Himmelsblått i U17-landslaget

Publicerad 22 oktober 2013

I lördags eftermiddag inledde tre MFF:are jakten på guld i Förenade Arabemiraten. Sveriges U17-landslag deltar för första gången i ett VM och med i det historiska laget finns från Malmö FF: Sixten Mohlin, Erdal Rakip och Mirza Halvadzic. Sverige vann den första matchen mot Irak med 4-1 efter strålande målvaktsspel av Sixten Mohlin.

VM-turneringen inleddes alltså under föregående helg i ett varmt Förenade Arabemiraten. Med i Sveriges startelva fanns Sixten Mohlin i mål samt Mirza Halvadzic som vänsterytter. Erdal Rakip var avstängd på grund av en utvisning som han ådrog sig i U17-EM. Det var tredjeplatsen i just detta EM som ledde till att Sverige kvalade in till det pågående historiska VM för Sveriges del. Sverige har lottats i en grupp med Irak, som man alltså besegrade med 4-1 i helgen, samt Nigeria som ses som en av favoriterna till guldet och Mexiko som är regerande mästare i U17-VM. Från varje grupp går ettan och tvåan vidare till åttondel samt de fyra bästa treorna (av sex). Sveriges vinst i premiären mot Irak gör alltså att man har en väldigt bra chans att ta sig vidare till åttondel, även om resterande motstånd i gruppen är tufft.

Sveriges andra match spelas ikväll, den 22 oktober klockan 18:00 och direktsänds på Sjuan. Mest troligt är att Sixten Mohlin startar i mål, efter sin insats sist, även Mirza Halvadzic lär få chansen från start igen, då även han gjorde en mycket gedigen insats i premiären. Utöver dessa två är det också mycket troligt att Erdal Rakip går in från start på innermittfältet, hans förmåga och driv såg ut att behövas av premiären att döma. Ikväll möter Sverige alltså Nigeria, en av favoriterna till guldet, vilket de också visade i premiären genom att slå Mexiko med hela 6-1! Sverige får alltså ett verkligt kraftprov ikväll, men en förlust är inte helt förödande. Det borde räcka med en poäng på de två sista matcherna i gruppen för att Sverige ska ta sig vidare till åttondel, åtminstone som en av de fyra grupptreorna.

Malmö är med sina tre representanter den föreningen med flest spelare i truppen och som det verkar får alla tre en framträdande roll i landslaget. Ett stort styrkebesked från Malmö FF ungdom. Ni följer alltså Sveriges, och till stora delar även Malmö FF:s framtid i Sjuan med start klockan 18:00 ikväll. Den 25 oktober klockan 15:00 i TV4 kan ni även följa Sveriges sista match i gruppen mot Mexiko.

MFF önskar Sveriges U17-landslag, och i synnerhet Sixten, Mirza och Erdal, stort lycka till i denna historiska turnering för Sveriges del.

/Filip Skog