Hymnen, Zombie Nation och en försenad inmarsch.

Publicerad 27 april 2004

Hur man än vrider sig så har man ändan där bak. Malmö FF vill här försöka att reda ut de senaste veckornas diskussioner angående vilken musik som spelas när spelarna gör entré. Vi vill också be om ursäkt samt berätta varför spelarna inte kom ut i tid.

Det går bra för Malmö FF just nu. Inte minst märks det på det engagemang som finns runt klubben. Många är de som har åsikter om det som händer och sker. Det är träningsschema, spelare, tränare, spelsystem, resultat och så var det ju det här med hymnen. När många andra klubbars styrelser och supportrar sitter med djupa veck i pannan och diskuterar ekonomi, elitlicens, sparkade tränare, dålig publiktillströmning, usel tabellplacering och minskade sponsorpengar så diskuteras det i Malmö vilken låt som skall spelas när spelarna gör entré.

Bakgrund:
Malmö FF: s marknadsgrupp hade under vintern flera diskussioner med representanter från supportrarna bland annat MFF Support Det framfördes åsikter om matcharrangemanget och man kom med förslag om ändringar. Dessa åsikter tog Malmö FF till sig och var villiga att gå supportrarna tillmötes på en del punkter.

En ny MFF-hymn producerades och vi fick positiva reaktioner från många håll. Tanken var att hymnen skulle ersätta den tyska technolåt som spelats vid spelarnas entré de senaste två åren.

Det vi i Malmö FF inte räknat med var de starka reaktioner vi skulle få från många olika håll när detta blev allmänt känt. Supportrar, sponsorer, media och spelare, alla hade åsikter om hymn respektive Zombie Nation.

Malmö FF:s ambition har hela tiden varit att förbättra arrangemanget vid hemmamatcherna, inte att dela publiken i två läger. Efter första matchen fick vi motta en hel del mail, telefonsamtal samt kommentarer från alla möjliga människor, unga som gamla, män som kvinnor. Det som från början var en liten oskyldig sak engagerade plötsligt väldigt många, nämligen att den gamla ”intro”-låten var borta.

Styrelsebeslut:
Om Malmö FF lockar över 26000 personer till Malmö Stadion så vill vi göra så många som möjligt nöjda. Ibland måste man även kompromissa. Malmö FF:s styrelse tog då beslutet att spela hymnen men att avsluta med ett par takter av Zombie Nation. På så sätt skulle planerade tifoarrangemang genomföras på ett lugnt sätt under hymnen. Folk kan stå upp och hålla upp halsdukar och flaggor samt sjunga med. När spelarna sedan börjar sin vandring in på löparbanorna kan stämningen höjas ytterligare med Zombie Nation. Detta var meningen att så skulle ske i lördags.

Vi ber om ursäkt:
Malmö FF valde att inte gå ut med detta offentligt eftersom vi ville undvika att lägga fokus på denna fråga inför en så viktig match som mot IFK Göteborg. Dessutom för att tiden för musikens spelande skulle bli exakt lika lång med den enda skillnad att slutet på hymnen ca 15-20 sekunder skulle ersättas med lika många sekunders Zombie Nation. Skillnaden skulle alltså bli minimal.

Här kan vi i efterhand erkänna att vi gjorde fel. Vi borde informerat vissa nyckelpersoner, bland annat de som förberett och planerat lördagens tifo. Vi ber om ursäkt för att så inte skedde.

Om det ”förstörda” tifot
Det som händer är att hymnen börjar spelas på utsatt tid nämligen kl. 13.50.15. Hymnen varar i 3 minuter. Under de sista sekunderna på denna skall spelarna göra sin inmarsch. Efter det spelar den Allsvenska vinjetten under 20 sekunder och sedan är det dags för line-up presentation och Fair-play ceremoni. Detta skall ta 6.25 min från avslutad vinjett till att det är dags för avspark. Vad som händer i lördags är att hymnen spelas men inga spelare tågar ut. Varför? Därför att trots att det finns ett minutschema i detalj så har alltid TV-bolagen sista ordet. När hymnen håller på att avslutas meddelar Canal+ att man inte är klar. Matchen är veckans match och ingår i Hegerfors lördag. Det är alltså studion i Stockholm som avgör när spelarna skall göra entré. Spelare och domare står i spelargången och ser det vackra tifot men får inte gå in förrän man får klartecken. Detta gör att det blir ett vakum innan spelarna gör entré och Zombie Nation spelas. Vi vill dock från spelarnas håll informera att tifot inte på något sett var misslyckat. Alla såg det och kände sig enbart frustrerade att man inte kunde gå in och tacka alla de som lägger ner massor av timmar och pengar på att stötta laget. Därför valde laget också att tacka publiken extra mycket efter matchen istället.

Det kom 26000 på läktaren som stöttade laget, vi vann matchen, fick tre poäng och leder Allsvenskan.

Det är inget misslyckande, det är succé!

Malmö FF