Hett Royal League-möte mellan mästarlag

Publicerad 09 mars 2005

Båda de kvarvarande svensklagen i Royal League är i elden på torsdagen. IFK Göteborg möter SK Brann på Ullevi (Canal Digital 18.30), medan mästarmötet Rosenborg BK-Malmö FF sänds direkt i Kanal 5 20.30.

Malmö FF stod över i första omgången av mellanrundan och står nu inför en stor utmaning på Lerkendal i Trondheim.

– Att möta Nordens bästa fotbollslag är enormt stort. Det blir väldigt inspirerande att ta sig an Rosenborg, säger MFF:s guldtränare Tom Prahl.

Tom Prahl kommer att ge Afonso Alves en fri roll som offensiv mittfältare på vänsterkanten med uppgift att hela tiden vara rörlig och inte stillastående.

MFF:s mittback Peter Abelsson är skadad. Han ersätts av Glenn Holgersson.

Malmö FF tog i höstas sitt femtonde SM-guld. Men det är inget jämfört med Rosenborg som blivit norska mästare 19 gånger och som vunnit högsta ligan de 13 senaste säsongerna. Rosenborg har kvalificerat sig för spel i Champions League nio gånger de senaste åren.

Rosenborg tränas av Per Joar Hansen som tränade GIF Sundsvall 2002 och 2003. Det finns en svensk i laget, vänsterbacken Mikael Dorsin som kom i vintras från franska Strasbourg.

Rosenborgs mest namnkunnige spelare är Frode Johnsen, fruktad i straffområdet men också en duktig framspelare.
Frode Johnsen vann förra säsongen skytteligan i Tippeligan med sina 19 mål. Han har gjort totalt 79 mål på 144 ligamatcher, ett fantastiskt snitt.

Både för IFK Göteborg och Brann blir det första matchen i mellanrundan. Brann stod över i första omgången. Blåvitt fick sin bortamatch mot Rosenborg på Ullevål i Oslo inställd på grund av planen var för hal. Den matchen spelas i stället 3 april.

IFK Göteborg kommer till spel utan högerbacken Magnus ”Ölme” Johansson som i senaste matchen mot FC Köpenhamn fick två gula kort och blev utvisad.
Ett annat tungt avbräck är vinterns nyförvärv Stefan Selakovic. Han har besvär med baksidan av låret och vill inte ta några risker. Å andra sidan är Peter Ijeh tillbaka efter sin skada och bildar anfallspar med George Mourad.

Fem av IFK Göteborgs spelare var i tisdags inblandade i en trafikolycka, enligt klubbens hemsida. Efter träningen på Ruddalen blev bilen, som kördes av George Mourad, påkörd av en bilist som inte hade uppfattat skyltarna som fanns för ett vägarbete.
De andra i bilen var Jonathan Berg, Adam Johansson, Martin Smedberg och Ozkar Wendt, men lyckligtvis blev ingen skadad.

Branns tränare Mons Ivar Mjelde får fortfarande vänta på att landslagskaptenen Martin Andresen blir fit for fight efter sin höftskada. Anfallsstjärnan Robbie Winthers är ett stort frågetecken och lär inte spela.
Robbie Winthers blev opererad för ljumskbråck för en månad sedan och var tillbaka i full träning för några veckor sedan. Men hans skada har gjort sig påmind igen och han har inte kunnat träna de senaste dagarna.

Brann har dock en fullgod ersättare för Winthers i Charlie Miller som hittills gjort tre mål i Royal League. Miller bildar eventuellt anfallspar med hyperfarlige Bengt Sæternes som är klar för comeback efter skada men dock inte för spel i 90 minuter.
För övrigt rapporteras att Ullevis gräsmata är i utmärkt skick med tanke på omständigheterna.