Henrik Rydström tillbaka från semestern

Publicerad 22 juni 2023 i Herr,Nyheter

Henrik Rydström är tillbaka från en veckas ledigt och det uppmärksammar vi med en längre intervju. Vår huvudtränare berättar om vad han gjort under sin lediga vecka, vikten av återhämtning för spelarna, att våga ta plats och om träningsmatchen på söndag.

Vad har du gjort under ledigheten?
– Det blev ju åtta dagars ledigt, egentligen var tanken sju, vi spelade lördagen mot Värnamo och sedan tog vi ledigt direkt där på söndagen. På en vecka hinner man knappt varva ner men det både vi tränare och spelare behöver är att komma bort från varandra lite (skratt) men också från de här fasta tiderna. Först hade jag väl två avgiftningsdagar då fotbollen måste komma ut ur kroppen och då är man lite stingslig och irriterad och mår dåligt (skratt). Sedan hade min äldsta dotter student så det kom ganska lägligt den här veckan. Så vi har fixat massa med det och då fick jag någonting som gjorde att jag släppte fotbollen – så jag känner att det blev bra. Vi var i Kalmar i tre-fyra dagar och sedan i söndags har jag varit tillbaka och kört här. Så det var inget annat än det men det var en bra ledighet.

Har du lätt för att stänga av fotbollen när du är ledig?
– Nja, matchen vi spelade innan vi gick på ledighet låg där och puttrade. Sedan blir det alltid så att när du inte har en match på tre veckor så finns det ju en möjlighet att summera. Så då började jag fundera på vilka saker har varit bra, vad vill vi göra lite bättre och vad behöver vi förbättra ännu mer. Det är ju nyttigt att få de här små avbräcken för det är ju ett jäkla hjul som snurrar snabbt när matcherna väl är igång. Vi försöker få in de här utvärderingsbitarna hela tiden men du kanske inte hinner reflektera fullt ut när serien är igång. Men som sagt, det blev några dagar när det var fullt fokus på min dotters student så det var skönt. Ibland tänker jag att när man pratar om semester så har man alltid en bild av att man bara ska ligga rakt upp och ner men återhämtning ligger också i att man faktiskt gör någonting annat än sitt jobb. Och det var ju roligt att fixa med hennes student.

Hur viktigt är det för spelarna att komma ifrån en vecka från jobbet?
– Det här är lite lyxgnäll men jag tror att det som gemene man inte förstår fullt ut är hur uppbokade spelarna och såklart vi också är. Du måste tänka på att förbereda dig hela tiden. Ingen vill bli sjuk, men i det här yrket kan det vara det som gör att du tappar din plats om du plötsligt blir förkyld och inte kan spela. Du måste hela tiden tänka på var du rör dig, vad du exponeras för. Även om de har rätt mycket tid vissa dagar så tränar vi ju morgonen efter. Det spelar ingen roll om det är någon högtid eller något liknande. Vår sammanhängande ledighet är i december, annars är det här den längsta ledigheten vi har mellan januari till november så den här veckan är välbehövlig inte minst för känslan av att inte behöva ha någon tid att passa.

Hur var känslan i truppen när ni samlades igen?
– Den var bra, sedan blir den här första veckan efter ledigheten lite annorlunda eftersom vi har spelare på landslag så betyder det att väldigt centrala spelare inte är här den här veckan. Men det försöker vi använda på ett bra sätt genom att ge lite mer uppmärksamhet till spelare som inte spelat så mycket. Det är så vi tänker med matchen mot Göteborg också. Det finns spelare som av olika anledningar inte spelat lika mycket, inte för att de har varit dåliga utan för att de andra varit väldigt bra. Så det ska bli kul att se dem och se hur de hanterar det. Och det har vi också fokuserat lite på under träningen. Nu har Derek inte tränat på grund av en baksida, Isaac har vi tagit det försiktigt med och Anton är på väg tillbaka. Sedan är inte Hugo här längre, Nanasi och Ellison är iväg och Martin med svenska landslaget. Så vi har haft många spelare borta som annars tar mycket utrymme på träningen. Nu har andra fått ta det utrymmet och det har varit nyttigt för dem, så det har varit en bra vecka.

Vad är det du vill se på träningsmatchen på söndag?
– Precis som på försäsongen är belastningen alltid viktig. Men det ger oss en möjlighet att exempelvis Siby spelar mycket, Oscar spelar mycket, vi har Patriot som inte spelat så mycket så honom vill vi också se och han behöver speltiden. Den aspekten är viktig. Sedan ska det bli intressant att se hur mycket av det jag kallar identiteten som syns, det vill säga hur mycket man ser att det är den här versionen av Malmö FF som spelar även när vi inte spelar superbra kan man se det, kan vi se det även när det inte är tongivande spelare som spelar? Sedan är det som vanligt, bra beteende, att vara jobbig för motståndarna med och utan boll.

huvudpartners

officiella partners