Henrik tog ledigt ett år för att göra jubileumstifot

Publicerad 18 mars 2010

Missa inte hemmapremiären på tisdag klockan 19.00. Det utlovas ett läktararrangemang som slår alla andra tidigare genomförda i Sverige! Läs intervjun med Henrik Larsson, MT96, som tagit ledigt ett helt år för att jobba med årets läktararrangemang. Texten publicerades i bilagan ”Avspark” i Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda lördagen den 6 mars.

Sedan mer än två år samlar tifogruppen MT96 in pengar för att kunna göra något alldeles extra av läktararrangemangen till MFFs jubileumsår. En av eldsjälarna, Henrik Larsson, 21, har gått steget längre: han har tagit ledigt ett helt år för att bara kunna jobba med 100-års-tifona. 

Hur kommer man fram till ett sådant beslut?
– Tanken växte fram redan för ett par år sedan, innan jag tog studenten. Jag funderade på vad jag egentligen ville jobba med, och tänkte att tifo på heltid hade ju varit najs. Samtidigt är ideellt arbete en grundtanke med MT96, att inte ta betalt för att älska. Men om jag jobbade ihop pengarna själv, så… Sagt och gjort. Henrik Larsson, som varit aktiv i MT96 sedan 2005, slet hårt ett år vid några av stadens otaliga kaffemaskiner, hoppade över semestern, sparade och la undan. Den 1 oktober påbörjade han så sitt år vigt åt MFF och hundraårstifo. 

Hur ser din vardag ut nu? Tifojobbar du nu mellan 9 och 5?
– I början var det som ett rus att ha hur mycket tid som helst, då var jag i lokalen från nio på morgonen till elva på kvällen. Nu försöker jag se det lite mer som ett jobb, och ha mer disciplin med tider och så. Tifo är på något sätt både jobb och fritid.

Vilka är drivkrafterna som får dig att göra det här?
– Att jobba med tifo är ett sätt att uttrycka sig på, att visa kärleken till laget. Det är en enorm kick när man lagt ner ett par hundra timmar i källarlokalen och sedan se hur publiken ställer sig upp och jublar åt arrangemanget.

Vad säger familj och vänner om din satsning?
– Jag har många av mina vänner i MT96, men de som är ”utanför bubblan” tycker jag är rätt insnöad och att jag borde lägga pengarna på att tillexempel resa istället. Men resa kan jag göra sen, till det här får man bara en chans: MFF fyller hundra i år, inte nästa år eller nästa igen.

Så mycket som möjligt är och ska vara hemligt kring kommande tifon, men kan du säga något om vad som väntar i år?
– Jag kan säga så mycket som att vi kommer att ha ett arrangemang vid i princip varje hemmamatch, att jubileumstifona kommer att gå i MT96-stil och knyta an till historien. Och att det till premiärtifot går åt 13 000 meter tyg och 80 000 meter tråd!

Hur är stämningen i MT96-lokalen nu, med bara ett par veckor kvar till hemmapremiären?
– Det är aktivitet här hela tiden nu. Redan innan säsongen börjar kommer vi att ha lagt ner mer arbete än hela 2008 och 2009. Det kommer att bli fantastiskt i år!

Vad ska du göra efter sista matchen?
– Då ska jag städa i ordning i lokalen, och så har jag förhoppningsvis lite pengar kvar så att jag kan sticka iväg en sväng till ett varmt land. Jag tror jag kommer att vara ganska mätt på tifoarbete då…

 

Tobias Christoffersson

Ladda ner hela Avsparksbilagan här (7MB)