Henrik Rydström inför IFK Värnamo

Publicerad 28 juli 2023 i Herr,Nyheter

Vår huvudtränare om matchen på måndag, att låta spelare anpassa sig till en ny miljö och om att få spela framför vår hemmapublik igen.

Matchfakta

Malmö FF – IFK Värnamo
Måndag 31 juli 19:00
Eleda Stadion

Henrik Rydström om:

Måndagens match
– Det är ett lag som precis som vi tycker om att bygga spelet ifrån målvakten. Det är ett lag som gått från att vara rätt kontringsinriktade till att istället försöka äga matchbilder lite mer. Det blir en annan matchbild än exempelvis mot Mjällby. De låg lågt hela tiden och det gör inte Värnamo på samma sätt. Så jag tror det blir en mer öppen matchbild och vi får jobba med lite andra saker än vad vi vanligtvis får göra så det tycker jag är kul och intressant. Värnamo är ett lag som är inne på år två med sin tränarkonstellation och har många spelare kvar som vet hur de vill spela vilket alltid är en fördel. De är trygga i det de vill göra. Det finns alltså också en kunskap i truppen om vad man vill göra och det blir alltid tuffa matcher mot sådana lag.

Om att låta spelare anpassa sig till en ny miljö
– Vi har fått en del nya spelare som kommit in och det tar alltid ett tag innan de kommer in i vårt sätt här i Malmö FF. Det går inte bara att flytta någon till en helt ny miljö och sedan inte tänka att det inte kommer uppstå utmaningar, men det är också en intressant del av vår verksamhet. Någon är på ett sätt i en miljö och sedan kommer han till vår miljö och kan spelaren då fortsätta att vara den spelaren och människan som vi bedömde att han var innan vi plockade in honom i vår miljö? Om man ska hårdra det så äter du exempelvis helt plötsligt en annan mat, du sover i en annan säng, allting blir annorlunda. Och ibland behöver inte det påverka någonting men det finns saker som gör att du behöver tid för att anpassa dig. Det är inte något jag bara hittar på utan det är ren fakta.

– Pontus har kommit långt fram i den processen, Lasse Berg fick en smäll innan han kom hit och har ännu inte tränat fullt, Sebastian Jörgensen hade en ledig period innan han kom hit och är också i den här progressionen och kommer allt mer in i det. Otto var ju kanske mer inne i det men behöver tid att vänja sig vid vårt spel. Så vi är i lite av en övergångsperiod för samtidigt har Musti lämnat exempelvis vilket öppnar upp för andra spelare att ta mer utrymme på träningar och i matchtrupper.

– Utöver att det tar tid att vänja sig vid en ny miljö så finns det en fysiskt aspekt såklart. Det var därför exempelvis Pontus inte gick in och spelade 90 minuter direkt, av den anledningen att han har en skadebakgrund och det är något vi var medvetna om och då vet vi också att risken för skador ökar markant om du går för fort fram med en sådan spelare. Hur gärna vi än hade velat spela honom i 90 minuter mot Djurgården exempelvis så är det inte värt risken.

Att vara tillbaka på hemmaplan
– Vi har ofta så bra backning på bortaplan så ibland är det som att spela hemma också. Men det är klart att det är något speciellt med att spela här framför vår publik och det blir vi också snäppet bättre av. Den stämningen som skapas här av våra supportrar är något alldeles speciellt. Det som är viktigt för oss är att spela med den passionen som vår hemmapublik förtjänar. Nu får vi chansen att visa att vi är ett lag som älskar att spela fotboll tillsammans.


Matchvärd

huvudpartners

officiella partners