Henrik Rydström inför Degerfors IF

Publicerad 22 september 2023 i Herr,Nyheter

Huvudtränare Henrik Rydström delar med sig av sina tankar inför bortamatchen mot Degerfors IF.

Degerfors IF – Malmö FF
Lördag 23 september 15:00
Stora Valla
TV: Discovery +
Biljetter: Köp biljett till bortasektionen här.

henrik rydström om..

Förväntningar på lördagens match
– Förutsättningarna är klara, de slåss för sin existens i Allsvenskan om man ska använda stora ord. De vet ju, och det kan man se på siffror också, att det är ett bättre lag på hemma än borta. Tabellpositionen gör ju alltid någonting med lag och vi räknar med att det blir ett hårt jobbande Degerfors som såklart vill göra det svårt för oss. Det kommer säkert vara perioder i matchen där de ligger rätt lågt. De senaste åren har de varit mer inriktade på kontringsspel och fasta situationer än vad de var när de kom upp men det är där de har sina styrkor. Så för oss ser det väl ut som inför många matcher – vi behöver vara vaksamma på de bitarna och sedan ha tålamod när vi möter ett lågt och kompakt lag. Men som alltid blir det viktigare att vi fokuserar på vår egen ansträngning, att vi löper tillräckligt mycket framåt och att vi dödar deras kontringar. Gör vi det ger vi oss själva goda förutsättningar för att vinna.

Balans i en startelva
– Det är just balansen som är väldigt viktig. Det är den man hela tiden vill åt. Sedan kan man lite klyschigt säga att man kan ha en väldigt bra defensiv om du har bollen mycket med offensiva spelare. Det är något jag många gånger är förtjust i. Men det kan såklart också bli så att om du har för många spelare som bara tänker i en riktning så kanske den där balansen blir lidande. Men jag tycker att vi får en allt bättre förståelse i gruppen att även om jag är exempelvis en Taha Ali och en dribbler som har min styrka offensivt så behöver jag göra saker för laget defensivt. Med den inställningen blir det inte så avgörande om du dina kvalitéer i det defensiva eller offensiva utan då blir det mer en fråga om vilka spelare som är tillgänliga, vad tror vi ger störst effekt på det här motståndet. Jag tycker det föder någonting när du sätter upp en elva vars egenskaper viktar mot det offensiva, men det får aldrig bli naivt eller för viktat. Vi får se hur vi ställer upp, Sören är ju avstängd, Gabriel verkar okej och Peña är tillbaka så vi ska fundera lite på hur vi formerar oss på bästa sätt.

Referenspunkter
– På ett sätt vill man ju inte att hur det går i en enstaka match ska påverka humör, energi och sådant, men det kommer det ju alltid att göra. Vi försöker däremot skapa ett förhållningssätt där vi i en så liten utsträckning som möjligt påverkas av yttre faktorer. Men vi är människor så till slut gör vi det ändå. Den här segern mot Hammarby var såklart en viktig referenspunkt för den här, som jag varit inne på tidigare, lite ”nya” gruppen. Nya i form av att de kom in i somras och som går in och är helt avgörande. Det gör att de också får en tillit till varandra och på det vi gör. Du vill däremot aldrig se att laget står och faller med resultaten, för de kan vara slumpartade i vissa matcher. Den här matchen var i alla fall viktig på för tilliten på något sätt.

– För mig, eller för hela laget, var Djurgården borta lite av en väckarklocka för det här laget. Då var vi väldigt missnöjda med vissa bitar. Jag frågade spelarna om jag hade för höga krav i vissa fall, vilket de inte tyckte och efter det har vi spelat åtta allsvenska matcher och bara förlorat en. Vi har två kryss här hemma vi inte är nöjda med, men även om saker och ting inte fungerat perfekt har vi trots allt känt att vi blivit lite bättre hela tiden. Matchen mot Hammarby var viktig men sedan är det så, lite klyschigt, det här är en helt annan match på lördag och helt andra förutsättningar som vi måste erövra igen och det är jag övertygad om att vi kommer göra.

huvudpartners

officiella partners