakterade tränare – självklart är det roligt att jobba med det.

Mats Engqvist sticker inte under stol med att Malmö FF är en elitförening dit de bästa spelarna söker sig för att tillsammans eftersträva bra prestationer och framförallt: resultat. Oavsett om det är på match eller trä-ning.

– De bästa spelarna ska spela med de bästa mot de bästa – varje dag. Är du spelare i MFF vet du att: Varje gång du kommer till träning så möter två tränare upp dig som planerat dagens träning och du har alltid 20 spelare på träningen som vill lika mycket som du.

OTROLIGT SERIÖSA

– När du är här så är det fotboll som gäller. Vi har väldigt kul, men alla är otroligt seriösa. Våra 13-16-åringar tränar sju,åtta gånger i veckan. Talang är bra, men bra träning är otroligt viktigt, berättar Mats Engqvist.

VALDE MANCHESTER CITY

En femtonåring som nyligen lämnade Malmö FF var talangfulle Zacharias Faour som valde att skriva på för Manchester City.

– Jag är alltid kluven när någon av våra ungdomsspelare lämnar oss. Helst hade jag velat se alla våra duktiga spelare här inne på Swedbank Stadion. Det är så jäkla roligt att se spelarna som fått debutera i år, ingen tvekan om det. Men en försäljning
som denna med Zacharias gör att resten av våra spelare drivs ännu hårdare när de ser vilka möjligheter de har som spelare i MFF.

– Så vi kan sälja en ungdomsspelare vartannat år, men helst vill jag se dem här inne först, säger Mats med ett leende.

Varje vecka försöker tränarna till U17- och U19-laget sätta sig ner med A-laget för att planera och utvärdera. Mats Engqvist säger att det dessutom blivit en brygga mellan ungdomssidan och A-laget sedan Daniel Andersson tog över U21-laget och fått en naturlig överblick över ungdomsspelarna. Engqvist väljer även lyfta fram Rikard Norling och hans genuina intresse för ungdomsspelarna.

ÖPPEN A-LAGSDÖRR

– Rikard är en gammal ungdomstränare och han vet hur mycket det betyder för oss att vi alltid har en öppen dörr in till A-laget.

– Det är ingen tillfällighet att vi fått upp så många unga spelare som vi har fått i år. Rikard är, precis som jag, förtjust i de här unga spelarna.

– Man kan känna om det är pliktskyldigt eller ärligt – för vi har fått vara med om båda delar – men Rikard är uppriktigt intresserad. Jag tycker att det är en skyldighet som A-lagstränare!

– Om du ser på detta som ett företag så är vi utvecklingsavdelningen. Så jag är väldigt glad över det stöd vi får ifrån A-laget, men även från föreningen i stort.

MFF ÄR EN ELITFÖRENING

Utanför Mats Engqvist kontor hänger bilder på alla de spelare som gått hela vägen från MFFs ungdomslag upp till A-laget. Engqvist berättar att han känner en otrolig stolthet över alla spelarna som lyckats men är noga med att påpeka att han inte velat lyfta några spelare i A-laget som inte var tillräckligt bra.

– Om du ska komma in i A-laget ska det vara på grund av att du är en jäkligt duktig fotbollsspelare. Jag hade inte känt mig nöjd om vi hade lyft upp en spelare bara för att vi ska göra det, utan du ska upp i A-laget tack vare dina kvalitéer. Malmö FF är en elitförening och vi ska hålla fanan högt.

– Med det sagt så tycker jag att vi är väldigt, väldigt starka på ungdomssidan.
– Jag ser många blivande A-lagsspelare i våra ungdomslag, vilket nästan är lite av ett problem. Jag menar var ska vi göra av alla spelare?

GUL – ETT LEDORD

Engqvist fortsätter att tala sig varm om alla talangfulla ungdomsspelare innan han stannar upp och återkommer till vad som är viktigast: glädjen!
– Jag vet att det är lite att svära i kyrkan, men(!) vi har ett ledord inom denna föreningen som heter GUL. Glädje, Utmanande och Lyckas. Det ska vara roligt att spela fotboll, det ska vara utmanande och målet är att lyckas, avslutar Mats Engqvist.

 

 

 

Mats Engqvist om Erdals lärlingskontrakt:
– Jag är så glad för Erdals skulle att han blivit upplyft till A-laget. Det säger jag inte för att jag måste, utan jag känner honom så väl och jag har sagt till Erdal och hans pappa: ”Jag ska se till att du blir A-lagsspelare i Malmö FF”, och nu är han där.
Erdal Rakip är rätt så komplett som fotbollsspelare. För två år sedan när vi spelade Nike-cup blev Erdal framröstad som turneringens bästa spelare. Jag var då ganska säker på att han skulle lyckas och bestämde mig för att skriva kontrakt med honom. Han är bra när det gället, han är en tvåvägsspelare, stark och tuff när det behövs. Erdal är hälsosamt ”svinaktig”. Han är komplett och(!) han älskar att spela fotboll!

/Martin Östling

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför matchen mot Gefle. Läs Avspark här