MFF 2000-2004

2000. I nöden prövas vännen – och de visar sig vara många.  Uppslutningen på Malmö FF:s väg tillbaka till Allsvenskan blir stor, engagemanget innerligt hos många, många malmöbor och skåningar. Återtåget sker inte utan hinder på vägen, men det blir bara ett år i den nybildade Superettan för MFF. I näst sista omgången, den 22 oktober på Domnarvsvallen, säkrar MFF med en 4-2-seger över Brage andraplatsen och har därmed åter kvalificerat sig för spel i högsta serien. I lyckorus avslutar MFF säsongen med att slå ut HIF ur cupen hemma på Malmö Stadion. Michael Andersson är tränaren som får och utför uppdraget att föra MFF tillbaka. Zlatan Ibrahimovic blir bofast i MFF:s startelva och presenterar sig på allvar för den svenska fotbollspubliken.

2001. Lyckoruset över återkomsten för MFF till fyra raka segrar i inledningen av Allsvenskan. Zlatan-hysteri utbryter på bred front i hela landet när nr 9 Ibrahimovic leker bort det ena försvaret efter det andra och får sitt stora genombrott. Till sommaren lämnar Zlatan för holländska Ajax som den i särklass dyraste proffsövergången i svensk fotboll. Brian Steen Nielsen och Niklas Skoog förstärker laget under sommar och höst, men MFF faller tillbaka, djupt tillbaka. Så djupt att MFF säkrar nytt allsvenskt kontrakt först i seriens näst sista omgång, när Jörgen Ohlsson mot Elfsborg hemma trycker in 2-1 i 88:e minuten.

2002. Tom Prahl tar över som MFF-tränare, och börjar metodiskt bygga upp laget bakifrån. Det räcker långt redan första året. Med Mattias Asper i mål, Daniel Majstorovic som klippa i backlinjen, slitvargarna Ohlsson, Mattisson och Yngvesson på mitten och radarparet Skoog-Ijeh på topp får laget en ryggrad som bär ända fram till guldstrid. In i sista omgången lever hoppet, men det blir till slut en andraplats och stort silver – bästa placeringen på fem år. Peter Ijeh blir allsvensk skyttekung med 24 mål.

2003. Efter ett 2002 över alla förväntningar är det bara guld som gäller inför 2003. Men efter en poängmässigt klen vårsäsong med tre oavgjorda och två förluster på de åtta första omgångarna och förlust i de två sista missar MFF guldtåget och landar på en tredjeplats – till allmän besvikelse. I det första europaspelet på fem år besegrar MFF irländska Portadown i kvalet till UEFA-cupen, för att sedan slås ut av Sporting Lissabon. Motgångarna till trots finns det dock inget som kan stoppa det fantastiska och ständigt ökande intresset för MFF. Publiksnittet på Malmö Stadion blir 18 715 personer, som under säsongen får uppleva några minnesvärda hemmasegrar i 5-0 över Helsingborgs IF och 6-0 över Hammarby. Niklas Skoog vinner den allsvenska skytteligan med 22 mål.

2004. Efter 16 års väntan och längtan står Malmö FF den 30 oktober som svenska mästare igen. Guldsäsongen tar sin början redan i januari, när Patrik Andersson gör sitt första träningspass tillbaka i MFF inför flera hundra åskådare och fortsätter med två 5-1-segrar över Örebro och Elfsborg i seriestarten. Under sommaren får laget ytterligare förstärkning av två meriterade hemvändare i Daniel Andersson och Yksel Osmanovski; stjärnan för säsongen är emellertid Afonso Alves, tvåa i skytteligan med 12 mål. MFF dominerar serien vår, sommar och in på hösten – men darrar åter till i oktober och tappar initiativet med två raka förluster inför slutomgångarna. Bortasegern mot IFK Göteborg i den näst sista, med 10 000 MFF:are på Nya Ullevis läktare, blir av episkt snitt, men likväl ligger HBK bäst till inför avgörandet. Men MFF reser sig, och när Jon Inge Höiland trycker in returen på Niklas Skoog straff i andra halvlek i sista matchen hemma mot Elfsborg blir han guldmålskytt. HBK når bara oavgjort, MFF vinner med 1-0 och klättrar förbi i tabellen. 27 343 personer bryter ut i gränslöst guldjubel och i Malmö pågår guldfesten länge, länge. Publiksnittet 2004, 20 061 personer, är det högsta i föreningens historia.

huvudpartners

officiella partners