2010-

2010. Året då Malmö Fotbollförening fyllde hundra år, och vilken fest det hela blev! Allting började med att man på klubbens födelsedag den 24 februari tog emot IF Elfsborg på Gamla IP, ett stenkast ifrån där Malmö FF en gång grundades. Matchen förlorades tyvärr men den efterföljande festen som dukats upp bakom huvudläktaren var bara början på ett helt år med underbara ögonblick. Under flera år hade Malmö FF:s tifogrupp, MFF Tifosi 96 (MT96), samlat in pengar för att kunna fira klubben på rätt sätt. När Malmö FF:s spelare sprang ut för uppvärmning i hemmapremiären mot ÖSK möttes de av en stor flagga över Swedbank Stadions norra ståplatsläktare som sa ”Hundra år”. När hymnen drog igång och spelarna gick in för match möttes de av flaggor runt hela Stadion och så kom det till att se ut varje hemmamatch. MT96 hade redan i premiären lagt ribban högt men fortsatte att leverera ett tifo inför varje hemmamatch, det ena bättre än det andra.

På planen var det är en sprakande föreställning där Malmö FF hade släppt på 2009 års kärnord ”Possession” och nu istället lade in högsta växeln och den enda vägen var framåt. Malmöpubliken fick se den bästa fotbollen som MFF spelat på många år och fotbollsexperter runt om i landet var alla eniga när de sa att Malmö FF spelade en fotboll av hög europeisk klass.

Allsvenskan 2010 blev en allsvensk uppgörelse mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Länge såg klubben i norr ut att ta hem allt. Den femtonde september 2010 är ett datum som många MFF:are förevigt kommer att minnas. Helsingborgs IF kom på besök i en match som många menade var direkt avgörande för vem som skulle vinna Allsvenskan. Hela fotbollssverige höll andan när de två största klubbarna i Skåne bjöd på årets bästa fotbollsmatch där MFF drog det längsta strået och vann med 2-0.

Söndagen den 7 november spelades sista omgången i Allsvenskan. Malmö FF låg i topp i Allsvenskan med en poäng mer än HIF som tog emot Kalmar FF hemma på Olympia samtidigt som Mjällby AIF gästade Swedbank Stadion. MFF gick in och gjorde sitt jobb och vann rättvist med 2-0 och fick ta emot folkets jubel när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen och årets Allsvenska och MFF kunde åter titulera sig som svenska mästare.

2011. Förhoppningarna inför 2011 var skyhöga på Malmö FF. Det hela började inte helt enligt planerna då man förlorade mot Helsingborgs IF i supercupen. Inledningen på Allsvenskan såg god ut med fyra raka vinster sen började MFF tappa sitt goda spel i takt med att viktiga spelare som Ivo Pekalski och Johan Dahlin hamnade på skadelistan. Klubben var även ur balans när det kom fram rykten om att huvudtränaren var på väg till FC Köpenhamn samtidigt som en åskådare tog sig in på planen i Skånederbyt som då avbröts och HIF tilldelades vinsten. Ryktena Roland Nilsson visade sig vara sanna och Malmö FF anställde då en ny huvudtränare i form av Rikard Norling.

Ännu en match tvingades att avbrytas på Swedbank Stadion efter att Djurgårdssupportrar kastat in knallskott på planen. Denna gången tilldömdes ingen segern utan SvFF valde istället att matchen skulle spelas om senare i höst.

Med bara några få veckor till kvalet till Champions League var det nog en tacksam Rikard Norling som såg att första motståndet bestod av Torshavn ifrån Färöarna som inte blev någon större uppgift. Inför nästa omgång var det många MFF:are som blev lite nervösa när de fick se att motståndet bestod av ingen mindre än den skottska storklubben FC Rangers ifrån Glasgow. Med många spelare antingen skadade eller avstängda fick Norling ändra om i startuppställningen där bland annat högermittfältaren Jiloan Hamad placerades på vänsterbacken inför bortamötet på Ibrox. Malmö FF gjorde en nästintill fläckfri insats mot Rangers och åkte hem till Malmö med en 1-0 vinst och ett perfekt utgångsläge.

I Malmö spelade Rangers upp sig och gjorde även välförtjänt 0-1 innan hemmalaget vaknade till liv och spelade upp sig. I matchens slutskede tryckte Jiloan Hamad in 1-1 på volly och publiken visste inte vart de skulle ta vägen när de skrek ut sin glädje. Malmö FF var nu vidare till nästa omgång och även garanterade gruppspel i Europa League.
Dinamo Zagreb ifrån Kroatien blev det sista hindret mellan MFF och gruppspelet i Champions League. Nere i Zagreb förlorade MFF med 4-1 och var nu tvungna att vinna med minst tre mål hemma på Swedbank Stadion vilket Malmö-publiken inte trodde skulle vara en omöjlighet när de skrek ut ”Vi vet, ni kan, 3-0 till Malmö!”. Matchen såg länge ut att bli mållös innan Wilton Figueiredo skruvade in 1-0 på frispark och såg till att börja jakten på det önskade slutresultatet. Rikard Norling beordrade alla spelare att flytta upp och mittbacken Pontus Jansson lyckades pricka in 2-0. På slutet offrade MFF-spelarna sig till höger och vänster och sköt så fort de fick läge. I Dinamos mål storspelade målvakten och när domaren blåste av matchen var det besvikna MFF-spelare som fick se bortalaget fira att de tagit sig in i Champions league samtidigt som hemmapubliken stolt applåderade åt MFF:s insats.

Malmö FF fick istället rikta in sig på gruppspelet i Europa League och värvade BK Häckens målskytt Mathias Ranégie för att stå rustade inför vad komma skall. Tyvärr blev det bara en poäng i EL men MFF spelade upp sig i slutet av Allsvenskan och slutade tillslut på en fjärde plats.

2012. Efter att ha tillträtt under förra säsongen blev säsongen 2012 Rikard Norlings första fulla säsong i Malmö FF. Bredvid honom på bänken tog Daniel Andersson platsen som assisterande tränare. Jiloan Hamad fick som vice kapten bära kaptensbindeln i en större del av matcherna. 

Allsvenska inleddes med en mållös hemmamatch mot Gefle, därefter föll MFF tungt borta mot Häcken med 5-0. Trots att säsongen inte fick den start som MFF hade önskat sig lyckades laget snabbt vända trenden. Förlusten mot Häcken följdes av tre raka segrar, mot Kalmar, Djurgården och Syrianska. I den elfte omgången var det dags för säsongens första Skånederby. MFF ledde med 3-0 redan i halvtid efter mål av Daniel Larsson, Ivo Pekalski och Mathias Ranégie. Resultatet stod sig matchen ut. 

Efter derbyvinsten mot Helsingborgs IF gick resultaten upp och ner. Bortaspelet gick i stå med kryss borta mot IFK Göteborg och Sundsvall och en förlust mot Örebro. Hemma på Swedbank Stadion gick spelet bättre med en 4-0-vinst mot AIK och en uddamålsseger mot Elfsborg.

Under sista dagen på sommarens transferfönster lämnade Mathias Ranégie Malmö FF för Udinese. Ranégie hade under säsongen gjort 10 mål för Malmö FF, en målskörd som gjorde honom till den bästa målskytten i Malmö FF under året. I samma transferfönster hämtade Malmö FF in Tokelo Rantie. Den vindsnabbe sydafrikanen gjorde tävlingsdebut med ett hattrick i Svenska Cupen-matchen mot Sandvikens IF. Svenska Cupen stod inför en förändring till höst-vår och fortsatte först under 2013.

I Allsvenskan fortsatte MFF med blandade resultat, men föll aldrig ifrån i toppstriden. Med fyra vinster och ett kryss inför sista omgången hade Malmö FF en chans på guldet. Men resan till Solna och mötet med AIK blev inte den avslutning föreningen hade hoppats på. En 2-0-förlust placerade Malmö FF på en tredjeplats med 56 poäng. 

2013. Året då MFF tog Lennart Johanssons pokal tillbaka hem till Malmö. Inför säsongen värvades Magnus Eriksson, Emil Forsberg och Erik Johansson. Säsongen startade med gruppspelet i Svenska Cupen, där MFF snöpligt åkte ur efter att ha haft en sämre målskillnad än Öster.

Den Allsvenska guldsäsongen inleddes med ett kryss mot nykomlingen Halmstad. Premiären följdes med fyra raka vinster där Malmö FF visade att de var ett lag för toppen även 2013. Vinsterna följdes av en rad frustrerande resultat där MFF inte lyckades vinna på fem raka matcher. Vändningen kom i den elfte omgången då MFF vann borta mot Brommapojkarna efter två mål av Emil Forsberg och ett av Simon Thern. Efter vinsten mot BP hamnade MFF återigen i en vinnartrend. Trots retsamma förluster mot Häcken och Gefle imponerade laget med vinster mot Elfsborg, AIK, Kalmar och IFK Göteborg. 

Under sommaren inleddes kvalet till Europa League där Malmö FF började med en resa till Irland för mötet mot Drogheda United FC. Efter att ha spelat 0-0 borta vann MFF hemma några dagar senare och kvalificerade sig till nästa omgång. I den andra omgången väntade Hibernian från den skotska ligan. Dubbelmötet inleddes hemma på Swedbank Stadion. En 2-0 vinst hemma följdes av hela 7-0 borta i Edinburgh och MFF gick enkelt vidare. Inför den tredje kvalomgången lottades MFF återigen mot brittiskt motstånd, denna gång från Premier League. MFF inledde borta mot Swansea och höll till en början jämna steg mot den walesiska klubben. Dryga halvtimmen in i matchen halkade Filip Helander olyckligt och Swanseas Michu blev friställd och kunde placera in ledningsmålet för hemmalaget. Efter målet hade MFF svårt att resa sig och föll slutligen med 4-0 över två matcher efter att ha nollat Swansea på hemmaplan. Europa-drömmen var borta, men Malmö FF skulle snart spela till sig en ny chans att spela i Europa.

Tokelo Rantie, som snabbt hade blivit en publikfavorit i Malmö, lämnade för AFC Bournemouth under sommaren. Under transferfönstret återvände en annan publikfavorit till MFF, Guillermo Molins, som skulle komma att spela en avgörande roll i guldstriden. I Allsvenskan fortsatte Malmö FF att vinna och satte sig själva i en guldsits efter en överlägsen 3-0-seger i Skånederbyt på Olympia. Trots en andra snöplig förlust mot Häcken hade MFF möjligheten att säkra det Allsvenska guldet i den näst sista omgången, borta mot Elfsborg. 

På ett stormigt och regnigt Borås Arena gav Guillermo Molins MFF ledningen i första halvlek med ett av säsongens vackraste skott. I andra halvlek kunde Molins utöka ledningen med en delikat lobb. När domaren blåste av matchen kunde Malmö FF fira att föreningens 20:e ligaseger var vunnen. Under en magisk novembersöndag kunde MFF, inför ett fullsatt Swedbank Stadion, vinna med 3-1 över Syrianska innan kaptenen Jiloan Hamad fick lyfta bucklan inför hemmapubliken. Under matchen hyllades även Daniel Andersson när han avslutade sin spelarkarriär med att göra sin 460:e match i Malmö FF.

MFF hade under guldsäsongen ett publiksnitt på 16093 hemma på Swedbank Stadion och spelade i och med serievinsten till sig en kvalplats till Champions League.

2014. För andra året i rad vinner Malmö FF SM-guld vilket innebar att Lennart Johanssons pokal stannade i Malmö. Inför säsongen blev det klart att några viktiga spelare i fjolårets guldlag lämnade klubben. Bland annat tackade lagkapten Jiloan Hamad, Johan Dahlin och Erik Friberg för sig i den ljusblåa tröjan. Däremot valde den egna produkten Markus Rosenberg att skriva på för MFF i februari 2014 efter en lång sejour utomlands.

På tränarsidan presenterades norske Åge Hareide den 9 januari. Med stor erfarenhet från bland annat Allsvensk klubbfotboll och att vara förbundskapten för Norge kom Hareide till MFF med ett gediget CV.

– Detta blir den största utmaningen i min tränarkarriär, säger Åge Hareide. Det känns fantastiskt att få träna ett så talangfullt lag som MFF, som också har en så fin tradition och historia. Jag ser verkligen fram emot den här uppgiften!

På planen började säsongen på bästa tänkbara vis. De inledande fyra matcherna bestod av idel segrar och bortamatchen mot IFK Göteborg i den andra omgången sticker ut, vinst med 3-0 efter två mål av Guillermo Molins och ett av Markus Rosenberg. Det dröjde till omgång sju och matchen mot BK Häcken på hemmaplan innan säsongens första Allsvenska förlust var ett faktum, Häcken gjorde två snabba mål som MFF inte lyckades hämta sig ifrån. Några dagar tidigare hade semi-finalen i Svenska Cupen avverkats med ett Skånederby mot Helsingborgs IF. Förlust med 2-0 innebar sorti ur Svenska Cupen men en vecka senare väntade bortaderbyt mot Helsingborgs IF i Allsvenskan och ett perfekt tillfälle för snabb revansch. Ett straffmål av Molins säkrade segern för Malmö FF som nu hade tagit täten i 2014 års Allsvenska.

Derbysegern följdes upp med 14 raka matcher utan förlust och sommaren bjöd på såväl kval till Champions League som viktiga tillskott till spelartruppen. Trenden att värva tillbaka gamla MFF-produkter efter proffsäventyr fortsatte när Agon Mehmeti anslöt under sommaren. Värvningarna av Isaac Kiese Thelin, Anton Tinnerholm och Enoch Kofi Adu fullbordade ett, med facit i hand, väldigt lyckat transferfönster trots att bland annat Pontus Jansson såldes till Torino. SM-guldet 2013 innebar kval till Champions League under sommaren 2014 och Malmö FF gick in i den andra kvalomgången och lottades mot FK Ventspils från Lettland. Efter en mållös match på hemmaplan var MFF tvungna att göra mål för att gå vidare, och mål av den nye anfallaren Isaac Kiese Thelin skickade MFF vidare till den tredje kvalomgången. Den här gången föll lotten på Sparta Prag, en klubb med stor erfarenhet av spel i Europa, och trots stor dominans av tjeckerna lyckades MFF få med sig två ovärderliga bortamål i en 4-2-förlust.

Med vetskapen om att en seger i returen med 2-0 skulle ge avancemang via fler gjorda bortamål, spred sig återigen mantrat ”vi vet, ni kan, 2-0 till Malmö” bland MFF-supportrarna och budskapet gav effekt. Slutresultatet? 2-0 till Malmö FF. Nu väntade ett dubbelmöte med Red Bull Salzburg innan tillträde gavs till den Europeiska fotbollens finrum. Nere i Österrike räddade Emil Forsberg med sig ett viktigt bortamål efter att ha utnyttjat ett missförstånd i Salzburgs försvar. Det var ett bortamål som med facit i hand inte skulle behövas i returen, där MFF redan efter tjugo minuter ledde med 2-0 efter ett straffmål av Markus Rosenberg och ett drömmål av Magnus Eriksson, som redan är en modern klassiker.

Den 28:e augusti hölls lottningen till gruppspelet i Champions League och MFF fick sällskap av fjolårsfinalisten Atlético Madrid, Italienska mästarna Juventus och Olympiakos i Grupp A. Den tuffa lottningen följdes av tre raka matcher utan segrar i Allsvenskan för MFF:s del men man återhämtade sig snabbt och med hjälp av vinster mot Halmstad BK och Mjällby AIF gavs möjligheten att säkra SM-guldet mot AIK på Friends Arena i den 27:e omgången. En poäng hade räckt och i 85:e minuten kvitterar Nabil Bahoui för AIK men nervöst blev det aldrig när Markus Rosenberg en minut senare såg till att cementera klubbens 18:e SM-guld genom att sätta 3-2. Serieledningen intogs reden efter första omgången, en serieledning som aldrig släpptes någon gång över 30 omgångar.

Äventyret i Champions League slutade med en fjärdeplats i Grupp A men trots fem förluster och en vinst var det ändå ett gruppspel som gav mersmak för MFF. Segern i klubbens första hemmamatch i Champions League mot Olympiakos sticker ut, där två mål av Markus Rosenberg ordnade segern. Efter två förluster och en vinst hade MFF chansen med två hemmamatcher i rad att rubba storfavoriterna, Atlético Madrid och Juventus. Tyvärr blev det förlust med 2-0 i båda matcherna där matchen mot spanjorerna sved lite extra, en jämn match där MFF mycket väl hade kunnat få med sig poäng.

Som första svenska klubb på 14 år hade MFF tagit sig till gruppspelet i Champions League och tillsammans med SM-guldet blev 2014 ett år att minnas för Malmö FF.

2015. Stor omsättning i spelartruppen präglade försäsongen 2015. Redan efter fjolårssäsongen blev det klart att Simon Thern, Ricardinho och Magnus Eriksson lämnade Malmö FF. Tidigt under 2015 gick även försäljningarna av Emil Forsberg, Markus Halsti och Isaac Kiese Thelin igenom, men ersättarna blev snabbt klara när bland annat Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Yoshimar Yotún och Rasmus Bengtsson anslöt till truppen.

Säsongen började på bästa sätt med seger i den Allsvenska premiären borta mot GIF Sundsvall, även om det blev förlust i Svenska Cupens kvartsfinal mot Örebro SK en månad tidigare. Premiärsegern följdes av åtta raka matcher utan förlust i Allsvenskan innan två raka nederlag mot BK Häcken och Kalmar FF blev startskottet på en sämre period för MFF. Visserligen följdes förlusterna upp med segrar mot Åtvidabergs FF och Gefle IF, men de sex nästkommande matcherna innehöll endast en seger.

Precis som föregående säsong gick MFF, tack vare SM-guldet, in i den andra kvalomgången till Champions League. Efter att där ha tagit sig förbi Litauiska Zalgiris Vilnius ställdes MFF återigen mot Red Bull Salzburg, och återigen stod Malmö FF som vinnare med 3-0 efter tre mål i den första halvleken. Ett rött kort på Enoch Kofi Adu i mitten av andra halvlek hade ingen bäring på resultatet och nu väntade skotska giganterna Celtic i Play-off till Champions League. Första mötet i Glasgow blev en dramatisk tillställning. Celtic tog ledningen med 2-0 efter tio minuter, men MFF hämtade sig från chockstarten och i början av andra halvlek slog Jo Inge Berget till med en stenhård volley som reducerade ställningen till 2-1. Leigh Griffiths andra mål i matchen innebar 3-1 och en allt tuffare uppförsbacke för MFF, men med matchens i princip sista spark höll sig Berget framme igen efter en tilltrasslad situation i Celtic straffområde och sköt in 3-2.

Returmötet på Swedbank Stadion inleddes frenetiskt precis som första mötet, men den här gången var det MFF som stod för farten. Utdelningen kom i den 23:e minuten när Markus Rosenberg nådde högst på en hörna och nickade in 1-0. Hörnor var MFF:s melodi och även 2-0-målet kom efter en hörna där Felipe Carvalho forcerade in en nick via en Celtic-försvarare. 2-0 stod sig matchen ut och för andra året i rad var Malmö FF en av 32 klubbar i Champions Leagues gruppspel.

Lottningen till Champions Leagues gruppspel gav MFF en rejäl utmaning där man lottades tillsammans turneringens bästa klubb genom tiderna – Real Madrid, Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain och Shakhtar Donetsk. Zlatan Ibrahimovics återkomst till Malmö var det stora samtalsämnet och MFF inledde på bortaplan mot just Zlatans PSG. Trots ett tidigt mål av PSG stod MFF emot bra men parisarna var till slut numret för stort och vann med 2-0. I Champions League avlöser den ena stormatchen den andra, och första hemmamatchen i årets upplaga var ett möte med Real Madrid. En på pappret tuff uppgift blev en jämnare tillställning än förväntat och efter underläge med 1-0 i halvtid levde kvitteringshoppet ända in i det sista. Efter en utvisning på Yoshimar Yotún med knappa kvarten kvar kunde dock Real Madrid kontrollerat spela av matchen och i slutskedet också göra 2-0.

Malmö FF:s stora chans att nå en tredjeplats i gruppen och fortsatt Europaspel skulle komma i dubbelmötet mot Shakhtar Donetsk. Det blev ännu en magisk Champions League-kväll på Swedbank Stadion när första mötet av två resulterade i vinst med 1-0, men det kunde och borde kanske ha varit en större segermarginal. Visserligen inledde det ukrainska laget bäst med mycket bollinnehav, men en dryg kvart in i matchen gled Pa Konate förbi två spelare på vänsterkanten och hittade Markus Rosenberg som tryckte in matchens enda mål. Trots stort spelmässigt övertag för gästerna var det MFF som stod för de flesta farligheterna med en missad straff och flera kvalificerade målchanser.

Vinsten innebar att MFF hade ödet i egna händer inför bortamatchen i Lviv men det blev en afton att glömma för Malmö FF och matchen slutade 4-0 till Shakhtar. MFF:s bästa chans till fortsatt Europaspel försvann till följd av förlusten i Ukraina, men möjligheten fanns fortfarande vid poäng mot PSG eller Real Madrid. Tyvärr hade inte ens det faktum att Zlatan Ibrahimovic återvände till Malmö i hemmamatchen mot PSG någon bäring på resultatet och med förluster i de två avslutande matcherna var spelet i Europa över för den här gången. Trots storförlust på Santiago Bernabéu sjöng de tillresta MFF-supportrarna genom hela matchen och ryktet om Malmöpublikens förmåga att skapa magisk atmosfär på såväl hemmaplan som bortaplan spred sig.

Samtidigt som Champions League-äventyret pågick det Allsvenska seriespelet där MFF repade sig efter en mindre bra period. Mellan omgång 19-26 förlorade MFF endast en match och vann mot bland annat IFK Göteborg, Djurgårdens IF och Helsingborgs IF. MFF lyckades dock aldrig återhämta sig från den olyckliga perioden under mitten av säsongen och kunde inte blanda sig i guldstriden, vilket var en besvikelse efter två raka SM-guld. Säsongen 2015 slutade MFF på en femteplats i Allsvenskan med 54 poäng, men för andra året i rad var Malmö FF med i Champions League och gjorde avtryck i fotbollseuropa.

2016. I början av januari presenterade klubben sin nya huvudtränare Allan Kuhn. Den 47-årige dansken anslöt närmast från Aalborg BK och tog över efter Åge Hareide som lämnade efter en tvåårig sejour i MFF. På spelarfronten kom det in flertalet nyförvärv i form av Behrang Safari, Anders Christiansen och Vidar Örn Kjartansson under årets första månad.

MFF inledde säsongen starkt med att gå obesegrade genom Svenska cupens gruppspel. Efter att ha besegrat IK Sirius, Ängelholms FF och GIF Sundsvall så tog man sig på ett betryggande sätt vidare till kvartsfinal. Väl där väntade de regerande svenska mästarna IFK Norrköping som också hade vunnit sin grupp. Matchen som spelades på Gamla IP blev en tuff och intensiv historia som slutade 1-0 till MFF efter mål av Kjartansson. I semifinalen besegrades Kalmar FF när över 800 tillresta MFF-supportrar bar fram laget till seger med 3-2 på Guldfågeln Arena.

Den 2 april drog Allsvenskan igång när IFK Norrköping kom till Malmö för sitt andra besök för året. Precis som det första mötet slutade det med vinst för hemmalaget, denna gång med sifforna 3-1. Efter en kortare svacka med två snöpliga förluster mot Jönköpings Södra IF och GIF Sundsvall kom laget igång på riktigt i mitten av april. Efter sju vinster på nio matcher gick Malmö FF till tidigt sommaruppehåll som serieledare.

Ett av årets bakslag ägde rum under maj månad då BK Häcken kom till Swedbank Stadion för att spela final i Svenska cupen. Efter fint spel ledde MFF med 1-0 när man fick en frispark precis utanför Häckens straffområde med en minut kvar av den första halvleken. Magnus Wolff Eikrem stegade fram och tryckte in 2-0 till hemmalaget. I inledningen av den andra halvleken blev dock mittfältaren Oscar Lewicki utvisad och detta skapade nerv i matchen igen. BK Häcken lyckades hämta upp underläget och efter en mållös förlängning väntade ett rafflande straffsparksavgörande. Det hela slutade tyvärr med att BK Häcken drog det längsta strået och tog sin första cuptitel.  

I allsvenskan höll vårsäsongens fina form i sig även efter sommarens EM-slutspel. MFF besegrade bland annat AIK, IFK Göteborg och IF Elfsborg hemma på Swedbank Stadion och mycket talade för att guldet skulle hamna hemma i Malmö igen. I Svenska cupen åkte MFF däremot på säsongens andra stora missräkning. Efter en svag insats borta mot Landskrona BoIS stod det klart att det inte skulle bli något gruppspel i cupen för MFF 2017. Landskrona BoIS, som vid matchens tillfälle huserade i division 1, vann med 3-1 efter att MFF inte alls kommit upp i normal standard.

När hösten började krypa sig på visade Malmö FF upp mästartakter och den vinnarmentalitet som ligger i det malmöitiska blodet. MFF radade upp vinster och markerade att sommarens försäljning av Kjartansson inte skulle få påverka laget. Med tre omgångar kvar fanns chansen för MFF att säkra guldet. En vinst på bortaplan mot Falkenbergs FF samtidigt som IFK Norrköping behövde förlora mot IF Elfsborg skulle innebära att det nittonde guldet var säkrat. Två minuter in i matchen löpte sig Mattias Svanberg loss på vänsterkanten och hittade Jo Inge Berget som klackade in 1-0. Svanberg som gjorde sin debut från start i den himmelsblå tröjan fullbordade sin succé med att efter 20 minuter trycka in 2-0. Slutsiffrorna skrevs till 3-0 i Malmö FF:s favör. När IF Elfsborg samtidigt besegrade IFK Norrköping fick MFF-spelarna och de tillresta Malmösupportrarna chansen att fira det nittonde guldet i föreningens historia.

2017. Malmö FF blev svenska mästare för 20:e gången och fick sätta en andra stjärna ovanför klubbskölden på matchtröjan.

Året då Malmö Fotbollförening fyllde hundra år, och vilken fest det hela blev! Allting började med att man på klubbens födelsedag den 24 februari tog emot IF Elfsborg på Gamla IP, ett stenkast ifrån där Malmö FF en gång grundades. Matchen förlorades tyvärr men den efterföljande festen som dukats upp bakom huvudläktaren var bara början på ett helt år med underbara ögonblick. Under flera år hade Malmö FF:s tifogrupp, MFF Tifosi 96 (MT96), samlat in pengar för att kunna fira klubben på rätt sätt. När Malmö FF:s spelare sprang ut för uppvärmning i hemmapremiären mot ÖSK möttes de av en stor flagga över Swedbank Stadions norra ståplatsläktare som sa ”Hundra år”. När hymnen drog igång och spelarna gick in för match möttes de av flaggor runt hela Stadion och så kom det till att se ut varje hemmamatch. MT96 hade redan i premiären lagt ribban högt men fortsatte att leverera ett tifo inför varje hemmamatch, det ena bättre än det andra.

På planen var det är en sprakande föreställning där Malmö FF hade släppt på 2009 års kärnord ”Possession” och nu istället lade in högsta växeln och den enda vägen var framåt. Malmöpubliken fick se den bästa fotbollen som MFF spelat på många år och fotbollsexperter runt om i landet var alla eniga när de sa att Malmö FF spelade en fotboll av hög europeisk klass.

Allsvenskan 2010 blev en allsvensk uppgörelse mellan Malmö FF och Helsingborgs IF. Länge såg klubben i norr ut att ta hem allt. Den femtonde september 2010 är ett datum som många MFF:are förevigt kommer att minnas. Helsingborgs IF kom på besök i en match som många menade var direkt avgörande för vem som skulle vinna Allsvenskan. Hela fotbollssverige höll andan när de två största klubbarna i Skåne bjöd på årets bästa fotbollsmatch där MFF drog det längsta strået och vann med 2-0.

Söndagen den 7 november spelades sista omgången i Allsvenskan. Malmö FF låg i topp i Allsvenskan med en poäng mer än HIF som tog emot Kalmar FF hemma på Olympia samtidigt som Mjällby AIF gästade Swedbank Stadion. MFF gick in och gjorde sitt jobb och vann rättvist med 2-0 och fick ta emot folkets jubel när domaren satte pipan i munnen och blåste av matchen och årets Allsvenska och MFF kunde åter titulera sig som svenska mästare.

Förhoppningarna inför 2011 var skyhöga på Malmö FF. Det hela började inte helt enligt planerna då man förlorade mot Helsingborgs IF i supercupen. Inledningen på Allsvenskan såg god ut med fyra raka vinster sen började MFF tappa sitt goda spel i takt med att viktiga spelare som Ivo Pekalski och Johan Dahlin hamnade på skadelistan. Klubben var även ur balans när det kom fram rykten om att huvudtränaren var på väg till FC Köpenhamn samtidigt som en åskådare tog sig in på planen i Skånederbyt som då avbröts och HIF tilldelades vinsten. Ryktena Roland Nilsson visade sig vara sanna och Malmö FF anställde då en ny huvudtränare i form av Rikard Norling.

Ännu en match tvingades att avbrytas på Swedbank Stadion efter att Djurgårdssupportrar kastat in knallskott på planen. Denna gången tilldömdes ingen segern utan SvFF valde istället att matchen skulle spelas om senare i höst.

Med bara några få veckor till kvalet till Champions League var det nog en tacksam Rikard Norling som såg att första motståndet bestod av Torshavn ifrån Färöarna som inte blev någon större uppgift. Inför nästa omgång var det många MFF:are som blev lite nervösa när de fick se att motståndet bestod av ingen mindre än den skottska storklubben FC Rangers ifrån Glasgow. Med många spelare antingen skadade eller avstängda fick Norling ändra om i startuppställningen där bland annat högermittfältaren Jiloan Hamad placerades på vänsterbacken inför bortamötet på Ibrox. Malmö FF gjorde en nästintill fläckfri insats mot Rangers och åkte hem till Malmö med en 1-0 vinst och ett perfekt utgångsläge.

I Malmö spelade Rangers upp sig och gjorde även välförtjänt 0-1 innan hemmalaget vaknade till liv och spelade upp sig. I matchens slutskede tryckte Jiloan Hamad in 1-1 på volly och publiken visste inte vart de skulle ta vägen när de skrek ut sin glädje. Malmö FF var nu vidare till nästa omgång och även garanterade gruppspel i Europa League.
Dinamo Zagreb ifrån Kroatien blev det sista hindret mellan MFF och gruppspelet i Champions League. Nere i Zagreb förlorade MFF med 4-1 och var nu tvungna att vinna med minst tre mål hemma på Swedbank Stadion vilket Malmö-publiken inte trodde skulle vara en omöjlighet när de skrek ut ”Vi vet, ni kan, 3-0 till Malmö!”. Matchen såg länge ut att bli mållös innan Wilton Figueiredo skruvade in 1-0 på frispark och såg till att börja jakten på det önskade slutresultatet. Rikard Norling beordrade alla spelare att flytta upp och mittbacken Pontus Jansson lyckades pricka in 2-0. På slutet offrade MFF-spelarna sig till höger och vänster och sköt så fort de fick läge. I Dinamos mål storspelade målvakten och när domaren blåste av matchen var det besvikna MFF-spelare som fick se bortalaget fira att de tagit sig in i Champions league samtidigt som hemmapubliken stolt applåderade åt MFF:s insats.

Malmö FF fick istället rikta in sig på gruppspelet i Europa League och värvade BK Häckens målskytt Mathias Ranégie för att stå rustade inför vad komma skall. Tyvärr blev det bara en poäng i EL men MFF spelade upp sig i slutet av Allsvenskan och slutade tillslut på en fjärde plats.

Efter att ha tillträtt under förra säsongen blev säsongen 2012 Rikard Norlings första fulla säsong i Malmö FF. Bredvid honom på bänken tog Daniel Andersson platsen som assisterande tränare. Jiloan Hamad fick som vice kapten bära kaptensbindeln i en större del av matcherna. 

Allsvenska inleddes med en mållös hemmamatch mot Gefle, därefter föll MFF tungt borta mot Häcken med 5-0. Trots att säsongen inte fick den start som MFF hade önskat sig lyckades laget snabbt vända trenden. Förlusten mot Häcken följdes av tre raka segrar, mot Kalmar, Djurgården och Syrianska. I den elfte omgången var det dags för säsongens första Skånederby. MFF ledde med 3-0 redan i halvtid efter mål av Daniel Larsson, Ivo Pekalski och Mathias Ranégie. Resultatet stod sig matchen ut. 

Efter derbyvinsten mot Helsingborgs IF gick resultaten upp och ner. Bortaspelet gick i stå med kryss borta mot IFK Göteborg och Sundsvall och en förlust mot Örebro. Hemma på Swedbank Stadion gick spelet bättre med en 4-0-vinst mot AIK och en uddamålsseger mot Elfsborg.

Under sista dagen på sommarens transferfönster lämnade Mathias Ranégie Malmö FF för Udinese. Ranégie hade under säsongen gjort 10 mål för Malmö FF, en målskörd som gjorde honom till den bästa målskytten i Malmö FF under året. I samma transferfönster hämtade Malmö FF in Tokelo Rantie. Den vindsnabbe sydafrikanen gjorde tävlingsdebut med ett hattrick i Svenska Cupen-matchen mot Sandvikens IF. Svenska Cupen stod inför en förändring till höst-vår och fortsatte först under 2013.

I Allsvenskan fortsatte MFF med blandade resultat, men föll aldrig ifrån i toppstriden. Med fyra vinster och ett kryss inför sista omgången hade Malmö FF en chans på guldet. Men resan till Solna och mötet med AIK blev inte den avslutning föreningen hade hoppats på. En 2-0-förlust placerade Malmö FF på en tredjeplats med 56 poäng. 

Året då MFF tog Lennart Johanssons pokal tillbaka hem till Malmö. Inför säsongen värvades Magnus Eriksson, Emil Forsberg och Erik Johansson. Säsongen startade med gruppspelet i Svenska Cupen, där MFF snöpligt åkte ur efter att ha haft en sämre målskillnad än Öster.

Den Allsvenska guldsäsongen inleddes med ett kryss mot nykomlingen Halmstad. Premiären följdes med fyra raka vinster där Malmö FF visade att de var ett lag för toppen även 2013. Vinsterna följdes av en rad frustrerande resultat där MFF inte lyckades vinna på fem raka matcher. Vändningen kom i den elfte omgången då MFF vann borta mot Brommapojkarna efter två mål av Emil Forsberg och ett av Simon Thern. Efter vinsten mot BP hamnade MFF återigen i en vinnartrend. Trots retsamma förluster mot Häcken och Gefle imponerade laget med vinster mot Elfsborg, AIK, Kalmar och IFK Göteborg. 

Under sommaren inleddes kvalet till Europa League där Malmö FF började med en resa till Irland för mötet mot Drogheda United FC. Efter att ha spelat 0-0 borta vann MFF hemma några dagar senare och kvalificerade sig till nästa omgång. I den andra omgången väntade Hibernian från den skotska ligan. Dubbelmötet inleddes hemma på Swedbank Stadion. En 2-0 vinst hemma följdes av hela 7-0 borta i Edinburgh och MFF gick enkelt vidare. Inför den tredje kvalomgången lottades MFF återigen mot brittiskt motstånd, denna gång från Premier League. MFF inledde borta mot Swansea och höll till en början jämna steg mot den walesiska klubben. Dryga halvtimmen in i matchen halkade Filip Helander olyckligt och Swanseas Michu blev friställd och kunde placera in ledningsmålet för hemmalaget. Efter målet hade MFF svårt att resa sig och föll slutligen med 4-0 över två matcher efter att ha nollat Swansea på hemmaplan. Europa-drömmen var borta, men Malmö FF skulle snart spela till sig en ny chans att spela i Europa.

Tokelo Rantie, som snabbt hade blivit en publikfavorit i Malmö, lämnade för AFC Bournemouth under sommaren. Under transferfönstret återvände en annan publikfavorit till MFF, Guillermo Molins, som skulle komma att spela en avgörande roll i guldstriden. I Allsvenskan fortsatte Malmö FF att vinna och satte sig själva i en guldsits efter en överlägsen 3-0-seger i Skånederbyt på Olympia. Trots en andra snöplig förlust mot Häcken hade MFF möjligheten att säkra det Allsvenska guldet i den näst sista omgången, borta mot Elfsborg. 

På ett stormigt och regnigt Borås Arena gav Guillermo Molins MFF ledningen i första halvlek med ett av säsongens vackraste skott. I andra halvlek kunde Molins utöka ledningen med en delikat lobb. När domaren blåste av matchen kunde Malmö FF fira att föreningens 20:e ligaseger var vunnen. Under en magisk novembersöndag kunde MFF, inför ett fullsatt Swedbank Stadion, vinna med 3-1 över Syrianska innan kaptenen Jiloan Hamad fick lyfta bucklan inför hemmapubliken. Under matchen hyllades även Daniel Andersson när han avslutade sin spelarkarriär med att göra sin 460:e match i Malmö FF.

MFF hade under guldsäsongen ett publiksnitt på 16093 hemma på Swedbank Stadion och spelade i och med serievinsten till sig en kvalplats till Champions League.

För andra året i rad vinner Malmö FF SM-guld vilket innebar att Lennart Johanssons pokal stannade i Malmö. Inför säsongen blev det klart att några viktiga spelare i fjolårets guldlag lämnade klubben. Bland annat tackade lagkapten Jiloan Hamad, Johan Dahlin och Erik Friberg för sig i den ljusblåa tröjan. Däremot valde den egna produkten Markus Rosenberg att skriva på för MFF i februari 2014 efter en lång sejour utomlands.

På tränarsidan presenterades norske Åge Hareide den 9 januari. Med stor erfarenhet från bland annat Allsvensk klubbfotboll och att vara förbundskapten för Norge kom Hareide till MFF med ett gediget CV.

– Detta blir den största utmaningen i min tränarkarriär, säger Åge Hareide. Det känns fantastiskt att få träna ett så talangfullt lag som MFF, som också har en så fin tradition och historia. Jag ser verkligen fram emot den här uppgiften!

På planen började säsongen på bästa tänkbara vis. De inledande fyra matcherna bestod av idel segrar och bortamatchen mot IFK Göteborg i den andra omgången sticker ut, vinst med 3-0 efter två mål av Guillermo Molins och ett av Markus Rosenberg. Det dröjde till omgång sju och matchen mot BK Häcken på hemmaplan innan säsongens första Allsvenska förlust var ett faktum, Häcken gjorde två snabba mål som MFF inte lyckades hämta sig ifrån. Några dagar tidigare hade semi-finalen i Svenska Cupen avverkats med ett Skånederby mot Helsingborgs IF. Förlust med 2-0 innebar sorti ur Svenska Cupen men en vecka senare väntade bortaderbyt mot Helsingborgs IF i Allsvenskan och ett perfekt tillfälle för snabb revansch. Ett straffmål av Molins säkrade segern för Malmö FF som nu hade tagit täten i 2014 års Allsvenska.

Derbysegern följdes upp med 14 raka matcher utan förlust och sommaren bjöd på såväl kval till Champions League som viktiga tillskott till spelartruppen. Trenden att värva tillbaka gamla MFF-produkter efter proffsäventyr fortsatte när Agon Mehmeti anslöt under sommaren. Värvningarna av Isaac Kiese Thelin, Anton Tinnerholm och Enoch Kofi Adu fullbordade ett, med facit i hand, väldigt lyckat transferfönster trots att bland annat Pontus Jansson såldes till Torino. SM-guldet 2013 innebar kval till Champions League under sommaren 2014 och Malmö FF gick in i den andra kvalomgången och lottades mot FK Ventspils från Lettland. Efter en mållös match på hemmaplan var MFF tvungna att göra mål för att gå vidare, och mål av den nye anfallaren Isaac Kiese Thelin skickade MFF vidare till den tredje kvalomgången. Den här gången föll lotten på Sparta Prag, en klubb med stor erfarenhet av spel i Europa, och trots stor dominans av tjeckerna lyckades MFF få med sig två ovärderliga bortamål i en 4-2-förlust.

Med vetskapen om att en seger i returen med 2-0 skulle ge avancemang via fler gjorda bortamål, spred sig återigen mantrat ”vi vet, ni kan, 2-0 till Malmö” bland MFF-supportrarna och budskapet gav effekt. Slutresultatet? 2-0 till Malmö FF. Nu väntade ett dubbelmöte med Red Bull Salzburg innan tillträde gavs till den Europeiska fotbollens finrum. Nere i Österrike räddade Emil Forsberg med sig ett viktigt bortamål efter att ha utnyttjat ett missförstånd i Salzburgs försvar. Det var ett bortamål som med facit i hand inte skulle behövas i returen, där MFF redan efter tjugo minuter ledde med 2-0 efter ett straffmål av Markus Rosenberg och ett drömmål av Magnus Eriksson, som redan är en modern klassiker.

Den 28:e augusti hölls lottningen till gruppspelet i Champions League och MFF fick sällskap av fjolårsfinalisten Atlético Madrid, Italienska mästarna Juventus och Olympiakos i Grupp A. Den tuffa lottningen följdes av tre raka matcher utan segrar i Allsvenskan för MFF:s del men man återhämtade sig snabbt och med hjälp av vinster mot Halmstad BK och Mjällby AIF gavs möjligheten att säkra SM-guldet mot AIK på Friends Arena i den 27:e omgången. En poäng hade räckt och i 85:e minuten kvitterar Nabil Bahoui för AIK men nervöst blev det aldrig när Markus Rosenberg en minut senare såg till att cementera klubbens 18:e SM-guld genom att sätta 3-2. Serieledningen intogs reden efter första omgången, en serieledning som aldrig släpptes någon gång över 30 omgångar.

Äventyret i Champions League slutade med en fjärdeplats i Grupp A men trots fem förluster och en vinst var det ändå ett gruppspel som gav mersmak för MFF. Segern i klubbens första hemmamatch i Champions League mot Olympiakos sticker ut, där två mål av Markus Rosenberg ordnade segern. Efter två förluster och en vinst hade MFF chansen med två hemmamatcher i rad att rubba storfavoriterna, Atlético Madrid och Juventus. Tyvärr blev det förlust med 2-0 i båda matcherna där matchen mot spanjorerna sved lite extra, en jämn match där MFF mycket väl hade kunnat få med sig poäng.

Som första svenska klubb på 14 år hade MFF tagit sig till gruppspelet i Champions League och tillsammans med SM-guldet blev 2014 ett år att minnas för Malmö FF.

Stor omsättning i spelartruppen präglade försäsongen 2015. Redan efter fjolårssäsongen blev det klart att Simon Thern, Ricardinho och Magnus Eriksson lämnade Malmö FF. Tidigt under 2015 gick även försäljningarna av Emil Forsberg, Markus Halsti och Isaac Kiese Thelin igenom, men ersättarna blev snabbt klara när bland annat Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Yoshimar Yotún och Rasmus Bengtsson anslöt till truppen.

Säsongen började på bästa sätt med seger i den Allsvenska premiären borta mot GIF Sundsvall, även om det blev förlust i Svenska Cupens kvartsfinal mot Örebro SK en månad tidigare. Premiärsegern följdes av åtta raka matcher utan förlust i Allsvenskan innan två raka nederlag mot BK Häcken och Kalmar FF blev startskottet på en sämre period för MFF. Visserligen följdes förlusterna upp med segrar mot Åtvidabergs FF och Gefle IF, men de sex nästkommande matcherna innehöll endast en seger.

Precis som föregående säsong gick MFF, tack vare SM-guldet, in i den andra kvalomgången till Champions League. Efter att där ha tagit sig förbi Litauiska Zalgiris Vilnius ställdes MFF återigen mot Red Bull Salzburg, och återigen stod Malmö FF som vinnare med 3-0 efter tre mål i den första halvleken. Ett rött kort på Enoch Kofi Adu i mitten av andra halvlek hade ingen bäring på resultatet och nu väntade skotska giganterna Celtic i Play-off till Champions League. Första mötet i Glasgow blev en dramatisk tillställning. Celtic tog ledningen med 2-0 efter tio minuter, men MFF hämtade sig från chockstarten och i början av andra halvlek slog Jo Inge Berget till med en stenhård volley som reducerade ställningen till 2-1. Leigh Griffiths andra mål i matchen innebar 3-1 och en allt tuffare uppförsbacke för MFF, men med matchens i princip sista spark höll sig Berget framme igen efter en tilltrasslad situation i Celtic straffområde och sköt in 3-2.

Returmötet på Swedbank Stadion inleddes frenetiskt precis som första mötet, men den här gången var det MFF som stod för farten. Utdelningen kom i den 23:e minuten när Markus Rosenberg nådde högst på en hörna och nickade in 1-0. Hörnor var MFF:s melodi och även 2-0-målet kom efter en hörna där Felipe Carvalho forcerade in en nick via en Celtic-försvarare. 2-0 stod sig matchen ut och för andra året i rad var Malmö FF en av 32 klubbar i Champions Leagues gruppspel.

Lottningen till Champions Leagues gruppspel gav MFF en rejäl utmaning där man lottades tillsammans turneringens bästa klubb genom tiderna – Real Madrid, Zlatan Ibrahimovics Paris Saint-Germain och Shakhtar Donetsk. Zlatan Ibrahimovics återkomst till Malmö var det stora samtalsämnet och MFF inledde på bortaplan mot just Zlatans PSG. Trots ett tidigt mål av PSG stod MFF emot bra men parisarna var till slut numret för stort och vann med 2-0. I Champions League avlöser den ena stormatchen den andra, och första hemmamatchen i årets upplaga var ett möte med Real Madrid. En på pappret tuff uppgift blev en jämnare tillställning än förväntat och efter underläge med 1-0 i halvtid levde kvitteringshoppet ända in i det sista. Efter en utvisning på Yoshimar Yotún med knappa kvarten kvar kunde dock Real Madrid kontrollerat spela av matchen och i slutskedet också göra 2-0.

Malmö FF:s stora chans att nå en tredjeplats i gruppen och fortsatt Europaspel skulle komma i dubbelmötet mot Shakhtar Donetsk. Det blev ännu en magisk Champions League-kväll på Swedbank Stadion när första mötet av två resulterade i vinst med 1-0, men det kunde och borde kanske ha varit en större segermarginal. Visserligen inledde det ukrainska laget bäst med mycket bollinnehav, men en dryg kvart in i matchen gled Pa Konate förbi två spelare på vänsterkanten och hittade Markus Rosenberg som tryckte in matchens enda mål. Trots stort spelmässigt övertag för gästerna var det MFF som stod för de flesta farligheterna med en missad straff och flera kvalificerade målchanser.

Vinsten innebar att MFF hade ödet i egna händer inför bortamatchen i Lviv men det blev en afton att glömma för Malmö FF och matchen slutade 4-0 till Shakhtar. MFF:s bästa chans till fortsatt Europaspel försvann till följd av förlusten i Ukraina, men möjligheten fanns fortfarande vid poäng mot PSG eller Real Madrid. Tyvärr hade inte ens det faktum att Zlatan Ibrahimovic återvände till Malmö i hemmamatchen mot PSG någon bäring på resultatet och med förluster i de två avslutande matcherna var spelet i Europa över för den här gången. Trots storförlust på Santiago Bernabéu sjöng de tillresta MFF-supportrarna genom hela matchen och ryktet om Malmöpublikens förmåga att skapa magisk atmosfär på såväl hemmaplan som bortaplan spred sig.

Samtidigt som Champions League-äventyret pågick det Allsvenska seriespelet där MFF repade sig efter en mindre bra period. Mellan omgång 19-26 förlorade MFF endast en match och vann mot bland annat IFK Göteborg, Djurgårdens IF och Helsingborgs IF. MFF lyckades dock aldrig återhämta sig från den olyckliga perioden under mitten av säsongen och kunde inte blanda sig i guldstriden, vilket var en besvikelse efter två raka SM-guld. Säsongen 2015 slutade MFF på en femteplats i Allsvenskan med 54 poäng, men för andra året i rad var Malmö FF med i Champions League och gjorde avtryck i fotbollseuropa.

I början av januari presenterade klubben sin nya huvudtränare Allan Kuhn. Den 47-årige dansken anslöt närmast från Aalborg BK och tog över efter Åge Hareide som lämnade efter en tvåårig sejour i MFF. På spelarfronten kom det in flertalet nyförvärv i form av Behrang Safari, Anders Christiansen och Vidar Örn Kjartansson under årets första månad.

MFF inledde säsongen starkt med att gå obesegrade genom Svenska cupens gruppspel. Efter att ha besegrat IK Sirius, Ängelholms FF och GIF Sundsvall så tog man sig på ett betryggande sätt vidare till kvartsfinal. Väl där väntade de regerande svenska mästarna IFK Norrköping som också hade vunnit sin grupp. Matchen som spelades på Gamla IP blev en tuff och intensiv historia som slutade 1-0 till MFF efter mål av Kjartansson. I semifinalen besegrades Kalmar FF när över 800 tillresta MFF-supportrar bar fram laget till seger med 3-2 på Guldfågeln Arena.

Den 2 april drog Allsvenskan igång när IFK Norrköping kom till Malmö för sitt andra besök för året. Precis som det första mötet slutade det med vinst för hemmalaget, denna gång med sifforna 3-1. Efter en kortare svacka med två snöpliga förluster mot Jönköpings Södra IF och GIF Sundsvall kom laget igång på riktigt i mitten av april. Efter sju vinster på nio matcher gick Malmö FF till tidigt sommaruppehåll som serieledare.

Ett av årets bakslag ägde rum under maj månad då BK Häcken kom till Swedbank Stadion för att spela final i Svenska cupen. Efter fint spel ledde MFF med 1-0 när man fick en frispark precis utanför Häckens straffområde med en minut kvar av den första halvleken. Magnus Wolff Eikrem stegade fram och tryckte in 2-0 till hemmalaget. I inledningen av den andra halvleken blev dock mittfältaren Oscar Lewicki utvisad och detta skapade nerv i matchen igen. BK Häcken lyckades hämta upp underläget och efter en mållös förlängning väntade ett rafflande straffsparksavgörande. Det hela slutade tyvärr med att BK Häcken drog det längsta strået och tog sin första cuptitel.  

I allsvenskan höll vårsäsongens fina form i sig även efter sommarens EM-slutspel. MFF besegrade bland annat AIK, IFK Göteborg och IF Elfsborg hemma på Swedbank Stadion och mycket talade för att guldet skulle hamna hemma i Malmö igen. I Svenska cupen åkte MFF däremot på säsongens andra stora missräkning. Efter en svag insats borta mot Landskrona BoIS stod det klart att det inte skulle bli något gruppspel i cupen för MFF 2017. Landskrona BoIS, som vid matchens tillfälle huserade i division 1, vann med 3-1 efter att MFF inte alls kommit upp i normal standard.

När hösten började krypa sig på visade Malmö FF upp mästartakter och den vinnarmentalitet som ligger i det malmöitiska blodet. MFF radade upp vinster och markerade att sommarens försäljning av Kjartansson inte skulle få påverka laget. Med tre omgångar kvar fanns chansen för MFF att säkra guldet. En vinst på bortaplan mot Falkenbergs FF samtidigt som IFK Norrköping behövde förlora mot IF Elfsborg skulle innebära att det nittonde guldet var säkrat. Två minuter in i matchen löpte sig Mattias Svanberg loss på vänsterkanten och hittade Jo Inge Berget som klackade in 1-0. Svanberg som gjorde sin debut från start i den himmelsblå tröjan fullbordade sin succé med att efter 20 minuter trycka in 2-0. Slutsiffrorna skrevs till 3-0 i Malmö FF:s favör. När IF Elfsborg samtidigt besegrade IFK Norrköping fick MFF-spelarna och de tillresta Malmösupportrarna chansen att fira det nittonde guldet i föreningens historia.

Malmö FF blev svenska mästare för 20:e gången och fick sätta en andra stjärna ovanför klubbskölden på matchtröjan.

huvudpartners

officiella partners